19. jul
Klare: Trine Nicolaisen, Tina Kirkemo Elvik, Marthe Ruud, Nina Haugen og Kathrine Aamodt gleder seg til en ny utgave av Nordgardsmartnan. Foto med selvutløser: Marthe Ruud
 
2.700 småkaker er bakt. De blir revet bort
Få – om noen – er flinkere til å skape førjulsstemning enn de fem jentene som står bak julemarkedet Nordgardsmartnan. Hvert år samler de 1.500-2.000 besøkende.

Publisert: 23.nov.2017 21:00
Oppdatert: 23.nov.2017 14:46

Mange har allerede satt en ring rundt datoen lørdag 2. desember. Da går årets utgave av Nordgardsmartnan – den sjette i rekken – av stabelen på Frilset i Eidsvoll. Alle initiativtakerne har fulle jobber ved siden av, men klarer å få på plass alt som skal til for å få arrangementet i havn år etter år. Marthe Ruud har stått for en del av kakebaksten i år.

– 2.700 småkaker er klare. Det har gått med 20 kilo kokesjokolade. Kathrine har lagd omtrent det samme. Alt ligger med andre ord til rette for at folk skal få det de ønsker, sier Marthe Ruud.

Småkakene ligner mye på Sarah Bernard, men sjokoladekremen er byttet ut med smørkrem. Dette er de blitt godt kjent for – og småkakene er blitt en sikker vinner blant de besøkende.

Skal komme i julestemning

– Vi har måttet bake opp igjen til privat bruk år etter år. Kakene er så populære at vi alltid blir utsolgt, smiler Ruud.

Familie og venner er med og jobber dugnad. Alle gjør de alt for å få til et vellykket førjulsmarked. Så bra har det blitt at det hvert år kommer opp mot 2.000 besøkende.

– Vårt store mål er alltid at folk skal trives hos oss, at de skal komme i julestemning. Mange kommer langveis fra, og vi ser alltid fram til dette selv også. Selv om det er mye jobb, skjønner vi alltid hvorfor vi driver med dette når arrangementet er ferdig, sier Ruud. De deler ut gratis gløgg til alle som kommer. I fjor var 240 kopper utdelt etter to timer. Dermed var det tomt i kjelen.

Stor oppmerksomhet

– Det er lang kø utenfor når vi åpner. Folk står som sild i tønne, sier Ruud.

Som seg hør og bør på et julemarked er det selvsagt også mulig å kjøpe nesten hva det måtte være. Planleggingen starter allerede så fort fjorårets arrangement er gjennomført. Gjengen har klart å skape stor oppmerksomhet – også langt utenfor hjembygda. Flere ukeblader har skrevet om dem, og nylig hadde magasinet Lev Landlig en åtte siders reportasje om konseptet.

– Vi er ganske stolte av at vi har klart å skape noe som fenger så bredt og får oppmerksomhet godt utenfor kommunegrensen, sier Ruud.

Etter årets arrangement vil de ta en runde, diskutere og finne ut hva de skal gjøre i framtida.

– Vi vil bruke tid på å finne ut veien videre, sier Marthe Ruud.

Men først skal de altså gjennomføre et nytt førjulsarrangement – til stor glede for mange.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no