16. jul
SKJENKETIDER. Forutsigbarhet er viktig for utelivsbransjen, påpeker NHO-direktør Nina Solli.
 
Tid for forutsigbarhet for utelivet
LESERBREV. For at reiselivet skal fortsette å være en sysselsettings- og integreringsmotor i Norge, trenger serveringsbedriftene forutsigbarhet rundt skjenketider.

Publisert: 18.mai.2016 11:44
Oppdatert: 27.jan.2017 14:09

I disse dager reviderer mange kommuner, blant annet Ullensaker kommune, sine alkoholpolitiske handlingsplaner. Et av punktene som diskuteres er skjenketid, altså hvor lenge kommunens utesteder skal kunne servere alkohol. I henhold til alkoholloven har den enkelte kommunen nå rett til å utvide skjenketiden til klokken 03.00 innendørs. For utendørs servering er tidspunktet avhengig av om utestedet også innendørs servering.
NHO Oslo Akershus mener det er svært positivt at Ullensaker kommune ønsker å utvide dagens skjenketider utendørs. Det er tre gode argumenter for dette:
For det første er et godt serverings- og utelivstilbud viktig for bolyst og trivsel i kommunen. En utredning om serveringsbransjen fra 2014 viser at innbyggernes hverdagsforbruk utgjør to tredjedeler av den samlede serveringsetterspørselen. Den sosiale betydningen av et godt utelivstilbud er særlig viktig for de unge. Det finnes flere eksempler på kommuner som «mister» gjester til andre nærliggende kommuner fordi nabokommunene holder åpent lenger. Dersom en kommune ønsker å holde på og tiltrekke seg nye innbyggere, må den legge til rette for et godt utelivstilbud.

Attraktiv turistdestinasjon

For det andre er et godt restaurant- og utelivstilbud er også viktig for å bygge en attraktiv turistdestinasjon. Å oppleve norsk natur og nyte lokal mat og drikke er ifølge Innovasjon Norges turistundersøkelse de to mest foretrukne aktivitetene for utenlandske turister i Norge. Mange turister, særlig de unge, vil også utforske nattelivet når de kommer til nye steder. Stengte dører klokken 02.00 eller tidligere vil være en skuffelse for mange. Å utvide skjenketiden, særlig i perioder med stor turiststrøm, vil bidra til å styrke utelivstilbudet vårt. Det kan igjen føre til økt turisme.

Flere i jobb

Sist og kanskje viktigst av alt: Lengre skjenke- og åpningstider kan få flere i arbeid og gi økte inntekter til kommunene. Reiselivet er Norges største ungdoms- og integreringsnæring. 1 av 3 som jobber i næringen, er under 24 år, og nærmere 40 prosent har utenlandsk bakgrunn.
Selv om reiselivet opplever sterk vekst i verdiskaping og antall sysselsatte, merker næringen de økonomiske nedgangstidene. I et presset, oljerelatert norsk næringsliv er det viktig med forutsigbare rammebetingelser som stimulerer til vekst og økt lønnsomhet. I vanskelige tider må kommunene legge til rette for at flere kommer ut i arbeid. Reiselivsnæringen vil gjerne bidra, men verktøyene må være på plass.

Samarbeid fremfor innskrenking

Noen påstår at lengre åpningstider vil føre til mer vold og at det blir mindre trygt å ferdes på byen. Ifølge en rapport som Menon Business Economics har laget, er det en sammenheng mellom alkoholkonsum og vold, men det er ingen eller forsvinnende liten sammenheng mellom skjenketider og vold. NHO Reiseliv mener et godt samarbeid mellom utelivsbransjen, politiet og kommunen er langt viktigere enn å stenge kranene en time tidligere. Salutt-prosjektet i Oslo kommune er et godt eksempel. Gjennom godt samarbeid er volden redusert med 70 prosent i Oslo sentrum siden oppstarten av prosjektet i 2011.
Lengre skjenketid er ikke det som vil gjøre Ullensaker eller andre kommuner til et bedre sted å bo, men det kan bidra til økt sysselsetting og større verdiskaping. NHO Oslo Akershus mener at vi trenger begge deler.
Nina Solli
regiondirektør
NHO Oslo og Akershus
LES OGSÅ: KrF snudde om alkoholservering
Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no