20. aug
 
Amalie og Sigrid koste seg på kjerretur
Den årlige Bygdetundagen børstet støvet av Eidsvolls forhistorie søndag.

Publisert: 21.aug.2017 21:00
Oppdatert: 21.aug.2017 12:43

– Det er moro å kjøre med hest. Vi får sett litt på ting rundt her på bygdetunet, forteller Amalie Tømmerdag fra Jessheim.

– Uten å gå, skyter venninnen Sigrid Nestestog Klokkerengen inn.

9-åringene hadde nettopp sittet i hestekjerra nedover grusveien mellom de gamle trebygningene fra 1700- og 1800-tallet. Nå bar det videre til hoppetau-laging og isspising.

– Dagen har vært kjempefin så langt. Det er morsomt å gå rundt og se på ting og så er det mange kjente mennesker, sier Tømmerdag.

Bygdetunet vekket til live

Bygdetundagen brakte de mange besøkende 200 år tilbake i tid til Eidsvolls bygdesamfunn. Her ble gamle håndverk- og mattradisjoner levendegjort på ekte vis.

Rundt om på tunet ble det blant annet vist figurspikking, såpekoking, hoppetaulaging, ullspinning og brødbaking i steinovn. Nytt av året var tilberedning av lin.

Rømmegrøt, byggrynssuppe og pølser kunne mette mange mager.

Også dyrene var populære og skapte liv. Foran hønsegården sto None (3) sammen med mamma Gro Berg fra Gullverket.

Vi var på Okkupasjonsmuseet først. Det var spennende. Ønsket er å vise ungene hva Eidsvoll har å by på.

– Planen videre er å ri på hest, sier mamma Berg.

Fornøyd med årets sesong

– Nå er det kjempebra. Flott vær og mye folk. I dag håper vi på 400–500 gjester, sier Gunda Mortensen, leder i Bygdetunets venner. Bygdetunets venner er ansvarlig for den årlige Bygdetundagen. Formålet er å ta vare på gamle tradisjoner, hustyper og gjenstander.

Mortensen var fornøyd med årets sesong.

– Jeg vil si at det har vært bra hittil. Det var en noe dårlig åpning fordi det var lite folk, omtrent 250. Det skyldtes nok dårlig vær og mye regn. Men det har tatt seg opp i løpet av sommeren. Og så er det veldig mye aktivitet ellers her i og med at tunet leies ut.

POPULÆRT: Tidvis kø for å komme inn på Åpen gård

Fakta om bygdetuNET

  • Bygdetundagen på museet Eidsvoll bygdetun er et årlig arrangement i regi av foreningen Bygdetunets venner. Det er Museene i Akershus (MiA) som drifter museet. Arrangementet byr på mange aktiviteter i tillegg til utstilling og musikk.
  • Museet holder åpent i sommersesongen. Fra juni til august.
  • Eidsvoll bygdetun er et av Norges største bygdetun med totalt 29 bygninger fra ulike steder i Eidsvoll. Småbruket Klokkerenga fra 1700-tallet er det opprinnelige. Storgården Oppsahl, våningshuset Tømte, Dorrsetra, husmannsplass og landhandleri har kommet til senere. Bygdetunet skal vise et bygdesamfunn fra 1700- og 1800-tallet.
 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
MUNTRE: Venninnene Amalie Tømmerdag (9) og Sigrid Nestestog Klokkerengen (9) likte seg godt på arrangementet. Favoritten var hest og vogn slik at de fikk med seg alt som rørte seg på tunet.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no