20. jun
 
– Bygdetunet er et viktig sted for vår felles historie
EIDSVOLL. Nok en gang inviterte Eidsvoll bygdetun til sin tradisjonelle åpning, og dermed holdes tradisjonene og historien levende for stadig flere.

Publisert: 05.jun.2017 21:00
Oppdatert: 05.jun.2017 18:15

Tross regnvær og litt tynt besøkstall, ble det en fin markering,og en begivenhetsrik dag for dem som trosset bygene og la søndagsturen til museet.

– Min drøm er at bygdetunet skal være bygdas storstue for alle som kommer hit. Dette skal være et sted der vi skal ta imot alle innflyttere til kommunen, og kunne vise fram den spennende historien vår her i Eidsvoll, sa journalist og lokalpolitiker, John Granly til de frammøtte under den offisielle åpningen for årets sesong på søndag.

KULINARISKE OPPLEVELSER

I god tradisjon fikk de besøkende mulighet for å stifte nærmere bekjentskap til både gamle håndverkstradisjoner og matlaging. I en av stuene på tunet var Borghild Bø Wenger på plass. Der hadde hun med seg smaksprøver på kalvedans – en kremet og lett pudding som lages på råmelk.

– Dette er noe som vi som er litt opp i åra husker godt. Retten heter kalvedans og var noe vi gledet oss stort til hvert år når kua hadde kalvet, forklarte Wenger.

Mathea Arsjø Nyhaug og mamma Anita Arsjø var i helgen på besøk hos besteforeldre i Eidsvoll, og var blant dem som fikk en smaksprøve på kalvedansen. For familien som hadde reist fra Oslo til Bygdetunet denne dagen, var det flere opplevelser som hadde gjort inntrykk.

– Vi har sett på griser og hester, og så har vi sett hvordan man lager såpe, kunne de fortelle.

KLAR FOR SOMMEREN

Inne i kafeen var Solveig Fiskvik Aamodt og Ruth Bjørndal i full sving for å tilberede vafler og rømmegrøt til dagens besøkende. Med regnværet trakk publikum gjerne innendørs til den koselige kaféstua der det var fyr i peisen og varmt og godt. Dermed ble det nok å gjøre på kjøkkenet, der salget av rømmegrøt og vafler gikk så det suste.

– Nå er vi klar for en ny sesong, og her er vi hver søndag gjennom hele sommeren. Nå gleder vi oss til mange nye besøkende, sier veteranene Aamodt og Bjørndal.

De ferske vaflene falt godt i smak for Thomas Solfjeld, som sammen med barna Natalie og William hadde hatt en hektisk formiddag med både ponniridning og sightseeing på tunets mange attraksjoner.

– Vi har kost oss, og det var ekstra gøy å ri på hest, selv om jeg kan det fra før, understreket Natalie, mens vaflene gikk ned på høykant.

ØNSKER Å VISE HISTORIEN

Bygdetunet i Eidsvoll består av i alt 29 bygninger med landhandleri, storgården Oppsahl, våningshuset fra Tømte gård, småbruket Klokkerenga, husmannsplass og seter. Disse gjenspeiler et bygdesamfunn slik det var på 1700 og 1800-tallet. I dag er tunet en del av Eidsvoll-museene, og driftes via kommunale midler, samt en stor innsats fra de mange frivillige som jobber jevnt og trutt gjennom året for å ta vare på stedet.

– Bygdetunets venner gjøre en fantastisk og uvurderlig innsats. Jeg skulle ønske at vi kunne få mulighet også til å vise fram gjenstander her fra Eidsvoll, som i dag ligger på oldtidsmuseet hos Universitetet i Oslo. Dette er gjenstander fra nærområdet som er tusenvis av år gamle. Det hadde vært fantastisk om vi kunne fått mulighet til å vise dette fram en dag her også, oppsummerer John Granly.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
VELKOMMEN. Pensjonert journalist og lokalpolitiker John Granly ønsket publikum velkommen under den offisielle åpningen.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no