25. jun

Utrolig innsats: Sonja Johansen (94) har malt 50–60 malerier siden kunstnerdebuten i april. Snart blir det utstilling på Jessheim, og Sonja gleder seg til å vise fram alt hun har fått til.
 
94 år og debutant
Langt fra alle debuterer som kunstner i en alder av 94 år. Sonja Johansen fikk øynene opp for maling i april – og snart har hun sin egen utstilling.

Publisert: 19.sep.2017 19:00
Oppdatert: 19.sep.2017 19:34

– Jeg begynte å male 4. april, og siden har jeg fortsatt. Det er da blitt noen malerier allerede, smiler Sonja Johansen overfor EUB.

Hun tar imot oss hjemme i Dølivegen på Jessheim. Rundt i huset står det maleri etter maleri. Med fokus på farger og naturen. Sonja er en svært produktiv kunstner. Kvelden i forveien hadde hun ferdigstilt et nytt maleri. 

– Jeg begynte å male da jeg mistet datteren min. Det var naturligvis en stor sorg å miste henne. Malingen har vært en slags terapi for meg. Så fort jeg begynte med det fikk jeg en sånn indre ro. Derfor har jeg bare fortsatt og fortsatt, sier 94-åringen.

LES OGSÅ: Bygdekvinnene har jobbet for levende bygder i 90 år

Egen utstilling

Så mange malerier er det blitt at hun snart avholder sin egen utstilling på Gjestad bo- og aktivitetssenter på Jessheim. Fra torsdag 28. september til og med søndag 1. oktober vil det være mulig å ta hennes flotte malerier i nærmere øyesyn.

– Jeg kjøpte blokk, farger og pensler, og begynte å male. Det er kjempegøy, og gir meg mye. Jeg kommer bare til å fortsette, sier Sonja. 

– Hvor mange bilder har du malt hittil?

– Ja, det er i hvert fall blitt 50–60. Jeg har gitt bort noen til datteren min i Sverige, og har fortsatt 40 igjen her i leiligheten, sier Johansen.

– Jeg maler naturen og fra indre glede. Du skal bli glad av å se på bildene mine. Jeg fant hjelp selv og blir avslappet av å sove. Da trenger jeg ikke sovepiller eller noe annet for å finne roen om nettene. Malingen gir meg alt, sier hun videre.

LES OGSÅ: Snart 90 år, men jobber fortsatt full uke i møbelbutikken

Imponert billedkunstner

Den velkjente billedkunstneren Wanda Elisabeth Hareim, som har gått i lære hos Jakob Weidemann, har sett Sonjas bilder og er kjempeimponert over alt hun har fått til på såpass kort tid.

– Jeg er dypt imponert, det må jeg si. Og hun har alt dette inni seg. Det er fargerike bilder, og det er fantastisk fint å se på, sier Hareim.

– Hva tenker du om at hun gjør alt dette i en alder av 94 år?

– Det er helt utrolig å tenke på. Sonja kommer helt sikkert til å male i mange år til. Kanskje til hun fyller 110 år. Jeg ser i hvert fall ingen begrensninger for henne framover, smiler Hareim.

LES OGSÅ: Mye har ikke blitt vist før

Fakta Sonja Johansen

  • 94 år. 
  • Bor i Dølivegen på Jessheim.
  • Har malt 50–60 bilder siden april.
  • Hun debuterte som kunstner da hun begynte å male.
  • Nå gleder hun seg til å få respons fra publikum.
  • Torsdag 28. september til søndag 1. oktober har hun sin egen utstilling. Denne går av stabelen i Gjestad bo- og aktivitetssenter på Jessheim.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no