25. jan
 
– Da vi tok av oss lua og sang Ja vi elsker, ja da …
Frigjøringsdagen har brent seg fast på Ottar Wærhaugs (85) netthinne. Nå har han i tegningssamlingen han har kalt «Sån jeg husere» «framkalt» bildet fra 8. mai 1945 og 88 andre hendelser fra sin oppvekst i Nannestad.

Publisert: 13.des.2017 19:00
Oppdatert: 14.des.2017 10:04

Wærhaug var blant dem som samlet seg utenfor kjøpmann Kaxrud i Nannestad sentrum da andre verdenskrig var over.

Han har mange minner som sitter fast på netthinna, og som han har gjengitt med både alvorlige og humoristiske tegninger.

– Frigjøringsdagen var en stor dag. Du verden. Vi var samlet utenfor Kaxrud for å høre på radioen. Da vi tok av oss lua og sang Ja vi elsker, ja da …, det ga inntrykk som sitter, sier Wærhaug, som da var 13 år.

INTERIØRARKITEKT

Wærhaug vokste opp i Nannestad. Hans første jobb var som møbelsnekker i Oslo, etter at han var ferdig på Oslo yrkesskole.

– Etter dette tok jeg studier som interiørarkitekt, og fikk jobb hos arkitekt Ekra på Strømmen. Der ble jeg i over 20 år. Jeg har hatt gleden av å tegne mange store ting. Vi hadde oppdrag for blant annet Den norske Creditbank. Da kom banksjefen til meg og sa: Ottar, nå skal du ikke tenke på hva det koster, det blåser jeg i. Nå skal det bare bli fint. Han hadde vel en del penger han kunne bruke da. Noe sånt opplevde jeg bare denne ene gangen. Jeg har alltid likt å tegne, men det var nok etter at jeg ble arkitekt at jeg virkelig fikk interessen for det, forteller Wærhaug.

Han har også vært musiker, og har spilt trompet i både Åsen Musikklag og Nannestad janitsjarkorps.

LES OGSÅ: Hos Astrid Opsahl på Jessheim samles tre generasjoner på kjøkkenet for å lage hjemmelagde julepølser og sylte. 

MODELLBYGGER OG BAND

Wærhaug har også lagd en modell av oppdagelsesskipet Fram. Den bygde han mens han jobbet som møbelsnekker.

– Da hadde jeg tilgang til verktøy og maskiner. Jeg var også med i et danseband, The Blue Boys. Da spilte jeg også trompet, men litt trommer i tillegg. Per Ramsli var trombonist i dette bandet. Han var jo ordfører i Nannestad i mange år, sier Wærhaug.

Til nå har Wærhaug 89 tusjtegninger i samlingen sin.

– Jeg har planer om at det skal bli noen til. Jeg tegner av og til. Det går litt i perioder, sier han.

For noen år siden hadde han utstilling med tegninger i Galleri Jessheim sammen med datteren Ingvild, som stilte ut malerier.

Wærhaug er nå bosatt på Frogner.

EUB vil de neste dagene presentere noen av tegningene til Wærhaug.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no