21. jan
DUGNAD. Det er alltid godt humør når gjengen fra Minnesund Vel setter i gang. Foto: Privat
 
Forslag til damløsning
LESERBREV. Eidsvoll kommune har til behandling en henvendelse fra Norges vassdrags- og energidirektorat om eierforholdet til damkonstruksjon i Nord-Fløya.

Publisert: 27.feb.2017 13:41
Oppdatert: 01.mar.2017 15:21

Rådmannen innstilte til kommunestyret 13.12.2016 at Eidsvoll kommune påtok seg ansvaret for dammen. Kommunestyret vedtok enstemmig å utsette saken. Minnesund Vel har, i brev av 7.2.2017 til Eidsvoll kommune, uttalt følgende:

Eier- og ansvarsforhold

Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) skriver i sitt brev av 24.4.2016, blant annet at «NVE kjenner ikke til at noen per dags dato har påtatt seg ansvar for dam Fløyta eller at det finnes dokumentasjon som viser eieransvaret for dammen. Vassdragsanlegg skal ha en ansvarlig. Dersom ingen påtar seg ansvaret, vil NVE vurdere nedlegging av anlegget. Det vil innebære riving av eksisterende damkonstruksjon».

Forslag til løsning

Vår løsing er at Eidsvoll kommune påtar seg eieransvaret for dam Nord-Fløyta.
Dersom demningen rives vil dette få store negative konsekvenser, blant annet for natur- og friluftsliv. Konsesjonsområdet har i flere tiår vært offentlig.
Holt bruk A/L ble operativt i 1915. Anlegget ble solgt til Eidsvoll kommunale e-verk i 1963. Etter undersøkelser i blant annet kommunens arkiv, finnes ingen dokumentasjon på om/eller hvordan fallrettighetene ble håndtert, eller om eierforhold til demning.
Anlegget ble videresolgt til Akershus Energi i cirka 2002.

Klassifisering av fareklasse

NVE skriver i sitt brav 12.2.2016 blant annet at «eksisterende dam er en murdam, med maksimal høyde på ca. 8 m. Kronelengden er ca. 33 m. Oppdemt magasinvolum er anslått til 720 000 m³.»
Nord-Fløyta er av kjentfolk anslått til cirka 500 dekar. Fløytadammen er av NVE satt i konsekvensklasse 2.

Konsekvenser ved riving

Riving av dammen vil få store negative konsekvenser for natur- og frilufts- og bosetting. Badeplassen, som driftes av Eidsvoll kommune og Minnesund Vel, er et populært tilbud til både barn, unge og eldre, og er viktig i et folkehelseperspektiv.
Stein Åge Lysgård, leder
Per Aanum, planutvalget
Dagfinn Habberstad, planutvalget
Minnesund vel
LES OGSÅ: Demningen i Nord-Fløyta på vent

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no