21. okt
STEINGAMLE. Arkeologene Helan Recasens Sala og Anne Herstad var i ekstase da de kom over 5000 år gamle steinøkser under de arkeologiske registreringene.
 
Arkeologene fikk bakoversveis: Hadde 5000 år gammel steinøks i vinduskarmen
DOKKEN. Frode Gruben Langseth synes steinen med hull i var så fin at han tok den med seg inn fra låven.

Publisert: 11.nov.2016 14:36
Oppdatert: 27.jan.2017 14:43

Lite visste han at det var ei 5000 år gammel steinøks fra bondesteinalderen han la i vinduskarmen.

For ti år siden kjøpte Frode og familien et småbruk på Malerhaugen på Dokkenmoen. Stedet ligger på en markert høydedrag. Området er et interessant for arkeologer fordi det er gunstig for bosetting fra eldre tider.

REGISTRERINGER

I forbindelse med kartlegging av private avløpsanlegg i Eidsvoll, har det blitt foretatt arkeologiske registreringer denne sommeren og høsten. Det var her Frodes stein kom for dagen.

- Jeg hadde ikke snøring på hva denne steinen var for noe. Men jeg synes den var meget spesiell og fin, så jeg syntes det var synd den bare lå der på låven, forteller han.

Da arkeologene kom på gården, tenkte han at han kunne da vise dem denne steinen. De så med én gang så hva de hadde foran seg.

- Da var den ikke lenger min. Dette er en gjenstand som automatisk tilhører Staten. Det mener jeg er helt greit. Jeg forstår jo at dette er en historisk, viktig gjenstand forteller han.

LES OGSÅ: Arkeologer på turné

FORNØYDE ARKEOLOGER

Arkeologene Anne Herstad og Helan Recasens Sala har «saumfart» Eidsvoll det siste halve året.

De ble nesten euforiske da Frode kom med øksa.

- Det var den forrige eieren som hadde funnet øksa. Den kom for dagen under bygging av husets inngangsparti på begynnelsen av 1960-tallet. For oss arkeologer er det funnstedet som er det viktigste, ikke gjenstanden i seg selv. Da nåværende eier spurte om vi hadde interesse av en stein funnet her, så vi med én gang at dette var ei øks fra bondesteinalderen. Det er slik at mange funn blir liggende når finneren dør og først kommer for en dag mange år seinere, slik som i dette tilfellet. Vi må berømme gårdens eier for at han viste oss den, sier de to.

LES OGSÅ: Graver i fortida

SKAFTHULLØKS

Det er en skafthulløks som Frode hadde til pynt i vinduskarmen. Den kan dateres til 2000 til 3000 år før Kristus.

- Dette er ei arbeidsøks fra bondesteinalderen. Den er brukt til å felle trær og annet grovarbeid, forteller Anne Herstad, som er feltarkeolog og leder for prosjektet.

Øksa ble funnet i nærheten av gravhaugen Ragnhildshaugen fra jernalderen, uten at det er noen link mellom øksa og haugen. Arkeologene har også fått i hende en steinøks til, som de visste om fra før. Den ble funnet på Minnemoen av en gårdbruker. Begge øksene er viktig for Eidsvolls historie og for den videre forskningen, sier Herstad.

LES OGSÅ: Arkeologer fant over 3000 år gamle beinrester

GULLVERKET OG VORMA

De to arkeologene har også gjort overraskende funn andre steder i Eidsvoll, om enn ikke så konkrete som øksene.

- Vi har funnet små avslag av flint i Gullverket. Det forteller oss at det har vært oppholdssted her i bronsealder/bondesteinalderen, og det er overraskende bosetting for oss. Vi har også funnet spor etter bosetting langs Vorma. Det var også overraskende. Vi antok at alle rester etter boplasser var blitt offer for erosjon. Boplassene er fra den yngste del av eldre steinalder og her bodde fangstfolk som flyttet rundt, forteller arkeologene.

De forteller at de vet om flere gravhauger i Eidsvoll som er slettet.

- Dette skyldes mangel på kunnskap om at det dreier seg om en gravhaug. Vi oppfordrer folk som har eller kjenner til et kulturminne i sitt område, om å ta kontakt med oss - det være seg en gravhaug, ei kullgrop eller funn av gamle gjenstander. Så vil vi minne alle de som går med metallsøkere at fylkeskommunen har retningslinjer for dem som har denne hobbyen, sier Herstad og Sala.

LES OGSÅ: Grevling gravde ut sjeldent vikingsmykke

PRIVATE AVLØPSANLEGG

Det er Eidsvoll kommunes kartlegging av alle private avløpsanlegg som er bakgrunnen for de arkeologiske registreringene.

Arkeologene fra Akershus fylkeskommune har vært i alle kommunene på Øvre Romerike nå. Eidsvoll var den siste.

Innen 2021 skal alle private anlegg tilfredsstille forurensningsforskriftenes krav til utslipp. Private anlegg som ikke er tilfredsstillende, vil bli gitt pålegg om oppgradering eller tilknytning til kommunalt avløpsnett. Kommunens arbeid med opprydding i avløp i spredt bebyggelse er i startfasen og vil pågå i årene som kommer. De som må oppgraderes, får beskjed fra kommunen.

- Vi har funn fra alle tidsepoker i Eidsvoll, og samarbeidet med grunneierne har vært godt. Vi blir i kommunen et par uker til, og folk kan bare ta kontakt med oss om de mener de har opplysninger eller gjenstander som kan være interessante for oss, sier arkeolog og prosjektleder Anne Herstad.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no