25. jun
BOKLANSERING: Boka Industrieventyret Fossum Fabrikker i Nordkisa er lansert. Fra v: Initiativtakere Einar Stokstad og Bjørn Simensen, forfatter Gunnar Horverak og varaordfører Willy Kvilten. Foto: Martin Simensen
 
Boka om de viktige industriarbeids-plassene i Nordkisa er lansert
Historien om industrieventyret Fossum Fabrikker i Nordkisa er lansert. Det skjedde i forsamlingslokalet Nore med om lag 100 personer til stede.

Publisert: 07.mai.2018 06:00
Oppdatert: 03.mai.2018 12:03

I en periode etter 2. verdenskrig gikk Fossum Fabrikker, som ble startet som en énmannsbedrift av Lars Fossum i 1910, for å være landets største bedrift for produksjonen av dører, vinduer og kjøkken- og baderomsinnredninger, men ble også etter hvert en betydelig ferdighusprodusent, og leverte hus til blant annet Nederland, Israel og India.

På 1920-tallet ble også Lars Fossums bror Josef med i bedriften, og de startet Fossum Trevare, som senere ble Fossum Fabrikker.

VIKTIG ARBEIDSPLASS

Bedriften ble en svært viktig arbeidsplass, og det var på det meste var mellom 200 og 300 ansatte. I 1954 ble bedriften rammet av en stor brann, og mistet store verdier da de ikke hadde god nok forsikring. I 1962 be bedriften lagt ned.

Initiativtakere til å skrive bok om fabrikken er Einar Stokstad og Bjørn Simensen. Forfatter er Gunnar Horverak.

– Med snaut 100 deltakere på boklanseringen på Nore ble lanseringen meget vellykket, sier Einar Stokstad.

På programmet sto blant annet et interessant kåseri av forfatteren Gunnar Horverak og en hilsen fra varaordfører Willy Kvilten. Ellers deltok Bjørn Simensen og Steinar Ørum i programmet.

I SALG

– Jessheim bibliotek har sammen med Horverak også hatt boklansering med fullt hus, sier Stokstad.

Han opplyser at salget av boka allerede går bra, at den er å få kjøpt hos Kiwi Nordkisa, ARK bokhandel på Jessheim og hos Jessheim bibliotek.

– Dette er ei lokalhistorisk bok fra Ullensaker som bør finnes i alle hjem, sier Stokstad.

OMFATTENDE ARBEID

Horverak har hatt en stor jobb for å finne nok grunnlag til å kunne skrive boka, og har blant annet søkt i en rekke museer og arkiver. Han har også intervjuet mange mennesker med tilknytning til fabrikken i Nordkisa, deriblant om lag 20 personer som selv hadde jobbet hos Fossum Fabrikker.

LES OGSÅ: Et industrieventyr fra begynnelse til slutt

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no