19. jul
FLOTT: Tryggve Sagen, som kjøpte verket for 300.000 kroner, kjørte rundt i bygda i denne bilen. Et uvanlig syn i Hurdal på 20-tallet. Foto: Privat
 
Bok om «gutten Norge glemte»
Forfatter og tidligere VG-journalist Børre Haugstad har skrevet bok om Tryggve Sagen, som i 1918 kjøpte Hurdal Værk for 300.000 kroner.

Publisert: 22.des.2017 14:00
Oppdatert: 22.des.2017 21:11

Sagen var en Askeladden i sin tid. Han reiste til Kristiania med to tomme hender, og endte opp som skipsreder og ble en av Norges største kunstsamlere.

Men så kom tragedien på rekke og rad, og Sagen ble glemt. Men før det kom så langt, kjøpte han Hurdal Glasværk og gjorde det om til et samlingssted for norske kunstnere og andre kunstinteresserte. Da valfartet store, norske kunstnere til Hurdal, blant annet Ludvig Karsten og hans samtidige. Nasjonalgalleriets direktør, Jens Thiis, brukte Hurdal Værk som sin skrivestue da han skrev sine mange kunstbøker som ha dediserte til Sagen. Kunstneren Otto Emil Johansen malte i denne tiden et kjent maleri fra Hurdal, som nå henger i Nasjonalgalleriet.

Boken tar også for seg Værkets dramatiske historie, fra smugling av glassblåsere fra England til halshogging av eierfamilien.

Biografien om Sagen – «Gutten som Norge glemte», er den andre boken i trilogien om Rederkapitalen og Nasjonalgalleriet.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no