23. mar
TURMÅL. Til Bokkedalen kommer folk fra vidt omkring, skriver Egil Ramdal.
 
Bokkedalen - et uttrykk for bedre folkehelse
INVITERT. Egil Ramdal om hvordan alle veger fører til Bokkedalen.

Publisert: 09.jan.2016 12:51
Oppdatert: 27.jan.2017 13:51

I 2013 passerte vi 13.000
i 2014 passerte vi 14.000
i 2015 passerte vi 15.000
i 2016 passerer vi ...?
Disse talla viser utviklinga av antall besøkende til gapahuken i Bokkedalen de siste åra. I et enormt antall besøker folk fra nær og fjern dette rare stedet midt i tjukke skauen, flere og flere hvert år. I 2014 tok gapahuken imot 14260 gjester, det gir et snitt på 39 besøkende pr. dag og 1188 i gjennomsnitt pr. måned Talla for 2015 fordeler seg slik:
Totalt for hele året: 15477. NY REKORD! Jeg hadde nær sagt: Sjølsagt! Beste måned: Mai, 1566 i alt, beste dag: Om lag 125 turgåere. Gjennomsnitt pr. måned: 1289, Gjennomsnitt pr. dag: 42,4. Et høl i Styrimarka, uten utsikt til annet enn nærmest tretopp, hvorfor vil «alle» dit? Fortsetter utviklinga slik, må en kanskje starte med kølappsystem!
Noen av gjestene er ubeskjedne nok til å skrive sitt eget antall besøk ut for navnet sitt i gjesteboka. Flere har vært der over hundre ganger i 2015. Og, uten navns nevnelse, rekorden i 2015 blei utrolige 330 turer! Altså: En kvinne eller mann har i løpet av tolv måneder i 2015 besøkt gapahuken i Bokkedalen trehundreogtredve ganger. Slå den! På tide med et besøk fra NRK-Norge Rundt? (Det fins helikopterlandingsplass på stedet!).
Hvordan ta seg fram til Bokkedalen? Meget enkelt: Du går på dine egne bein. Og som med Roma, alle veger fører til Bokkedalen. Og hver trasé har sine spektakulære opplevelser å by på. Du kan for eksempel starte nordfra, fra Setertjern. Da passerer du straks den gamle demninga som tidligere blei brukt til å regulere Jønsjøens tilsig sørfra. Halvegs til Bokkedalen finner du, midt i stien, et mini nisseparty i en uthult stubbe. Litt lenger sør kan du ta av fra hovedstien og gå Trollstien, en skummel sti i ei kløft. En liten omveg vel verdt å ta med seg.
Eller du kan starte ved Setertjenn nok en gang og gå østover og opp til Høgda, (fantastisk utsikt!) litt bratt, men overkommelig, så videre til Jøndalsvangen og deretter vestover og ned til Bokkedalen. På vegen ned finner du fotspora både til Fanden sjøl og avtrykket etter foten til ei lita jente, tydelig avsatt i en stein midt i stien. Litt lenger ned ligger offersteinen, der du, for å bevare helsa og et lykkelig liv, kan legge fra deg ei grein eller noen strå for å blidgjøre de underjordiske.
Mange foretrekker å starte vestfra, fra Februa eller litt lenger nord, Steinbrua. Stiene her er veldig oppgått og av og til noe gjørmete, men da fins det en omveg som heter «Den smale sti». Mange burde nok gå den, ja! Litt lenger øst for Februa passeres Engertoppen med ruiner etter tidligere tiders boplasser. Meget interessant! Starter du ved Steinbrua, vil du finne starten på turen, sjølve Steinbrua, som en attraksjon i seg sjøl.
Fra Frilset i sør går stien gjennom nydelig, glissen furuskog og over vidstrakte myrer. Det er vått, ja, men frykt ikke, de driftige kara i Bokkedalsgjengen har lagt ut lange vandringer av solide planker for at folk skal kunne holde seg tørre på beina.
Til Bokkedalen kommer folk fra vidt omkring, fra kommuner langt fra Eidsvoll, noen. En slags «kuriositet» er det vel at tjue - tredve pasienter fra rehabiliteringa på hjerteklinikken i Feiring tar turen med jevne mellomrom. Unger fra barnehager og skoler i distriktet kommer også ofte innom. Ovenfor stilte jeg spørsmålet hvorfor så innmari mange søker til et høl i skauen? Jeg trur det er to forklaringer, minst: Det ene er at det har gått konkurranse i å samle flest mulig navn i gjesteboka. Det andre, og langt viktigere, er det flotte sosiale utbytte av å gå til et sted der det er fyr på bålet, varm kaffe på termosene og alltid hyggelige folk å slå av en prat med.
Fins det noe bedre alternativ for å bedre folkehelsa?
LES OGSÅ: - Jeg nærmest slepte meg tilbake etter det første besøket der inne

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no