17. sep
 
Organisten spiller ofte jazz i begravelser og er snart klar med sin første solokonsert
Mange setter pris på jazz i begravelsen mener organist Wollert Krohn-Hansen. - Å få et innslag av noe litt lystig, og som kan gi litt glede i en ellers trist stund.

Publisert: 04.apr.2018 13:00
Oppdatert: 04.apr.2018 13:07

Etter 18 år som lærer forestilte Wollert Krohn-Hansen seg en mer tilbaketrukket tilværelse da han startet som organist i Ullensaker Kirke. Slik har det ikke blitt. 

Søndag 1. påskedag var det invitert til påskegudstjeneste i Ullensaker kirke. På galleriet møtte vi Krohn-Hansen, sanger Linn Asak Andersen og trompetist Randi Anita Jacobsen, i full gang med hektiske forberedelser. 

– I dag bli det orgel! gliser Krohn-Hansen.

JAZZ OG BEGRAVELSER

Også påskens sørgedag, langfredag, var det gudstjeneste i kirken, men da var stemningen preget av stillhet og rolig salmesang. Nå skal Krohn-Hansen slippe løs armer og bein på kirkekorgelet, og det skal bli lyd – mye lyd!

– Vi har et variert repertoar, og så har jeg med meg mine fantastisk flinke kollegaer. Det kommer også til å bli litt jazzmusikk, forklarer organisten.

52-årigen har vært fascinert av jazzmusikk siden han var i 20-årene, og har siden vært aktiv på tangentene jazzmiljøet. Blant annet som fast vikar i det kjente Magnolia jazzband.

– Jeg spiller faktisk ganske mye jazzmusikk i kirken. Ofte i begravelser og slike ting, forteller han, og får et overasket blikk fra EUBs utsendte reporter.

– Jazzmusikk i begravelser?

– Ja, det er det faktisk mange som setter pris på. Å få et innslag av noe litt lystig, og som kan gi litt glede i en ellers trist stund, forklarer Krohn-Hansen.

FIKK DRØMMEJOBBEN

Som Wollert, har hans kone Liv, også sitt virke i kirken, men som prest, og etter mange år bosatt i Eidsvoll har de nå etablert seg i Vormsund. Han kom til Ullensaker kirke i 2012 etter atten år som lærer i videregående skole, der han underviste i musikk.

– Jeg hadde alltid hatt en drøm om å bli organist, og da stillingen ble utlyst her i Ullensaker så tok jeg sjansen på å søke, forteller han.

Jobben fikk han, og etter dette har han fullført sin kantorgrad.

– Jeg elsker jobben min, og i tillegg så er jeg så heldig å kunne få jobbe her - i denne utrolig vakre kirken vi har her i Ullensaker. Den er virkelig et smykke, og det er ikke rart den ofte omtales som «Romeriksdomen», forklarer han, mens han viser oss rundt for å ta den vakre utsmykningen i kirken i nærmere øyesyn. Kirken har også fått et nytt konserthøyttaleranlegg etter bidrag mange, blant andre Lions.

– Jeg samarbeider mye med lokale aktører som Lions, og med ulike foreninger og lag, kor og korps, innen kultur og musikklivet. Jeg hadde forestilt meg at livet som organist ville være en mer tilbaketrukket og usynlig tilværelse, men det er det absolutt ikke blitt, sier han.

GIR BÅDE GLEDE OG TRØST

Som kantor har han det overordnede musikalske ansvaret i menigheten, og han sitter også ofte ved tangentene på flygelet i selve kirkerommet, og akkompagnerer og dirigerer kirkekoret.

– Jeg får mye fine tilbakemeldinger, og merker at folk er engasjert i hva som står på det musikalske programmet. Mange synes det er veldig fint med orgelmusikk, og på orgelet er jeg et slags enmanns-band. Det er bass med føttene, komp med den ene hånda og melodi med den andre, forklarer han livlig. Betydningen av musikk i kirken mener han er viktig.

– Mange finner både glede og trøst i musikken, og derfor har den en naturlig plass, og lang tradisjon - også den norske kirken, sier han.

EKSKLUSIV ORGELKONSERT

Når påsken nå er overstått er det ikke lenge før en ny stor oppgave venter organisten. Han jobber i disse dager med de siste forberedelsene til noe han aldri har gjort tidligere – nemlig å invitere til orgelkonsert. 6. mai er tidspunktet, og stedet er selvsagt Ullensaker kirke.

– Da spiller jeg alene, og en snau times konsert. Det blir en blanding av klassisk, litt lettere og noe tyngre. Det blir nok et Bach preludium, sånn at jeg kan kjøre på med skikkelig trøkk på orgelet. Men det skal garantert også bli jazz, lover Krohn-Hansen.

Historisk kunstskatt

Da Ullensaker kirke brant ned etter et lynnedslag i 1952 ble den nye kirken like godt oppført i betong.

Den ruver i landskapet, og er godt synlig der den ligger på toppen av åssiden i horisonten, når man kjører over sletta på E6 mot Kløfta. Ofte omtalt som «Romeriksdomen» ikke uten grunn. Den helt spesielle arkitektoniske utformingen på langkirken, som sto ferdig i 1958, gjør kallenavnet forståelig. Det er et mektig bygg.

FARGERIK UTSMYKNING

Tegnet av arkitekt Arnstein Arneberg, og oppført av lokal byggmester Agaton Borgen. Da kirken ble vigslet av biskop Johannes Smemo, og med kong Olav til stede, var det også den vakre utsmykningen som vakte oppsikt hos publikum. Det var kunstneren Alf Rolfsen som hadde fått oppgaven med å utsmykke kirken med sine freskomalerier, som også vil være kjent for de som har besøkt festsalen i Oslo Rådhus.

Rolfsen sa selv under vigslingen at han ville forkynne med sine malerier. På korbuen forteller hans malerier historien fra det gamle testamentet, om paradiset, Adam og Eva og om syndefallet. Taket viser en praktfull stjernehimmel der kunstneren ville minne og Guds storhet og allmakt.

REDDET UT KUNSTSKATTER

Takket være iherdig innsats fra menigheten ble mye av det verdifulle inventaret reddet ut da den gamle tømmerkirken sto i full fyr i 1952. Prekestolen fra 1649 var en gave fra sogneprest Kjell Stub, som han selv har malt. Sågar døde han på denne prekestolen 1. Påskedag i 1963. Altertavlen fra 1633 ble skåret ut av billedhuggeren Johan Reinholt, og er omtalt som et hovedverk fra denne tida. Tavlen har typiske trekk fra både renessanse –og barokken. Også døpefonten ble reddet ut, og er kirkens eldste klenodium datert til 1150. På hoveddøra inn til kirken finner vi en smijernsring, og innenfor i våpenhuset en kirkeklokke – begge deler fra Ullinshof kirke fra middelalderen.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no