20. jun
MOBBE-NEI. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) med nye tiltak mot mobbing. Arkivfoto: Glen Widing
 
Riset bak speilet: Vurderer bøter i kampen mot mobbing
LEDER. Angivelig opplever 30.000 norske elever å bli mobbet to til tre ganger i måneden. Mange mobbes daglig.

Publisert: 18.apr.2016 22:44
Oppdatert: 27.jan.2017 14:05

Nå finnes det grader av mobbing, men dette er selvsagt et altfor høyt tall. Mandag lanserte regjeringen nye tiltak mot mobbing, litt over ett år etter at Djupedalutvalget - det regjeringsnedsatte ekspertutvalget - la fram sine anbefalinger til mobbetiltak. - Utgangspunktet er at ingen skal mobbes i norsk skole, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) da tiltakspakken ble lansert på Ila skole i Oslo.
LES OGSÅ: Jubler for nullresultat i mobbeundersøkelse
Det viktigste endringsforslaget er at det nå skal bli enklere å melde ifra. Den som utsettes for mobbing skal kunne gå rett til fylkesmannen uten å først klage til skolen. Fylkesmannen skal få økt kompetanse og kapasitet, og skal raskt ta stilling til den aktuelle mobbesaken og følge opp til problemet er løst. Viktig for mange unge vil det nok også være at det kommer på plass en lavterskel telefon- og chattetjeneste for dem som utsettes for mobbing.
To andre interessante tiltak er at kommuner som ikke følger fylkesmannens pålegg kan få dagbøter, og regjeringen ønsker også å vurdere om regelverket i tilstrekkelig grad gir anledning til å bytte ut en skoleledelse som ikke håndterer mobbesaker godt nok over tid. Særlig det siste punktet vil det nok være krevende å få gjennomslag for. Skoler får også en konkret aktivitets- eller handlingsplikt i mobbesaker. Denne skal erstatte dagens plikt til å fatte enkeltvedtak i mobbesaker.
Vi håper og tror at tiltakspakken kan være et skritt på vegen mot mindre mobbing. Men det viktigste arbeidet er fremdeles det forebyggende. Og det må skje på den enkelte skole.
SE VIDEO: - Jeg gjør det fordi jeg har vært mobbeoffer selv
Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no