18. okt
VIL FREDE. Ullensaker kommune vil frede hele Trandumskogen, inkludert tanksskytebanen. Kommunen får støtte fra fylket. Foto: Svein Nymoen
 
Ber riksantikvaren frede hele Trandumskogen
ULLENSAKER. Mener det ikke var tilfedlgig at retterstedene ble lagt nær tanksskytebanen.

Publisert: 06.sep.2016 09:11
Oppdatert: 27.jan.2017 14:30

Det er over ett år siden Ullensaker kommune første gang henvendte seg til Riksantikavren med anordning om å vurdere fredning av Trandumskogen.

I forbindelse med at Forsvarsbygg er i ferd med å lage en reguleringsplan for området, har presiserer kommunen anmodningen, og ber nå om at hele området blir fredet.

- VIKTIG DEL AV HELHETEN

Det er Ullensaker kommunes kulturavdeling som behandler saken i kommunen, og rådgiver Christine Haakstad sier at det er gode grunner for at kommunen nå ønsker hele området fredet.

- Vi har brukt tid på å vurdere hva vi mener bør fredes. Nå har vi kommet til at minnelunden, gravplassene og tanksskytebanen bør fredes som en helhet, sier hun.

Les også: Ble takket for innsatsen

REAGERTE IKKE PÅ SKUDD

I mai 1945, rett etter frigjøringen, ble det oppdaget 18 massegraver i Trandumskogen. Etter et omfattende identifiseringsarbeid fant man ut at i gravene lå 173 nordmenn, 15 russere og seks briter. De hadde blitt henrettet og begravet der i skogen.

I dag er skogen et minnested over dem som mistet livene sine der.

- Det var ikke tilfeldig at de 194 personene ble henrettet akkurat der, sier Christine Haakstad.

- Det er grunn til å tro at tyskerne ønsket så liten oppmerksomhet rundt disse handlingene som mulig, og dermed valgte et sted for henrettelsene der ingen ville reagere på at det ble skutt med våpen, sier hun.

Dermed er skytebanen, massegravene og minnelunden bunnet sammen av historiske tråder som Ullensaker kommune nå vil ta vare på for ettertiden.

Les også: Minnemarkering i Trandumskogen

FÅR STØTTE

Ullensaker kommune får støtte for sitt syn av Akershus fylkeskommune. I et brev til Riksantikvaren

- Skytebanen ble oppført av tyskerne under krigen, og er svært viktig for å forstå hvorfor retterstedet ble lagt akkurat her, skriver fylkeskommunen.

- For å formidle den sammenhengen tanksskytebanen hadde og har til Trandumskogen ønsker fylkeskommunen å slutte seg til kommunens innspill om at også skytebanen bør innlemmes i fredningen av Trandumskogen, skriver de.

Hanne Libak i Akershus fylkeskommune legger til at skytebanen i seg selv er et viktig krigsminne.

- Det er ikke bare sammenhengen med retterstedet som gjør det aktuelt å frede skytebanen, men også byggverket i seg selv. Skytebanen har høy symbolverdi, sier hun.

IKKE AVGJORT

Riksantikvaren er i ferd med å frede flere krigsminnesmerker som en del av markeringen i 2015 om at det var 75 år siden krigen brøt ut og 70 år siden freden kom.

- Vi arbeider med Trandumskogen, men det er for tidlig å si hva vi ender med, sier Anne Midterød hos Riksantikvaren.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no