20. jul
Invitert av Anne Ekornholmen.
 
«Si ja» skal være mottoet for 2017. Hvorfor skal du ikke si ja?
INVITERT. Hvorfor skal du ikke si ja? spør Invitert-skribent Anne Ekornholmen.

Publisert: 26.des.2016 14:28
Oppdatert: 27.jan.2017 14:50

Vi har alle sitti der, på møtet. Enten det er sammen med en gjeng foreldre i et klasserom på lave stoler i niåringshøyde, eller på årsmøtet i idrettslaget. Og ordstyrer lurer på om noen i salen melder seg frivillig.
Stillhet. Knappenåler faller.

FLASKETUTEN PEKER PÅ.

Hvem kan bake kaka? Hvem kan være foreldrekontakt for fjerdetrinn? Vil du være styremedlem? Varamedlem? Og folk stirrer intenst i bakken, fikler med telefonen, smiler anstrengt mot hverandre. Peker noen på meg? Vi kremter, flakker med blikket. Og foreslår til slutt at sidemannen stiller.

HVORFOR MEG?

Sitter det ikke noen ganger uforståelig langt inne å rekke opp handa og bare si «jeg kan gjøre det»?
Unga spør for ørtende gang «mamma, kan du bli med og bygge denne racerbilen i lego»? Si ja.
Velforeningen inviterer til dugnad, «ta med hekkesaks og lauvrive». Møt opp.
Ei dame du så vidt kjenner skal hjem fra butikken med to handleposer på hålkeføre. Tilby deg å kjøre henne.
Fotballklubben mangler noen til å stå i kiosken neste onsdag. Gjør det du. Frivillig.
Hvorfor deg?
Fordi det tar så kort tid. Det skal så lite til. Og du kan risikere å bli engasjert.

FELLESSKAP

Frivilligprisen i Eidsvoll ble delt ut for ikke lenge siden. Så veldig fortjent, til Kai Melby denne gangen. Tidligere har den gått til Vidar Sollihøgda, Einar Kjøren og Reidun Andersen. Like fortjent. Og det finnes mange av disse folka rundt på bygda. Folka som ikke er redde for å si ja. Og som veit hvor mye de får igjen for å være med i dette berømte fellesskapet - enten det er borettslaget eller en global organisasjon.

VASKE PEISEN

Jo, selvfølgelig er det en klisjé. Men en klisjé betyr egentlig modell, og hvorfor ikke være en modell, da, ved å stille opp frivillig. Det gir deg i alle fall mulighet til å rømme fra alt du egentlig skulle ha gjort hjemme og la de pliktene seile sin egen sjø. Klart du skulle bretta klær. Malt gangen. Rakt i hagen, hengt opp nye gardiner, vaska peisen. Men feie for egen dør kan du gjøre seinere. Grip heller sjansen til å gjøre noe ålreit sammen med andre mennesker. Og - før du protesterer; alle kan noe det er bruk for. Jeg veit av erfaring at man kan velges inn i et styre uten bakgrunnskunnskap. Og det er bedre å bli med og trenge opplæring enn ikke å melde seg i det hele tatt.

IKKE MORSOMT

Nei, selvfølgelig er det ikke alltid morsomt å ta frivillige verv eller ansvar. Du rekker så vidt hjemom og sluker en halv middag før du drar ut igjen til det du har lovt å stille opp på. Selge billetter, kjøre ut lapper i alle postkassene, henge opp plakater, skysse en mann til møte på bedehuset, være leksehjelp for ungdommer.
Men alternativet da? Sitte hjemme? Be noen andre ta seg av det? Hvem synes du skal sitte i døra og ta imot penger på fritidsklubben, sånn at din egen 13-åring og hennes venner skal ha et tilbud å gå til?

ER DET VALGKOMITEEN?

Jeg tenkte bare å forberede deg på at nå rett over nyttår begynner valgkomiteene å jobbe. Frivillige, de også. Og når de ringer deg - si ja. Klart du kan være det siste styremedlemmet i foreningen, hjelpetrener på håndballen, besøksvenn for Røde Kors.
Det koster deg noen kvelder i året. Noen kvelder der du må ut av huset og svinge en hammer, eller sitte rundt et møtebord sammen med andre mennesker med samme intensjoner om å gjøre noe bra, både for seg selv og andre.

- OG SJOKOLADE

Men husk - alltid bevertning. Bevertning må til på møter, om det så bare er snakk om å dele en melkesjokolade til pulverkaffen. Og den kan vel du kjøpe med deg?
Får du ingen telefon fra valgkomiteen, sier du? De har helt sikkert bruk for hjelpa di, så ring dem sjøl, da. Det skjer i alle fall ikke ofte!
Ha ei god jul og godt nytt år - helt frivillig.
Klart du kan være det siste styremedlemmet i foreningen, hjelpetrener på håndballen, besøksvenn for Røde Kors. Det koster deg noen kvelder i året.

FLERE INVITERT FRA ANNE

Hva jakter vi på?
Men A-endingene mine får du aldri

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no