26. apr
NACEBO-EFFEKT. «Folk blir ikke sjuke av vindkraftstøy, men de innbiller seg at de blir det, sjuke av vindkraftstøy altså, og derfor blir de sjuke. Hæ?» skriver Egil Ramdal.
 
Vindkraft og sjukdom
LESERBREV. I et lengre tilsvar til meg (og Sigmund Håvard) i EUB 6.4. får leseren et godt innblikk i hvordan et firma med profitt som hovedagenda tenker.

Publisert: 14.apr.2016 15:02
Oppdatert: 27.jan.2017 14:06

Vindkraft gir inntekter, og virkningene for miljø og mennesker kommer i annen rekke. Det argumenteres med behovet for verdiskaping, omstillinger og nyetablering. Ut fra et meget tvilsomt regnestykke sies det at «det berørte arealet», som, slik jeg leser det, er området akkurat rundt turbinene, bare utgjør 2-3 prosent av planområdet. Planområdet er et litt diffust begrep, men antakelig menes den delen av naturen der vindturbiner, veger og andre anlegg vil dominere. Slik NORWEA framstiller det, vil «det berørte arealet», ved utbygging av 1000 - ett tusen - turbiner utgjøre et fysisk inngrep på latterlig lille 0,02 prosent av hele Norges landareal. Men slik kan en jo ikke regne! Slik jeg ser det, vil «det berørte arealet» ved ei utbygging, med breie veger, lys- og lydforurensing, ødelagt natur, redusering av rekreasjonsområder, drepte fugler, helseskader osv. gi et helt annet regnestykke.

LES OGSÅ: Vindkraft. Miljøvern eller rasering av natur?

Og à propos helseskader: Butt og Willoch skriver at det ikke finnes korrelasjon mellom støy fra vindkraftverket på Lista og helsetilstanden til beboerne der. Nei da, at folk får dårligere helse og plages av støy, skyggekast og ødelagt natur skyldes et mystisk syndrom, WTS-syndrome, også kalt vindkraftsyke, som bare er en effekt av at folk innbiller seg at de blir sjuke av vindkraftstøy. På fint heter det nacebo-effekten. Altså: Folk blir ikke sjuke av vindkraftstøy, men de innbiller seg at de blir det, sjuke av vindkraftstøy altså, og derfor blir de sjuke. Hæ?

Engerfjellet/Høglia og Songkjølen blir dominert av femti to hundre meter høye vindturbiner. Uerstattelig og umistelige naturverdier går tapt for alltid. Bare tanken på dette gjør meg sjuk. Og når løypa vår fra Benkemyra til Ottsjøen blir dominert av anleggene, og skiturer her ikke lenger blir en tur i fredelig og stille natur, blir vel helsa enda skralere.

Milliardinvesteringene gir kommunene økte inntekter, sies det. Det regnestykket er vel mer enn tvilsomt, alle ulempene tatt i betraktning. Milliardinntektene kommer vel, blant annet gjennom statlige subsidier, («Grønne» sertifikater) heller utbyggerne til gode.

Egil Ramdal

Eidsvoll

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no