19. apr
 
Alene med fisk, frosk og reinsdyr
Tone Brustad ville se hvor grensene hennes gikk, og ble dermed sendt mutters alene ut i villmarka i Troms.

Publisert: 20.aug.2017 21:00
Oppdatert: 18.aug.2017 14:02

TV 2s nye serie Alene, følger ti friluftsmenneskers måte å overleve på ute i villmarka – uten kontakt med noen andre mennesker. Konseptet var enkelt. Utstyrt med kun sovepose, liggeunderlag, presenning, tennstål, kniv og øks – samt enkelt fiskeutstyr, fikk de i fjor høst tildelt et området rundt Altavatn i Troms. All mat måtte de skaffe selv, og den som holdt ut lengst vant.

GRENSER

– Hvorfor meldte du deg på dette?

– For å pushe meg selv og se hvor langt jeg klarer å dra grensene mine, forklarer Tone Brustad.

– Fortell hvordan dette foregikk.

– Vi ble fløyet ut og sluppet av på et sted vi skulle være så lenge vi klarte. Vi ante ikke hvor vi var, og måtte klare oss med de få tingene vi fikk utlevert og de ressursene som var rundt oss. Maten var fisk og bær, sier hun.

– Fikk du nok fisk til å klare deg?

– Ja, det var ikke noe problem. Jeg er ei friluftsjente og veldig vant til å fiske. Men jeg sover alltid i telt når jeg er på tur, så det å ha bare en presenning var nytt og uvant for meg.

– Hvordan taklet du det?

– Jeg lagde meg et telt av duken, og da gikk det fint.

Deltakerne får ikke lov til å si hvor lenge de var ute i villmarka, men Tone forteller at hun måtte bryte opp mye før hun egentlig ville på grunn av problemer på hjemmebane.

– Tankene mine var et helt annet sted enn de skulle være, og da klarte jeg ikke å være så lenge ute som jeg hadde ønsket, sier hun.

ENSOMHET

Som aktiv friluftsperson var det få problemer for Tone å klare seg rent praktisk, men hun forteller at ensomheten er det verste på slike lange opphold.

– Du har ingen å prate med annet enn reinsdyr og noen frosker, og det var det som tok knekken på meg. Jeg traff ingen andre enn TV-folkene som kom for å hente ut filmene mine, men de fikk jeg ikke lov å snakke med overhodet.

– Dere filmet hele oppholdet selv?

– Ja, her var det ingen fotografer med. Alt som skjedde i leiren måtte vi dokumentere selv.

– Angrer du på at du var med?

– Overhodet ikke, jeg er faktisk veldig glad for at jeg gjorde dette. Alt gikk jo egentlig veldig bra og jeg var heldig med været. Jeg fikk lært mye om meg selv på en positiv måte, og nå vet jeg hva jeg skal gjøre på langtur. Jeg gjør det helt klart igjen hvis jeg får muligheten. Dette var en kjempeopplevelse, og jeg angrer på at jeg dro hjem tidlig, sier hun.

komfort

Tone Brustad som til vanlig er gullsmed i Nannestad Torg, vet nå hvordan det er å være på tur alene, og hun har følgende tips til andre som går med planer om lange turer uten turfølge.

– Det kommer selvsagt an på hvor man er, men mat, tak over hodet og et varmt sted å sove er svært viktig for å klare et slikt opphold. Da har du kommet langt.

– Tur handler om komfort, med andre ord?

Ja, det handler om å gjøre livet så behagelig som mulig. Jeg fikk tiden til å gå ved å fiske, lage mat og kjede meg. Man blir litt rastløs av å være på ett sted hele tiden, men jeg lagde meg et spill som fikk tiden til å gå. I slike situasjoner blir det jo til at man presser seg, påpeker hun.

STORT SPENN

Tone Brustad var en av ti deltakere, og når vi ser på bakgrunnen deres ser vi at spennet er stort i yrker og bransjer. Hun konkurrerte mot en trommeslager i et black metalband, en økonom, studenter, en polarguide, en vekter og barnehageansatt. Alderen spenner fra 21 til 62 år.

– Det handler om å holde ut. Noen trekker seg på grunn av for lite mat, andre klarer ikke ensomheten, sier kommunikasjonsrådgiver Nina Engh i TV 2.

– Hvor lenge var vinneren ute?

– Det kan jeg ikke fortelle, ei heller hvem som vant, påpeker hun.

Premieren på Alene, er 22. august.

LES OGSÅ: SNORRE (16): - Min største drøm er å regissere en kultfilm som blir husket

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
TV: Tone Brustad blir å se på TV denen høsten, i programmet Alene. Foto: TV 2
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no