24. apr
BRANN. «Og i samme øyeblikk kommer det, stikket av savn og sorg over Svinlandgården, som brant den ulykksalige februarnatta i 1967. Selv jeg, som er født i 1972, husker den brannen.»
 
Brev fra skyttergraven
INVITERT. Er det mulig å diskutere fremtiden til Sundet uten å klatre ned i skyttergravene? spør Christine M. Salvesen.

Publisert: 18.nov.2016 21:35
Oppdatert: 27.jan.2017 14:42

Går samtalen med en eidsvolling trått, er det en sikker vinner å begynne å snakke om Sundet. Man kan for eksempel si at det bare er tomme butikker i Sundet. Eller at de som sier at de bare er tomme butikker i Sundet, er dumme. Temperaturen på samtalen stiger i løpet av noen sekunder.

SUNDET, RÅHOLT OG JESSHEIM

Det er en kjensgjerning at utviklingen i Sundet har gått saktere enn andre steder på Øvre Romerike. Da jeg gikk på skolen, var Jessheim og Sundet omtrent like store. Råholt, derimot, var et kryss et sted i sørbygda. Nå er Jessheim en by og Råholt motoren for handelen i Eidsvoll. Vi som vokste opp i Sundet før 1990 mener allikevel fortsatt at både Råholt og Jessheim er ytterst suspekte steder - men det er i det minste bedre enn Lillestrøm. Ett sted går grensa, tross alt.

GLAD I SUNDET

Vi fra midtbygda er glad i Sundet. Vi liker småbystemningen, butikkene hvor du kjenner den bak disken og helt sikkert også noen nære familiemedlemmer. Det er ingenting som heter «en kort tur i Sundet,» forklarte jeg min mann da vi hadde etablert oss på Vilberg. For man treffer alltid noen man kjenner. Og da må man jo slå av en prat.

SVINLANDGÅRDEN

Sjarmen ved Sundet ligger ikke i de nye betongblokkene. Og med «nye», mener jeg stort sett det som er oppført etter 1980. Det er neppe slik at ungdommen på utveksling i USA kjenner et stikk av hjemlengsel når de ser bilder av Saga 2 eller SG-senteret. Røer-gården, derimot, med sin staslige fasade mot Sundgata, den får stoltheten frem i de fleste. Og i samme øyeblikk kommer det, stikket av savn og sorg over Svinlandgården, som brant den ulykksalige februarnatta i 1967. Selv jeg, som er født i 1972, husker den brannen. Savnet ligger kodet i genene til alle oss som er vokst opp i midtbygda.

BETONGIFISERING

Brannen i Svinlandgården var starten på betongifiseringen av Sundet. Der hvor det hadde stått en fabelaktig sveitservilla, kom det opp et kjønnsløst bygg i betong. Senere forsvant eplehagen og den vakre Sundgården mot evja, og vi fikk en ny betongkloss. Og evja ble fylt igjen.
Selvfølgelig har ikke ethvert gammelt trehus livets rett bare fordi det er gammelt. Og selvfølgelig er det ikke slik at ethvert nybygg er et angrep på alle estetiske sanser. Den gode byplanleggingen klarer å få gamle og nye elementer til å fungere sammen i en helhet. Men når vi diskuterer Sundet, har det en tendens til å høres ut som om det ikke er noen middelvei. Håpløse romantikere som meg selv blir stemplet som bakstreverske, mens de som vil utvikle Sundet med nybygg, omtales som barbarer. Sannheten ligger sannsynligvis et sted midt i mellom. Det er ikke sånn at vi enten må bevare alt eller ingenting.

DET BESTE AV TO VERDENER

Det er helt fantastisk at det finnes mennesker som vil satse på Sundet. Beliggenheten ved Vorma gjør Sundet til noe helt spesielt. Det er kort vei til Oslo, og det er kort vei inn i den hemmelighetsfulle granskauen. Man får det beste av begge verdener med utgangspunkt i Sundet. Det krever naturligvis at noen vil satse. Og det er det. Hurra!
Men en satsing på Sundet behøver ikke være ensbetydende med å rive det som faktisk er med på å gi stedet særpreg. Både Femellgården og Vilberg skole er bygg som fortjener å bli med inn i det nye Sundet. Vilberg skole spesielt er et bygg som fortjener en helt annen skjebne enn å møte rivingskula. Selve bygget er inspirert av to andre viktige hus i Eidsvoll: Eidsvollsbygningen og Internatet. Det har profilen til Eidsvollsbygningen: to markerte fløyer forbundet med et lavere bygg. Fargevalget er helt klart inspirert av Internatet (en annen kulturkatastrofe som også er lagret i midtbygdgenetikken). Skolen er - når man ser bort fra betongklossen og det merkverdige påbygget - et praktbygg.

VERN FASADENE

Kristiansand sentrum var i mange år en spøkelsesby. Det sto flotte fasader av mursteinsbygg ut mot gatene, mens absolutt alt bak var revet. Så ble det bygget opp topp moderne bygg bak den gamle fasaden. Dermed var bybildet det samme - sørlandssjarmen var ivaretatt - mens de som skulle bruke bygget, kunne glede seg over helt nye løsninger. Noe lignende burde være mulig å få til med både Femellbygget og Vilberg skole. Og om det skulle vise seg at det ikke er aktuelt å bygge Vilberg skole om til leiligheter, må man kunne rehabilitere bygget til noe annet.
Jeg tror alle vil det aller beste for Sundet. Noen av oss vil bare ikke at Sundet skal miste sjela på veien.

FLERE INVITERT FRA CHRISTINE:

En gang var sommeren full av agurk­nyheter. Hva skjedde egentlig med dem?
- Jeg koser meg i hagen, men resultatet er begredelig

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no