18. jun
 
- Mat uten tilsetnings-stoffer ga nytt liv
EIDSVOLL. Da realitydeltakerne i «Anno» rykket tilbake til 1764 kuttet de mat med tilsetningsstoffer. Resultatet overrasket alle.

Publisert: 10.jan.2015 22:44
Oppdatert: 10.nov.2017 12:02

- Først fikk vi ufattelig vondt i hodet. Skikkelig skallebank. Først trodde vi det var på grunn av kaffen. Men jeg drakk ikke det. Så fant vi ut at det måtte være at vi kuttet alt sukkeret og tilsetningsstoffer i maten. Det er nesten skremmende å tenke på alt vi får i oss i det daglige, sier Anja Hageler til EUB.

Eidsvoll-jenta er én av 14 deltakere i NRKs nye realityserie «Anno». Hele poenget i programmet er at Anja og de andre skal leve som folk gjorde i 1764. Det betyr blant annet mat uten tilsetningsstoffer, og komplett mangel på sosiale medier som Facebook og Twitter.

- Det var svært fascinerende å se hva den sunne maten gjorde med oss. Kroppen begynte å fungere mye bedre. Tilsetningsstoffene var borte, og vi levde på grønt, poteter og sild. Vi følte oss bedre og friskere. Én av deltakerne slet med smerter i kroppen før han kom inn. Det ble plutselig borte med det nye kostholdet. Det er tydelig at vi påvirkes mer av kostholdet enn vi kanskje tror, sier Hageler.

Deilig uten stress

- Vi fant en ny ro, og stresset, maset og jaget ble helt borte. Samholdet der inne ble også påvirket av det. Vi så hverandre, og satt og snakket rundt bordet uten distraksjoner som mobiltelefon. Det var virkelig spesielt å oppleve hva det gjorde med oss, sier Anja.

Hun jobber til daglig som politibetjent i utlendingsenheten på Trandum. I hverdagen er hun svært aktiv og trener mye.

- Jeg har brukt mye tid på treningen siden jeg var ungdom. Da jeg var yngre drev jeg med friidrett og mellomdistanseløp. Nå trener jeg triatlon, og synes det gir meg mye. Jeg har en drøm om å stille i et VM om noen år i min klasse. Jeg er også et friluftsmenneske, sier Anja.

Hun flyttet til Eidsvoll fra Steinkjer, og har funnet seg godt til rette i grunnlovsbygda.

- Det er så fint her. Jeg går mange turer i Åsleia og opp mot Mistberget. Det er en idyll du skal lete litt for å finne maken til.

- Hva drømmer du om?

- Jeg drømmer om å gå på ski over Grønland en dag!

- Hvordan vil du beskrive deg selv?

- Jeg er blid, glad, positiv og snill. Jeg liker utfordringer, og elsker naturen og det å være ute. Jeg elsker også å løpe.

- Hvordan har kollegene på Trandum reagert på realitydeltakelsen?

- De synes det er gøy at jeg er med i «Anno». Det er det beste kollegene man kan få. Jeg stortrives i jobben min.

Holder resultatet hemmelig

I TV-serien lever deltakerne sammen og konkurrerer mot hverandre. Målet er å jobbe seg opp fra fattigdom og slit, til rikdom og ære. I ti uker skal de lære seg nye ferdigheter, leve som sine forfedre og kjenne på en tid da alt var helt annerledes. De starter som lærlinger for deretter å arbeide seg opp fra svenn til mester. Egeninnsats er helt avgjørende for å nå toppen.

- De må også kjempe for sin plass gjennom utfordrende turneringer og dueller, og hver uke må den som taper forlate «Anno». Til slutt står bare én igjen. Den beste byborger og vinneren av «Anno 1764», sier prosjektredaktør Unni Ødegård i NRK til EUB.

- Hva vil du si om Anja?

- Vi er veldig glade for å ha Anja med! Hun er en veldig positiv og engasjert person som det er lett å bli glad i. Hun viser omsorg for de rundt seg, og er samtidig arbeidsom og fysisk sterk, noe som også kommer hele gruppa til gode. Jeg er sikker på at mange av NRKs seere vil ha glede av å følge Anja, sier Ødegård.

Serien ble spilt inn bak sperret område bak bryggen i Bergen i perioden august til oktober. Anja har selv en profil på nettstedet «statist.no», og ble headhuntet til realityserien.

- Jeg ble oppringt av Strix/NRK. De lurte på om jeg ville komme på et intervju. Jeg er i utgangspunktet ikke en realityfan og ser ikke på det selv, men jeg dro likevel på intervjuet. Bakgrunnen var blant annet at jeg er svært historieinteressert, og at jeg likte konseptet. Jeg er ikke interessert i drittsekk-TV, men jeg kunne bare ikke si nei til å leve på 1700-tallet, sier Anja.

Bodd flere steder i Norge

Hun har bodd på flere plasser i Norge, som Steinkjer, Bodø, Tromsø og Oslo. Nå bor hun i Eidsvoll, og der har hun planer om å bli værende.

- Her ligger alt til rette for å ha et fint og innholdsrikt liv. Det er kort avstand til alt som skjer, og jeg får trent og satset på triatlon ved siden av turnusjobben på Trandum. Jeg kan ikke ha det bedre, smiler Anja.
Under intervjuet i boligen på Dønnumskia i Eidsvoll er hunden Zevs et naturlig midtpunkt. Han logrer kontinuerlig med halen, og krever kos og oppmerksomhet.

- Han er virkelig en viktig del av livet mitt. Han er med på de fleste av treningsøktene mine, og stortrives også ute i naturen.

- Har du fått mye oppmerksomhet etter at det ble kjent at du var med i «Anno»?

- Ja, det er mange som har stoppet meg på gata utenfor huset her og kommer med tilbakemeldinger. Det er hyggelig med slik oppmerksomhet, og det viser jo at dette er en serie som har slått bra an hos folk. Det er lett å skjønne også. Historie er et felt mange er opptatt av.

- Hvordan går det til slutt?

- Jeg kan dessverre ikke røpe hvordan det går med meg der inne. Det er noe dere bare må glede dere til å se på NRK.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no