20. jul
HURRA FRA STABBE. 17. mai for lenge siden da gutta gikk med hatt og 50 år etter er denne skribent fortsatt stolt av sitt opphav av ei 1814-bygd. Foto: Melvin Stalsberg.
 
Hurra for Øvre R.
INVITERT. Det er alltid mye trist i verden, og det må vi aldri glemme, men i dag er denne skribent også en smule blid, skriver Tom Stalsberg.

Publisert: 11.nov.2016 12:52
Oppdatert: 27.jan.2017 14:43

I dag er det grunn til å rope hurra ganger 3. Ikke fordi USA valgte en president som heter Donald - han som egentlig stammer fra Jeppedalen der hans tippoldemor Olga, med etternavnet Prump, flyttet fra i 1880 for å Amerika-båten til Ellis Island der å søke etter jobb og hvor hun etter hvert traff den svenske skomakeren (fra Skåne) Stikkan Stump og de fant hverandre og skiftet i 1915 navn til Trump - men fordi Øvre Romerike bugner av gode og bra folk. Og, det er mye kultur i alle sjangere, farger og talenter. Det er nesten så en gammel Stabbe må klype seg i fettet på underarmen.
Jeg er født på Eidsvoll 6. oktober 1957 der mora mi, Tulla, så mitt runde ansikt første gang på Stensby sjukehus. Etter det var det bare å peise på med abborfiske, pølse i brød hos Stenberg, fotball på Vito og EIF, diskodans på Samfundet, en time i speideren, og ditto i Råholt Skolekorps og sånn gikk det at jeg endte opp som frilanser i denne avisa. Men, i 1985 stakk jeg innover til Oslo og siden har jeg blitt værende.
Men, eidsvollingen har bodd der inne hele tida, men i år har den virkelig blusset opp igjen og smilt og vært glad, spesielt etter tre lysbildeshow (to på Samfundet og ett på Teten). Og, jeg har truffet igjen gamle kjente i rikt mon og det har dukket opp folk som husker mora mi og faren min godt. I det hele tatt, og jeg følger bedre med på det som skjer i Eidsvoll nå enn noen gang, og det som virkelig slår meg er hvilket fantastisk tilbud av kultur det er - dette til tross for at kommunen er sparsomme med å bidra altfor mye. Her er det revy, amatørteater, Lille Barolo i Sundet med stand up fra Krølle og Ragnhild, Eidsvoll Historielag er aktive, Mannskoret ruler, det danses, synges, rappes og korpsene går fortsatt noenlunde i utakt. Makaløst. Og drar vi over kommunegrensa til Ullensaker skjer det også veldig mye positivt i byen Jessheim.
Her er jo Herredshuset en fantastisk sal, og dette burde Eidsvolls politikere tenke på når det gjelder Søndre Samfund, VI ROPER (lavt): Bevar Søndre, salen er fantastisk (jf. Linn Stalsbergs innlegg i avisa nylig, Linn er forresten datteren til min fetter Per). Riv gjerne alt, men ikke kinosalen. Den må bevares til kommunens andre storstue sammen med nydelige Panorama. Lytt folkens, til erfarne nebbenesere (fred over den brune sausen).
Så til Jessheim der det nyeste tilskudd på den kulturelle fronten er konsertstedet Kreti & Pleti og her forgår det saker og ting som skal bli spennende å fotfølge framover, det kan virke som om Jessheim virkelig at fått ei spennende klubbscene. Det mangler vi i Eidsvoll, særlig nå som dessverre Rock - og Bluesklubb stenger dørene for gamle riff og herlige refreng.
Nå er det mange som er skeptiske til ALL DENNA KULLTURRNN, men et samfunn uten et bredt og rikt kulturliv er steindødt. Helt sant. Men, kulturen må ikke bli snobbet, men den må ei heller bare bli 1 til 1. Det må være rom for alt fra julejazzen til Stian til julemarked til det helt abstrakte og selvsagt rock, kor og stille lengde.
Og, jeg var også så heldig å være i Nannestad bibliotek nylig også, her er det folk som veit å ta vare på litteraturen og i Hurdal veit jeg det er steder som tiltrekker seg godtfolk. Øvre Romerike - der kulturen blomstrer og abboren vaker. Slagord (knegg).
PS. Benytter anledningen til å takke de 600 sambygdingene som var innom vårt lysbildeshow av en liten konsert. Stabbe og Romud takker med tolv rette i tippinga.

Flere Invitert av Tom Stalsberg

Jessheim City of Lights
Hurra for eidsvollinga

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no