19. jul
 
– Forestillingen er mer aktuell enn noen gang
For femten år siden fikk Lisa Brodshaug i oppgave å skrive et teaterstykke som kunne passe å framføre på det lokale forsamlingshuset Fløygir.

Publisert: 18.mar.2018 21:00
Oppdatert: 20.mar.2018 07:51

I helgen var det syvende gang forestillingen står på plakaten igjen, og de i alt seks forestillingene har trukket fulle hus.

Det er lokale amatørskuespillere og stor dugnadsinnsats, som til sammen skaper den halvannen time lange forestillingen, spekket med fengende musikk, fargerike kostymer, en stor porsjon humor, men også litt alvor.

– Jeg ante jo ikke den gang at det skulle bli som det har blitt i dag. Forestillingen, tematikken og «Påskeeggerøre»-universet bare tok helt av, og har etter hvert blitt en fast påsketradisjon, både for oss som er med i produksjonen, og for publikum, sier Brodshaug, mens forberedelsene til helgas forestillinger er i full sving bak scenen.

UNIVERSELLE TEMAER

I 2004 vant stykket Norsk Teaterråds pris for beste nyskrevne manus, og selv om noen av tablåene i stykket har utviklet seg underveis med årene, er grunnhistorien fortsatt den samme.

– Temaet er jo ganske dagsaktuelt i disse dager kan man vel si. Da ordføreren var her på premieren fredag, påpekte han at forestillingen burde vært vist for dagens politikere. Det kan jeg vel være enig i, sier Brodshaug, med et lurt smil, mens påskeeggene til de minste skuespillerne ble fylt opp med helgas belønning for innsatsen.

For handlingen i stykket tar for seg temaer som mobbing, verdier, samhold og inkludering.

– Det er mye humor i fortellingen, men det har også en alvorlig undertone, og er jo absolutt ganske dagsaktuelt, sier manusforfatteren.

LANG LEVETID

Hanne Jevnaker og Astrid Ekornholmen har vært med som skuespillere i stykkets ledende roller siden oppstarten i 2003, og har sett små kyllinger vokse opp, og nye komme til. For barn og unge i den lille bygda er «Påskeeggerøre» en tradisjon de har vokst opp med.

– De første kyllingene som var med er jo i dag blitt voksne, og det har jo vi også blitt. Tema i stykket er tidsaktuelt, og kommer til å fortsette å være det, så jeg tror det kommer til å bli framført i hundre år til, sier Ekornholmen bestemt.

Ute i inngangshallen gikk salget av kaker, kaffe og påskeegg så det suste i løpet av formiddagen søndag, og folk strømmet på til årets nest siste forestilling. Publikummerne er i alle aldre, så som de medvirkende.

– Her er skuespillerne fra syv år og oppover til over 70 år, og det har vært en fest å spille forestilling disse dagene. Publikum er helt fantastiske, og klapper, ler og synger med. Derfor gir det også så mye glede å være med på dette, sier Hanne Jevnaker, som spiller «Jålehøna».

NY GENERASJON PÅSKEKYLLINGER

«Kyllingene» Margret Einarsdottir (14), Ingeborg De Vibe Bunæs (14) og Hedda Svendby (14) har alle vokst opp med «Påskeeggerøre» på Fløygir og har nå roller som mellomstore kyllinger stykket.

– Det er utrolig morsomt å være med på dette, så det kommer vi til å fortsette med så lenge vi kan, konkluderer den unge eggerøre-generasjonen.

Fakta

  • Ble satt opp første gang i 2003 på forsamlingshuset Fløygir i Feiring.
  • Handler om livet på Eggerud gård, der bonden Paal Hønesen driver hønseoppdrett og eggproduksjon.
  • Ei eksotisk høne fra Det fjerne østen skaper furore i hønseflokken, gullhøna viser seg å ha hemmeligheter på lur, men etter mye dramatikk løser likevel det meste seg med litt «sunt bondevett». 
  • Stykket er satt opp syv ganger i løpet av siste femten år. Overskuddet fra billettinntektene går til drift av forsamlingshuset. 

 
MANGE FORBEREDELSER. Lisa Brodshaug gjør klart påskeegg fylt med godteri til gjengen med små påskekyllinger som er med i teaterstykket ’Påsekeggerøreª som spilles på forsamlingshuset Fløygir i Feiring. ¨
OPPVARMING. Musikalsk ansvarlig, Karin Melby Bjørnstad, instruerer ensemblet før de skal i aksjon under årets ’Påskeeggerøreª på Fløygir.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no