26. sep
MINNER. Har du mimret om din barndoms hønsefrikassé?
 
Barndomsminner i ei gryte
HØNE. Jeg kjenner duften fra gryta, hører latteren rundt bordet, og smaker barndommens hønsefrikassé.

Publisert: 23.mai.2017 18:00
Oppdatert: 24.mai.2017 14:53

Høna har fått mye oppmerksomhet det siste året. Og vel fortjent. En skikkelig gryte med hønsekjøtt eller en hjemmelaget hønsesuppe, det er grommat! Og sjeldent har jeg hørt så mange mimre om sin barndoms hønsefrikassé. Vi mimrer med alle sanser. Dufter, lyder og smaker. Det er ikke slik at alt var bedre før, men innimellom er det en smakfull sannhet.

Vi er heldig i landet vårt, som både har gode norske råvarer, i tillegg til at vi kan importere fra alle verdenshjørner. Vi tror bare at tiden var mye lengre før. Vi har da vel ikke tid til å lage noen noe som skal putre i ei gryte i timevis? Mine foreldre sjonglerte jobb, fire barn, husoppussing, og mer husoppussing. Altså en helt vanlig norsk familie på 80-tallet.

Allikevel ble det servert både hjemmelaget hønsesuppe og hønsefrikassé til middag. Middagene var planlagt. På den måten kunne det putre i grytene på søndag, og ble rask middag mandag, tirsdag eller torsdag. Hva var det da som gjorde at høns plutselig forsvant fra varelinjene i butikkene våre? De unge tok over. Ikke på kjøkkenet, men i butikkhyllene. Kyllingen er raskere å tilberede, og passer til så mye, og høna ble litt glemt.

Nå finner jeg oftere og oftere høns i frysedisken på butikken. Det er verpehøns, som er små og uten mye kjøttfylde, og som passer aller best til å koke kraft på. Og det er store herlige gullhøns som passer perfekt til gryter, supper eller i tacoen. Hva venter du på? Alle mann (og høns) til grytene!

Hønsefrikassé

(Til 6 personer)

Du trenger

  • 1 stk. høne (ca. 3 kg) Eller to små. Du kan selvsagt også bruke hel rå kylling.
  • 2 ts salt
  • 2 stk. laurbærblad
  • 1 ts hel pepper
  • 2 stk. løk (én i kraften)
  • 1 stk. purre (det grønne i kraften)
  • 2 stk. persillerot eller sellerirot i biter
  • 6 stk. gulrot
  • 50 g sukkererter
  • 5 ss smør eller fett fra kokt hønsekraft
  • 5 ss hvetemel
  • 2 liter hønsekraft
  • 1 ts salt
  • 1⁄2 ts kvernet pepper
  • 2–3 dl matfløte (kan sløyfes)
  • eventuelt 1 stk. hønsebuljongterning
  • 2 ss hakket frisk kruspersille eller timian
  • salt og pepper

Slik gjør du:

1. Legg kylling eller høns i en kjele sammen med salt, laurbærblad, hel pepper, det grønne fra purre og persille- eller sellerirot. Hell på kokende vann til det så vidt dekker. Kok opp, senk varmen og la kylling/høns trekke under lokk. Fjern urenheter som samler seg på toppen etter hvert med en liten øse. Kylling trenger ca. 1 times koketid og høns trenger ca. 2 timers koketid. Kylling/høns er ferdigkokt når lårbeinet lett kan løsnes fra skroget.

2. Ta det ferdig kokte kjøttet opp av kraften med en hullsleiv. Sil kraften og hell den tilbake i kjelen.

3. Skjær resten av grønnsakene i staver eller skiver, og kok dem i kraften i ca. 5 minutter. Ta grønnsakene ut av kraften.

4. Smelt smør i en kasserolle. Rør inn mel og spe med varm kraft under omrøring, til en halvtykk saus. La sausen koke litt, og smak den til med salt, pepper og fløte. Synes du smaken er litt tam, kan du tilsette buljong.

5. Fjern skinn og bein fra det kokte kjøttet og skjær kjøttet i biter. Legg det i sausen sammen med grønnsakene. La alt bli gjennomvarmt. Dryss over raust med hakket persille og server med kokte poteter.

Server gjerne frikasseen med kokte poteter til.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no