22. apr
Smått. Av Brit Sandnes.
 
Snakkes med tannlegen
SMÅTT. Jeg gruer meg alltid, selv om det erfaringsmessig er høy grad av overlevelse og innenfor smerteterskel.

Publisert: 18.mai.2016 10:41
Oppdatert: 27.jan.2017 14:09

Ved ankomst tannlegen venter jeg mens forrige pasient betaler for opplevelsen sin. - Vær så god neste, sier tannlegen og smiler hyggelig for kanskje å få meg til å slappe av. Det fungerer bare nesten.

- Her lukter det smerte, svarer jeg og sniffer inn antiseptiske midler. - Det kommer ikke til å gjøre vondt, sier tannlegen. - Ikke for deg, nei, svarer jeg. Tannlegen fikk ikke det minste vondt, verken i tanna eller i lommeboka. Og dermed hadde han for sin del rett, og var godt fornøyd. Selv syntes jeg at livet var urettferdig, dyrt og fylt av metalliske ting. Følelsen av maktesløshet og trangen til å spytte er sjelden større enn når tannlegen dytter pinner, pirkere, den fæle skrugreia og spyttsugende tamponger inn i gapet mitt. - Bruker du tanntråd regelmessig?

- Jada, lyver jeg. - Ikke godt nok ser jeg, sier han. - Au, må ha bedøvelse, harker jeg frem så støvsugeren som napper i tunga faller ut.

- Nei da, snart ferdig, sier tannlegen. Flere ganger. Jeg stoler ikke på ham et sekund selvsagt, men er på defensiven. Ikke mye makt bak mine ord når de pipes frem, med svett rygg, knyttede never og i horisontalen. Jeg lukker øynene innimellom, både for å unngå vannsprut av spylesaken, og fordi det er skummelt å se neseborene til tannlegen. Jeg åpner likevel øynene iblant og studerer takkonstruksjonen. Ser at det mangler litt på finishen med listing rundt hjørnet, over vinduet. - Det mangler en lizt i hjørnet.

- Hvor regelmessig? - Hæ? - Tanntråd. Hvor regelmessig? - Annen hver dag kanskje. - Hm . - Ok. Annenhver uke da.

- Har du blitt bestemor enda? - WHAT??? - Bestemor. Hvor gammel er barna dine? Må være fint å tenke på at egne barn får barn. Livets gang og sånn. - What?? Beztemor? Jæj? Det er ikke enkelt å være indignert med et helt tannlegekontor i gapet. - Du har vært pasient her i over 25 år. Enkel matematikk tilsier bestemoralder snart. - Beztemor? - Jaja. Hvor skal du i sommerferien da? - Beztemor?? - Har du flyttet?

- En gang i uka. Tanntråd. Zå og zi daglig. Minzt. - Da sier vi det. Nå kan du spytte. Trykk på knappen for vann i koppen. Jeg spytter. Litt sikkel i munnviken, litt mørbanket i tannkjøttet, men med stor grad av mestring. Jeg har vært hos tannlegen, uten bedøvelse. Beztemor? Bring it on.

Flere Smått av Brit Sandnes

Et sted går sikkert grensen

Det går nok galt skal du se...

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no