16. jul
Endret praksis. I framtida vil de politiske møteprotokollene i Ullensaker kommune vise hvilke representanter som har stemt hva.
 
Viktig åpenhet
LEDER. I en årrekke har Ullensaker kommune kun ført opp stemmetall i politiske utvalg og kommunestyre.

Publisert: 02.sep.2016 17:05
Oppdatert: 27.jan.2017 14:30

Opptellingen har ikke vært stykket ned på verken partier eller representanter. Den samme praksisen følges i Eidsvoll kommune.
Etter at EUB tok kontakt og stilte Ullensaker kommune spørsmål rundt ordningen, valgte de å endre rutinene på dagen. Vi mener dette er smart - og helt nødvendig. Stikkord som åpenhet, etterrettelighet og gjennomsiktighet er viktig - også innenfor politikken.
Det er viktig at innbyggerne enkelt kan følge med på hva de forskjellige partiene går inn for og stemmer på. De fleste velgere har nøkkelsaker de er opptatt av, og derfor er det nødvendig at de kan observere de politiske skillelinjene lokalt - uten at de skal behøve å stille opp i politiske møter for å telle stemmer og observere hvilke representanter som rekker opp hånda når.
Ordfører Tom Staahle bekrefter overfor EUB at de i første omgang vil stykke opptellingen av stemmer opp på partier. Dersom det blir delt i partiene, vil han tilstrebe at det framkommer hvem som har stemte på hva. Vi tror dette også vil være en riktig vei å gå. Her er det ingen grunn til å gå inn for noe annet enn mest mulig åpenhet.
Her er vi helt på linje med statsviter og valgforsker Bernt Aardal: - Hvis velgerne skal være i stand til å kontrollere sine folkevalgte, mener jeg det er en selvfølge at det skal dokumenteres hva de ulike representantene har stemt. Ullensaker kommune fortjener ros for at de raskt tok tak i saken da EUB stilte spørsmål. Allerede i neste møte var praksisen endret.
LES OGSÅ: Endrer rutinene etter EUB-henvendelse

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no