24. apr
ARKEOLOGER. Arkeologene, Anne Herstad og Bjarne Gaut skal på "turne" i Eidsvoll. Solveig Fagerli, miljøingeniør i Eidsvoll kommune (t.h.), har sendt ut brev til 2000 eiere av private avløpsanlegg. I bakgrunnen ligger Ridderhaugen på Hjera.
 
Arkeologer på «turné» kan dukke opp i hagen din
EIDSVOLL. Har du et gammelt, privat avløpsanlegg som må sjekkes? Bor du i Eidsvoll kommune? Da risikerer du å få en arkeolog i hagen din.

Publisert: 29.jun.2016 09:43
Oppdatert: 27.jan.2017 14:16

2000 huseiere i Eidsvoll med privat avløp har fått brev om at det skal ryddes opp og utbedres hvis det er behov for det. Arkeologer i Akershus fylkeskommunen benytter samtidig sjansen til å registrere om det er ting av historisk interesse i eiendommens grunn.
LES OGSÅ: Graver i fortida

BESØKE ALLE

Tre arkeologer skal være i sving med eventuelle registreringer. Alle de 2000 eiendommene får besøk.
- Eidsvoll er en interessant kommune. Det er stor variasjon i det vi finner. Når vi nå legger ut på vår ferd i Eidsvoll for å foreta en forhåndsvurdering, er målsettingen å avklare om vi skal gå videre utover bare et besøk. Hvis eiendommen ligger i et område hvor det tidligere er gjort interessante funn, er vi ekstra oppmerksomme, sier prosjektleder og arkeolog Anne Herstad.
- Formålet med våre undersøkelser er strengt tatt å avklare om oppgraderingen av avløpet kan komme i konflikt med arkeologiske kulturminner. Publikum som har informasjon, kan kontakte oss når som helst, sier Herstad.
LES OGSÅ: Ligger foran skjemaet

- TA KONTAKT

Om du vet at du bor på en plass som kan være av historisk interesse, eller om du tidligere har gjort funn i bakken, ber arkeologene deg ta kontakt før de står på tunet.
- I Eidsvoll har det vært bosetting fra bondesteinalderen. Det er 4.-4.500 år tilbake i tid. Det har vært gjort funn av redskaper som viser det, sier Herstad.
- Vi har gjort tilsvarende undersøkelser på alle kommunene i Øvre Romerike. Nå er turen kommet til Eidsvoll. Det er blant annet gjort flere meget interessante funn i Nes, forteller arkeologen.
Det tar sin tid å besøke 2000 eiendommer.
- Ja, dette er et arbeid som vi kommer til å holde på med langt utover høsten. Vi skal ta for oss hele kommunen fra sør til nord. Brev om at arkeologene kommer, begynner vi utsendelsen av i neste uke. Alle grunneiere som får påvist automatisk fredede kulturminner på eiendommen sin, vil få vite dette i løpet av vinter/vår 2017, forteller Herstad.
LES OGSÅ: Fant de krittpipene til eidsvollsmennene?

GRAVHAUGER

EUB treffer arkeologene ved den såkalte Ridderhaugen på Hjera. Den ligger i et område hvor det er gjort funn fra bondesteinalderen.
- Selv om den heter Ridderhaugen, vet vi jo ikke om det virkelig ligger en ridder der. Den har aldri vært underlagt arkeologiske undersøkelser, forteller arkeolog Bjarne Gaut.
- Pirrer ikke det den arkeologiske nysgjerrigheten din?
- Jo, vi vet jo ikke hva som ligger der, men noe må vi jo la ligge igjen til framtidas arkeologer, mener han.
Det har gjennom slike runder, som nå skal foretas i Eidsvoll, blitt påvist både nye gravhauger og gjort funn av gjenstander.
- Vi gleder oss til å jobbe i Eidsvoll, sier arkeologene.
- Selv om vi sender ut brev til 2000 huseiere, er det langt fra sikkert at alle de må utbedre det private avløpsanlegget sitt, opplyser miljøingeniør i Eidsvoll kommune, Solveig Fagerli.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no