21. jul
 
Ikke forberedt på klimaendringer

Publisert: 31.okt.2013 20:21
Oppdatert: 27.jan.2017 11:06

LEDER. Mye tyder på at Norge slipper lettere unna klimaendringene enn mange andre land. I hvert fall de rent klimamessige endringene.

Selv om det er all grunn til å tro at vi også blir påvirket hvis klimaet over store deler av kloden blir satt på hodet av mer ekstremvær og høyere havnivåer. Og ikke minst av at verdien av olje- og gassforekomstene på norsk sokkel ikke vil være den samme i en verden som innser at fossilet brennstoff ikke er framtiden.

Men la oss i denne omgang forholde oss til de rent klimamessige endringene. Klimaforsker Knut H. Alfsen, biologiprofessor Dag O. Hessen og professor og klimaforsker Eystein Jansen har skrevet boka Klimaendringer i Norge. I boka kommer det fram at Norge kommer relativt heldig ut av klimaendringene de neste tiårene. Kysten vår er bratt, og dermed ikke så utsatt for høyere havnivåer og vi er ikke ukjente i dette landet med dårlig og vått vær, noe det mest sannsynlig blir mer av.

Relativt heldig betyr imidlertid ikke at vi ikke blir påvirket. Mer nedbør vil skape lokale problemer. Som klimaforsker Alfsen sier til Aftenposten: – For å minimalisere skader av mer vann og mer ras, er det uhyre viktig å stille nye og strengere krav til hvor det kan bygges nytt, ruste opp avløpsnett og beskytte og forsterke eksisterende infrastruktur. Men slike tiltak taper ofte i kampen mot omsorg, skole og andre gode formål fordi det egentlig ikke er prioritert og ikke gjennomtenkt og samordnet.

Mye av dette er et lokalt ansvar, ansvar som ligger på fylkes- og kommunenivå, og med noen hederlige unntak er vår påstand at veldig få politikere lokalt har tatt dette inn over seg. Man kan selvsagt ønske seg klarere retningslinjer fra sentralt hold, men samtidig er det i mange tilfeller snakk om så lokale forhold at vi ikke kan forvente at det skal løses fra toppen. Hvor større nedbørsmengder vil skape størst problemer, er det mest sannsynlig noen i den lokale kommuneadministrasjonen som vet best – og da bør også problemene løses der.

– Vi trenger ledere lokalt og regionalt som får forståelse for klimapolitikk, og fra mitt ståsted vil jeg passe på at miljø gjennomsyrer politikken på flere områder. Vi må vekk fra symbolpolitikk og inn på det konkrete, sier vår rykende ferske miljøvernminister Tine Sundtoft (H) til aftenposten.no.

Det høres ut som en god idé, men vi er usikre på hvordan hun har tenkt å få til dette i praksis. Inntil videre må vi nok satse på lokale ildsjeler som forsøker å finne lokale løsninger. Men er det nok av dem?

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no