18. aug
Det røde huset. Programleder Gaute Grøtta Grav, Farmen-produsent Kim Alexander Meland-Orerød og Farmen-presseansvarlig Alex Iversen i TV 2 gleder seg til sendestart for programmet i oktober.
 
Bli med inn i Farmen-kulissene
GULLVERKET. Hvordan er det egentlig å være med på Farmen?

Publisert: 14.aug.2015 14:51
Oppdatert: 27.jan.2017 13:23

Det er mer enn mobiltelefoner som blir igjen hjemme. Reisen tilbake til 1915 gjør mye med kroppen og huden til Farmen-deltakerne. - Det er interessant å se forvandlingen, sier Farmen-produsent Kim Alexander Meland-Orerød

Innspillingen av sesong elleve av Farmen er for lengst i gang. I elleve uker er deltakerne samlet på Løntjernbråten i Gullverket i Eidsvoll. EUB har fått noen minutter med Farmen-produsent Kim Alexander Meland-Orerød. Han var med på å lage fjorårets rekordsesong, og satser på å kopiere den bedriften i år. Ett av temaene er hva som skjer med de 14 deltakerne når de reiser tilbake hundre år tilbake i tid gjennom TV-serien.

- Det er klart det skjer en endring. Deltakerne sier ofte at de er overrasket over hvor raskt avvenningen fra mobiltelefoner og luksusartikler går. Mange synes det er deilig, og har sågar drømt om å gjøre det tidligere. På Farmen-gården er det ikke strøm, vann fra brønnen, mat i åkeren og slakt på gamlemåten. De lever på et renere vis enn mange gjør i dag. På menyen står gjerne rent kjøtt, salat, fisk og vann. Det er ikke tilsetningsstoffer eller noe, sier Meland-Orerød.

LES OGSÅ: Her er årets Farmen-deltakere på veg i båt nedover Vorma

Skjer noe med kroppen

- Betyr det at deltakerne nesten ikke har noen tilvenningsperiode?

- Jo, det er klart. Spesielt jentene, som er vant til fuktighetskremer og sminke, merker det godt i starten. Kroppen har sluttet å produsere egen fuktighetskrem. Så fort jentene ikke får brukt slike produkter framstår de skinnende og pene, ja nesten eventyraktige. Det er opplagt noe som skjer med kroppen, og det er interessant i forhold til det som skjer i dagens samfunn. Jeg ber alltid deltakerne om å fortsette slik og ikke gå tilbake til produktene når programmet slutter. Men etter 14 dager er de i gang igjen, sier Meland-Orerød.

Fra før er det også kjent at flere Farmen-deltakere har slanket vekk mange kilo underveis i TV-innspillingen. Det er investert millioner av kroner og lagt ned timevis med arbeidstimer for å gjøre årets Farmen-gård klar til TV-serien. TV 2 bruker i størrelsesorden 30-35 millioner på å lage programmet hver sesong. Forvandlingen er total. Inngangspartiet er nytt, stakittgjerde er satt opp, bakstehuset er bygd, smia og snekkerverkstedet står klart og verandaen er borte. Det er kjørt inn 250 tonn matjord for å gjøre alt klart for deltakerne. Grønnsakshagen er redusert til halvparten av fjorårets størrelse.

- Meg bekjent har det ikke vært landbruksdrift på Løntjernbråten på 50-60 år. Det er lagt ned en grundig jobb, og for eksempel er det tatt jordprøver for å se hva slags jord man har med å gjøre. Hestene, purka og ungene, bikkja, kattungene, kaninene og hønsene er på plass sammen med deltakerne, sier Meland-Orerød.

Den første tiden på gården handler det meste om å bli kjent med hverandre. Det tar aldri lang tid før maktkampen er et faktum.

LES OGSÅ: Sjekk den formidable Farmen-forvandlingen

Viktig å være storbonde

- Den første tiden er naturligvis kjempespennende. 14 mennesker som aldri har møtt hverandre skal bli kjent og finne sin plass på gården. Det knytter seg mye spenning til hvem som blir den første storbonden. Det er alltid viktig, sier Farmen-produsenten.

- Hvor mye av Eidsvoll får seerne se fra sofakroken?

- Det er ingen tvil om at det vil bli mye fokus på Eidsvoll. Prologen og inngangen på programmet vil vare i sju-åtte minutter, og der blir det naturligvis mye fokus på Eidsvoll, historien, kulturen og samfunnet. Deltakerne skal presenteres, men vi vil også vie plass til stedet vi er på, omgivelsene og alt som hører med.

Deltakerne kom med ribb nedover Vorma 30. juli. Det markerte starten på innspillingen av årets sesong. Sendestart er ventet i oktober.

- På Farmen er det i år én dampbåt. Denne vil bli brukt mye og få en sentral posisjon i programmet, sier Meland-Orerød, som forteller at de allerede har satt en ny rekord med Farmen i Eidsvoll.

- Aldri tidligere har det meldt seg flere statister. Vi hadde 350 stykker på blokka allerede i mai. På et statistmøte for én måned siden meldte det seg 150 til. Barn og unge, ja folk i alle aldrer. I tillegg har vi fått mye hjelp av idrettslag og foreninger. Alle gjør en kjempejobb.

LES OGSÅ: Eidsvolling med nøkkeljobb på Farmen

33 programmer i elleve uker

Det ligger med andre ord mye jobb bak en så stor produksjon. Programleder Gaute Grøtta Grav gleder seg til å sparke i gang en ny sesong på TV-skjermen.

- Du får ro i sjelen av å være her oppe på Farmen, og dette er helt klart i toppen av Farmen-gårdene i forhold til hvor fint det kommer til å bli. Det er nært og samtidig har man høydeforskjellen. Det vil gi magiske og fine bilder på TV, sier Grøtta Grav til EUB.

- Hvordan blir årets Farmen-sesong?

- Det blir underholdning, historie, og dramatikk. Akkurat slik vi ønsker at Farmen skal være. Vi har forsøkt å beholde sjelen oppe på Løntjernbråten, og føler vi har lyktes med det, sier Gaute.

- Hva vil du si om årets deltakere?

- Det er en veldig god blanding. Det er alt fra 19 år til 60. Sterke menn, enda sterkere damer. Det er smarte jenter, gutter som er redde for dyr og folk med spesielle evner. Disse vil seerne sikkert merke at kan være kontroversielle, sier Gaute Grøtta Grav. Farmen 2015 er for lengst i gang. I oktober får seerne se resultatet.

LES OGSÅ: De passer på Farmen

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no