23. jul
JAKT. Det er tid for religiøse fridager under åpen himmel. Foto: Magnar Haraldsen
 
Hva jakter vi på?
INVITERT. Jeg har skutt to ganger i mitt liv, skriver Anne Ekornholmen.

Publisert: 21.okt.2016 10:08
Oppdatert: 27.jan.2017 14:40

Den ene gangen skøyt jeg på leirduer, med overraskende god treffprosent, om jeg må si det sjøl. Nybegynnerflaks, så klart. Den andre gangen var på pappblink, innendørs med luftpistol. Ikke fullt så briljant oppvisning der, av en eller annen grunn.

Ved begge anledninger sto skytinga på et ellers ganske tørt seminarprogram i jobbsammenheng - i den hensikt å drive såkalt lagbygging. Det er som kjent med våpen i hand at man virkelig utvikler team-følelsen. Konkurranseinstinkt. Nerver. Ut av komfortsona.

RÅDYR OG ELG

Men ute på jakt har jeg aldri vært. Det betyr slett ikke at jeg noen slags prinsipiell motstander av jakt. Jeg bare overlater til andre å ta livet av dyr.

Jeg trives godt med å ha rådyra i hagen og elgen på jordet, men veit godt hvor maten kommer fra, og at det er nødvendig å kontrollere bestanden. Og så skjønner jeg godt at det er noe helt eget, det å jakte elg.

For det handler selvfølgelig om så veldig mye mer enn selve skuddet. Om så mye mer enn takker og kjøttvekt. Det handler om helligdager. At elgjakta er markert med røde datoer og store bokstaver i manges kalender. Religiøse fridager under åpen himmel. Det er det som virkelig er noe.

KAFFE PÅ TERMOS

Ikke minst handler det om juginga rundt bålet. Jeg har skjønt at det er der det skjer, at de fleste politiske problemer får sin lokale løsning. De fleste sambygdinger sitt pass påskrevet. Der fortellingene om dyra man nesten tok får bein å gå på, og historiene om tidligere års elgokser vokser seg større og blir eventyrlige.

Eller man bare sitter i stillhet og suger på snusen. Ser på fugla som trekker mot sør. Rimet i lyngen. Super svart kaffi fra godt brukte termoskopper.

BIKKJER OG ADRENALIN

Ser jeg for meg, da. For jeg har som sagt aldri vært med på det.

Men det er jo nå menn trekker i grønne klær, i fleece og tømmerhuggerskjorter, de mest fornuftige med noe rødt på huet. Dette er tida for adrenalin og testosteron. For pip åpne sanser som hører alt, lukter alt. Der erfaring og kunnskap gjør jaktlaget til et finstemt, samkjørt maskineri. Der sønner får opplæring og egne ansvarsområder av fedre og fedrenes kamerater. Der samholdet går på tvers gjennom generasjoner. Alle har sin plass. Alle skal med.

Ikke minst bikkjene, som nå endelig får utnytta sitt fulle potensial. Elgbikkjene som har trent på å gneldre og gjø helt siden forrige jakt, og i disse etterlengtede ukene hvert år får full glede av instinktene sine. Nå skal de ut! Ut i skauen! Ut og jakte! Løpe, bjeffe, få masse ros, være med.

JAKT PÅ BABYCALL

Det er nå babycaller på barnerommene rundt i nabolagene skurrende tar inn jegerprat, kodemeldinger og oppkalling fra jaktradioer som befinner seg på åsen like ved.

Det er nå bygdepraten går: «Har du hørt om dem har fått noe enda, eller?». «Åssen er ganglaget til naboen, ser han tilfreds ut? Jo, han var i travel skytteltrafikk mellom bilen og låven her om dagen».

Det er nå det blir bestemt om dette er et godt år eller ikke. Glem sommervær og avlinger, det er elgkvota som betyr noe. Det er antall felte dyr som bestemmer om man kan gå vinteren i møte med full fryser og helghakk på menyen.

VED BÅLET ALEINE

Og det er nå jeg kjenner det lille stikket av misunnelse.

For jeg skulle også gjerne vært inni den bobla. Fått den deilige følelsen av å slippe unna hele samfunnet.

Bare gå i skauen, stenge alt ute. Lukte på myrene, hogstfeltene, den skarpe høstlufta. Ha med en radio som kunne sette meg i kontakt med resten av laget når det var tid for mat og prat.

Ellers sitte timevis på post, gjerne aleine. Vente. Kjenne seg som en del av naturen, av tradisjonen. Og jeg trenger ikke noe våpen, bare et bål.

FLERE INVITERT AV ANNE EKORNHOLMEN

Bruk etterpåklokskapen godt

Hvem trur du at du er?

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no