20. jul
Raknehauggutt: I 1939 var Rolf Karlsen (95) en av gutta som var med på utgravingene av Raknehaugen. – Mye er forandra her siden den gang, og jeg husker ikke altfor mye, men noen minner har jeg, sier Karlsen.
 
– Mye er forandra her siden den gang
I 1939 sto han med spaden i hånda og skulle være med å avdekke gravhaugens hemmeligheter. Søndag var Rolf Karlsen (95) igjen tilbake ved Raknehaugen.

Publisert: 07.aug.2017 14:49
Oppdatert: 07.aug.2017 14:59

Sommeren 1939 sto elleve ungdommer klare med spaden i hånda. Oppgaven var klar, de skulle være med å grave ut Raknehaugen, på lik linje som Gokstadhaugen, Oseberghaugen og Farmannshaugen var gravd ut tidligere.

– Jeg var med i den første gruppa som var her med utstyr. Vi var elleve gutter, men jeg var den eneste fra området, resten var østfoldinger, minnes Rolf Karlsen, som er født, oppvokst og har bodd hele sitt liv i Lillestrøm.

LES OGSÅ: Eksperter har datert beinrester fra Raknehaugen til å være eldre enn 3000 år gammelt

– Jeg likte å arbeide

Utgravingen av Raknehaugen ble først satt i gang som et samarbeid mellom Universitets oldsaksamling og sosialdepartementet, for å bekjempe arbeidsledighet blant ungdom.

– Jeg jobba egentlig på Egeberg Brug, et av sagbrukene i Lillestrøm, forteller Karlsen.

I 1939 ble sagbruket imidlertid rammet av brann, og den da 17 år gamle lillestrømlingen mistet jobben.

– Men jeg likte å arbeide, så jeg kunne ikke tenke meg å være arbeidsledig – og slik gikk det til at jeg havnet på Raknehaugen, sier han.

Dirigerte de andre gutta

For Karlsen varte ikke arbeidet med utgravingen i mange ukene.

– Etter tre-fire fikk jeg tilbake jobben ved sagbruket, men jeg minnes jo tida på Raknehaugen. Blant annet husker jeg at det var kolossalt varmt, men vi jobba uansett hvor varmt det var, sier Karlsen, og legger til at hans arbeid i hovedsak besto i å dirigere de andre gutta under utgravingen.

Ingen store funn

I sagnet sies det at Kong Rakne lå gravlagt i et steinkammer mellom to hvite hester. Oppå lå det tømmervelt på tømmervelt.

– Vi tok ikke ut noe av gravhaugen så lenge jeg var med, men jeg husker tømmerlagene. Det må ha i hvert fall ha vært tre-fire lag med tømmer, minnes Karlsen.

Selv om Raknehaugen har blitt gravd ut flere ganger, har det ikke ført til de helt store funnene. Det gjorde det heller ikke i 1939 da Karlsen var med.

Arbeidet ved Raknehaugen pågikk fra juni til oktober i 1939 og 1940, men ble avsluttet etter okkupasjonen.

– Arbeidet ved Raknehaugen ble til slutt en nasjonal prestisjekamp. Sannsynligvis den aller første konfrontasjonen mellom okkupasjonsmakten og det norske sivile samfunnet, forteller Bjørn Erik Nyberg, leder for Raknehaugens venner.

 
Ut på tur: Den første søndagen i måneden, gjennom sommerhalvåret, arrangerer Raknehaugens venner guidet tur i området. Under søndagens tur ledet Bjørn Erik Nyberg gruppen fra Hovin skole og bort til Raknehaugen. Underveis kom han med flere historier og fakta om den store gravhaugen.
Minner: Selv om oppholdet ble kort, har Rolf Karlsen (95) fortsatt minner fra tiden ved Raknehaugen. Blant annet husker han en kolossal varme og at han var innlosjert i andreetasje i et hus i nærheten.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no