17. nov
EKELAND: Siste kapittel i kampen for å få et Arne Ekeland-museum til Eidsvoll, er tydeligvis ikke skrevet. Foto: John Granly
 
Mener at Ekeland-museum er et luftslott
Tidligere stortingsrepresentant Sonja Sjøli er blant de som har jobbet intenst for å realisere et Ekeland-galleri i Mago B, men uten å lykkes. Hun og andre ser nå mørkt på utsiktene for Owes nye Ekeland-initativ.

Publisert: 13.mar.2018 11:30
Oppdatert: 17.mar.2018 17:11

Sjøli satt på Stortinget for Høyre. I 2001 til 2005 var hun leder for kulturkomiteen. Det var mange tunge aktører, blant annet Akershus fylkeskommune, Ekeland-stiftelsen og Eidsvoll kommune, som dro i samme retning og la ned mye arbeid for realisering. Men prosjektet rant likevel ut i sanden.

– Et slikt prosjekt krever store investeringer og det å være midler på plass til å drifte galleriet. Og man må spille på lag med eierne av Mago B, sier Sjøli.

KULTURBUDSJETTET

– Jeg fremmet saken for Stortinget i forbindelse med kulturbudsjettbehandlingen i 2003, under «Nasjonale kulturbygg». En enstemmig kulturkomité og storting var positiv til planene, og ba om at Kulturdepartementet skulle bidra til å finne en god løsning, slik at området kunne tilføres en ytterligere ressurs. Spesielt var svært positive til at det i Ekeland-galleriet var planlagt å vise kunst fra samlingen til «Stiftelsen til fremme av Arne Ekelands kunst», Akershus fylkeskommunes samling av monumentale verk, offentlige og private samlinger, temautstillinger til blant annet Rikspolitisk senter og kunst inspirert av Arne Ekelands kunst. På denne bakgrunn ba vi Regjeringen redegjøre for de videre planer for prosjektet i forbindelse med budsjettet for 2004. Det så lenge veldig bra ut, erindrer Sjøli.

– BLE BORTE I NY REGJERING

– Det var mange støttespillere, deriblant både fylkesordfører Nils Aage Jegstad og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland. De var på befaring og var svært positive. Planleggingen av prosjektet var kommet godt i gang. Stemningen på Stortinget var altså i flere år positiv, men i 2005 fikk vi et regjeringsskifte. Trond Giske overtok som kulturminister, og i budsjettet for 2006 ble prosjektet nedprioritert. Det havnet på en uprioritert liste over framtidige kulturbygg. Jeg foreslo da en bevilgning på en million kroner, for å komme i gang og gi en forpliktelse, også fra statens side, men det ble nedstemt av de rødgrønne partiene i Stortinget, sier Sjøli.

– Hva som egentlig skjedde videre, vet jeg ikke sikkert, men det må ha vært noen motkrefter i sving. Hvis dette arbeidet hadde fortsatt, mener jeg faktisk at vi i dag hadde hatt et Ekeland-galleri på Eidsvoll Verk, mener den tidligere stortingsrepresentanten.

– Det kreves store investeringer og det må være midler til galleri-drift, sier Sjøli.

– Lar seg ikke gjøre

Rolf Millidahl er leder av Stiftelsen til fremme av Arne Ekelands kunst.

– Jeg har jobbet med denne problemstillingen i 15 år. Det er ikke økonomi i prosjektet, sier han.

Han mener at et permanent galleri viet til en eneste kunstner, ikke nytter.

– Det lar seg ikke gjøre. Stiftelsen kunne ikke bidra til noe som ville gå med underskudd, sier han.

Et annet spørsmål er tilgangen til Ekelands kunst, som nå hans barnebarn eier. Da det ikke ble realisme i et Ekeland-galleriet i Mago B, har det blitt arbeidet med en utbygging av kunstnerens galleri i Bønsdalen.

– Det var primært Akershus fylkeskommune som dro det lasset. Det var i 2010, og det ble nesten realisert. Men så ønsket ikke arvingen det, og det ble lagt bort.

– Hvor befinner Ekelands kunst seg nå?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, svarer Millidahl.

– Toget har gått

Haaken-Eric Mathiesen, eier av Mago B, roser Torstein Owe for å holde liv i en god idé, men at mener toget nok har gått for et Ekeland-museum i Eidsvoll.

– Vi er meget positive til et Ekeland-museum i Mago B, og har jobbet hardt og iherdig for å få det til. Til tross for at vi har hatt sterke krefter med oss, har vi ikke lyktes, sier Mathiesen. 

– Vi må ha ha vedkommende som sitter på Ekelands kunstsamling, det vil si kunstnerens barnebarn, med på laget. Uten dette, er det ikke nok kunst å stille ut, sier han.

– Owe driver med idealistisk ønsketenkning som jeg tviler sterkt på om det er realisme i. Han har ikke vært i kontakt med eierne av Mago B, men det viktigste er at verken han, eller noen andre involverte politikere, alene har økonomisk evne til å stable et Ekeland-museum på beina. Det krever penger, arbeid og en solid organisasjon i ryggen. 

Mathiesen mener at Owes initiativ for så vidt er prisverdig, men at det er en urealistisk ønskedrøm.

Lar seg ikke feie av banen

Til tross for at fagfolk ikke har tro på realisme i Owes Ekeland-prosjekt gir ikke Torstein Owe opp.

– Jeg lar meg ikke feie av banen med én gang. Om det er realisme i det, har jeg ikke peiling på, men jeg vil ha det undersøkt. Det er ikke slik at jeg tenker i storskala. Og det er ikke slik at jeg vil ha all Ekeland-kunst dit. Det er mye i offentlig eie som kan stilles ut. Selve bygget Mago B er en av de tingene vi må se på for å få til et Ekeland-museum. Dette er jo som en kommuneplan hvor det legges inn ideer. Dette er noe jeg vil fortsette å jobbe for, sier Owe i en kommentar.

Fakta

  • Arne Ekeland ble født på Bøn i 1908 og døde i 1994.
  • Han spiller en viktig rolle i norsk kunsthistorie, og han er representert i mange kunstmuseer - også i Stortinget. 
  • Mange har kjempet for at han skal få et eget galleri i hjembygda, og da vesentlig i Mago B på Eidsvoll Verk.
  • Ingen har lyktes med å realisere et slikt museum.
  • Sist ut nå er Torstein Owe.

 
KJEMPET FOR GALLERI: I 2002 kjempet Sonja Sjøli, Anne-Marit Hertzenberg Kios, Hildur Horn-Øien, Valgerd Svarstad Haugland for å få et Ekeland-galleri i Mago B. Det hele rant ut i sanden.
TOGET ER GÅTT: Haaken Eric Mathiesen mener at Ekeland-toget til Mago B er gått. Arkivfoto: John Granly
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no