14. nov
EIENDOMSSKATT. «Vi må alle kjøpe bolig etter lommeboka, og de med dårligst råd kjøper derfor også de billigste boligene med den laveste ligningsverdien,» skriver Roger Kristiansen (SV). Foto: Jan Arne Sandholtbråten
 
«Eiendomsskatt slik vi har foreslått, er ikke en usosial skatt»
LESERBREV. SV-leder Roger Kristensen om eiendomsskatt og kommunebudsjett.

Publisert: 21.des.2016 12:03
Oppdatert: 27.jan.2017 14:50

John H. Retterås og Tor Rognstad hevder i sine leserbrev 12. og 19. desember at Eidsvoll er en rådmannsstyrt kommune siden posisjonen rått svelger rådmannens satsinger i sitt budsjettforslag.
Det meste av satsinger og investeringer i rådmannens budsjettforslag stammer fra vedtak gjort i kommunestyret - ofte enstemmige vedtak. Nye tiltak er helt i samsvar med posisjonspartienes samarbeidsavtale, så det burde ikke overraske noen at vi da går inn for dem.
I årets budsjettprosess inviterte endatil Ap, SV og Sp opposisjonspartiene til å presentere sine alternative forslag slik at vi kunne ta deres tanker rundt budsjettet med oss i vårt arbeid. For i motsetning til hva mange tror, så har vi faktisk snudd på alle steiner for å se om det er mulig å spare penger. Men sannheten er at Eidsvoll allerede driver et «billig» tjenestetilbud sammenliknet med andre kommuner. Det er fordi Eidsvoll allerede har vært gjennom en veldig tøff innsparingsprosess mens vi var på Robek-lista. Høyres budsjettforslag bygde på å forskuttere økte skatteinntekter, kutte noen investeringer, pålegge flate driftsinnsparinger og bruke av oppsparte de midlene. Det første er det mye usikkerhet knyttet til, og de siste grepene er kortsiktige. Både gjennom investeringer og gode driftsrammer må vi levere gode tjenester og tilbud til innbyggerne våre for å være en attraktiv kommune. Veksten gjør det umulig å utsette satsingene. En kommune med stor gjeld trenger også en buffer, blant annet i tilfelle renteøkning. Så selv om Eidsvoll har mye penger i fond, så vil det være uklokt å bruke opp disse bare for å utsette innføringen av eiendomsskatten i to til fem år.
Eidsvoll SV har fremmet forslag om eiendomsskatt i våre alternative kommunebudsjetter i flere år. Det har vi gjort fordi vi ønsker gode og trygge tjenester til innbyggerne våre. Det koster å være en vekstkommune. Vi må ligge føre utviklingen på skolekapasitet, barnehagedekning, leger, legevakt og sykehjemskapasitet, for å nevne noe. Derfor noe vi som kommune investere i dette før vi mottar skatteinntektene fra innbyggerne som trenger disse tjenestene. Det nytter heller ikke å ha byggene dersom vi ikke har de menneskelige ressursene som fysisk leverer tjenestene.
Eiendomsskatt slik vi har foreslått, er ikke en usosial skatt, i motsetning til hva mange har ment de siste ukene. Vi må alle kjøpe bolig etter lommeboka, og de med dårligst råd kjøper derfor også de billigste boligene med den laveste ligningsverdien. De vil derfor også bli ilagt den laveste eiendomsskatten. Mange andre skatter og avgifter har en mye mer usosial profil enn denne. Men som med alle generelle skatteordninger, kan enkeltpersoner komme uheldig ut og bli rammet urimelig. Dem må vi søke å finne ordninger for. I SV sine forslag, har vi tatt med et bunnfradrag som en ekstra sikkerhet for dem som har det tyngst økonomisk. Den konkrete utformingen av eiendomsskatten har kommunen tid til å jobbe videre med.
Roger Kristensen
leder Eidsvoll SV
LES OGSÅ: Den usosiale skatten
LES OGSÅ: «Mange tviler på lovligheten av eiendomsskatt. Er dobbelt beskatning lovlig?»

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no