25. jun
Fotomotiv: Mange stopper og tar bilder. Ekteparet har lyssatt huset sitt for fem-seks tusen kroner. De regner med at strømregningen for desember kommer opp i fem-seks hundre kroner mer enn normalt. – Men det er det verdt. Dette er jo så hyggelig, smiler de to.
 
Sjekk det julehuset: – Mange stopper for å ta bilder
Stadig flere pynter og lyser opp husene sine til jul. Dette huset er blitt en stor attraksjon for forbipasserende.

Publisert: 20.des.2017 12:00
Oppdatert: 19.des.2017 15:14

– Vi har brukt tre dager på å pynte. Hvert år må vi fylle på med noe nytt. Noe blir ødelagt, annet kjøper vi på ekstra. Det er viktig med skikkelig julestemning, sier Anna Kasprowicz.

Hun smiler og titter bort på ektemannen Tomasz. De bor i Eidsvollvegen, like ved kommunegrensa til Eidsvoll. I julemørket kan du stå i grunnlovsbygda og se huset. Ikke bare fordi det ligger nærme. Siden paret flyttet inn for tre år siden har det stadig lyst mer opp i desember.

– Mange stopper og tar bilder av huset. VI kommer fra Polen, og det er det enda vanligere å lyse opp husene. Strømmen er dyr, men mange gjør det likevel, sier Tomasz Kasprowicz.

Bare øker i omfang

Ekteparet jobber til daglig som bussjåfører i Nettbuss, avdeling Gardermoen. De ferdes derfor ofte på lokale veier, og innrømmer at de legger spesielt merke til dem som lyser opp litt ekstra i vintermørket.

– Vi kan for eksempel nesten se hvor det bor polakker, humrer Anna.

– Kjører du fra Algarheim til Nordkisa er det mange hus med litt ekstra lys. Det er veldig koselig, sier hun.

De siste årene har stadig flere tatt sjansen, hoppet ut av mørkedvalen og lyst opp husene sine med forskjellig pynt. Legg for eksempel merke til der én beboer har tatt sjansen. Der er det ofte slik at flere i nabolaget har hengt seg på.

– Det har nok med amerikaniseringen av julehøytiden å gjøre. Vi ser at dette er en trend som vokser år for år. Det er fint å lyse opp mørketiden, det gir en koselig boost i en av de mørkeste månedene i året. Veksten kommer nok bare til å fortsette framover, sier trendekspert Dagny Thurmann-Moe til EUB.

Spent på strømregningen

Tilbake i huset på Eidsvoll-grensa snakker Anna og Tomasz om lyssetting, stemning, pynting og juleting. De regner med at regningen for lyssettingen og pyntingen er kommet opp i fem-seks tusen kroner. Noe har de fått av familie, resten har de kjøpt inn selv.

– I år har vi brukt cirka to tusen kroner på nye lys og ny pynt, sier Anna.

– Hva forventer dere av strømregningen?

– Den blir nok høyere enn i en normal måned. Vi regner i hvert fall med fem-seks hundre kroner ekstra. Men det er det verdt. Dette er jo så hyggelig, smiler de to.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
lyser opp: Ekteparet Tomasz og Anna Kasprowicz er strålende fornøyde med hvordan de har fått det i huset ved Eidsvoll-grensa.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no