21. jul
PÅ EGNE BEIN: Jorunn Mathiesen leder Mathiesen Eidsvold Værks kultursatsing, og hun er styreleder i Aktivitetsværket – informasjonssenteret for kultur, aktivitet og frivillighet i Eidsvoll. – Jeg er opptatt av å bruke min stilling til å gjøre noe godt for samfunnet, sier hun.
 
- Aldri følt meg hemmet fordi jeg er kvinne
– Valgfriheten er det største gullet vi har i Norge. Å beholde det er den viktigste kampen å kjempe, sier Jorunn Mathiesen.

Publisert: 08.mar.2018 17:00
Oppdatert: 07.mar.2018 14:14

Jorunn Mathiesen er klar på de viktige verdiene i livet. Hun benyttet selv begge mulighetene.

– Jeg utdannet meg til sykepleier, og jeg valgte bort sykehusjobb fordi det ikke var noe for meg.

Allerede som purung tenåring hjemme i Asker smakte hun på Kvinnedagen.

– Vi gikk i tog og hadde buttons med slagord. Alle synes rettferdighet var viktig, og jeg husker noen foreldrene som snudde det tradisjonelle kjønnsroller helt rundt. Det var litt rart å se.

– Hvordan var dine foreldre?

– Mor sa at hvis jeg ville gå i tog så bare gå, og hos oss var det meste fint fordelt. Foreldrene våre jobbet, og da måtte alle bidra med for eksempel å lage middag. Men for meg ble AKP (ml) og den bevegelsen for radikalt.

ALDRI VÆRT HEMMET

– Hva betyr kvinnedagen for deg?

– Jeg vokste opp med at vi kan gjøre det samme som gutter, men det har jo skjedd mye positivt på siden. Alle mennesker er like mye verdt, noe 8. mars minner oss på til evig tid.

– Gjennom mannen din Haaken Eric Mathiesen, tiende generasjons eier av Mathiesen Eidsvold Værk (EMV), giftet du deg inn i en tradisjonell familiebedrift der eiervervet gikk fra far til sønn. Hvordan opplevde du det?

– Han har aldri hindret meg i å gjøre det jeg vil, det hørte nok mer til forrige generasjon. Han var hjemme med barna da jeg utdannet meg,og vår datter var førstevalget til å lede bedriften videre. Jeg har aldri følt meg hemmet fordi jeg er kvinne, da hadde jeg neppe vært gift i dag, sier Mathiesen.

Hun er avdelingsleder i EMVs kultursatsing, og styreleder i Aktivitetsværket i Eidsvoll.

– Hvordan markerer du 8. mars?

– Det er en vanlig dag i mitt liv, men jeg kan gjerne gå på et interessant foredrag for eksempel. Kanskje det er på tide med andre typer kampanjer enn tog, må man markere dagen på samme vis bestandig, spør hun retorisk.

– Hva er de viktigste sakene i dagens kvinnekamp?

– At kvinner kan velge fritt. Valgfriheten er det største gullet vi har i Norge. Å beholde det er den viktigste kampen å kjempe, og at vi skal følge norsk lov som står over hva alle måtte mene. Vi er en rettsstat og vi må verne om verdiene våre, sier hun.

DESSERTGENERASJONEN

Mathiesen minner om at vi er dessertgenerasjonen.

– Vi bor i et av verdens rikeste land og må passe oss for at kvinnedagen, som er en politisk kampdag, ikke blir tullet bort på uviktigheter. Det er fortsatt en jobb å gjøre internasjonalt, der kan vi alle være mer solidariske. Personlig er jeg opptatt av ha et godt familieliv og at det blir mindre egoisme i samfunnet.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
EUB markerer den internasjonale kvinnedagen 2018 med masse godt stoff med lokale kvinner i front og fokus.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no