14. nov
i nannestad: Buicken, med Lars Saabye Christensen (t.v.), Tom Stalsberg, Amund Maarud og Stian Carstensen, trollbandt publikum i Nannestad bibliotek.
 
Buicken kommer gyngende til Panorama
12. september kommer Buicken gyngende til Panorama i Eidsvoll. Gyngingen skyldes ikke dårlige støtdempere, men derimot at bilen er stappende full av voksne mannfolk. Om bord sitter Lars Saabye Christensen, Knut Reiersrud, Mathias Eick og Tom Stalsberg.

Publisert: 09.sep.2018 20:30
Oppdatert: 07.sep.2018 17:16

År etter år, snart ti av dem, har Buicken rullet rundt i Norges land – riktignok ikke med de samme passasjerene hver gang. Stammen har vært Lars Saabye Christensen og Tom Stalsberg. De har gjort strandhogg med jevne mellomrom og invitert til høytlesning, småsnakk og musikk.

KOMMER HJEM

Tom Stalsberg kommer hjem når han kommer til Eidsvoll. De siste årene har han hatt sine fem lysbildeshow om folk og hendinger i bygda, med stappende fulle saler hver gang.

Også denne gangen drar han til med et tilbakeblikk i forkant av showet «Men Buicken står her fremdeles».

– Jeg gleder meg veldig, sier han.

I bagasjen har gjengen med seg ei rykende fersk plate, så fersk at rillene knapt har tørket i svingene.

– Det er meg, Lars Saabye Christensen, Amund Maarud, Knut Reiersrud, Ola Kvernberg, Matias Eik og Geir Sundstøl som har holdt på med dette i vinter. Min hymne til Nebbenes er med, og vi har plateslepp 7. november, forteller Tom.

KOMMER NESTE HJEM

Også Lars Saabye Christensen kommer hjem – nesten.

– Jeg har sterk tilknytning til Hurdal. Faren min bygde hytte der i 1963, og jeg tilbrakte alle mine barndoms somre der. Jeg har massevis av gode minner fra den tida. Hytta står der fremdeles. Jeg bruker den ikke så mye nå, men jeg tenker ofte på den og bygda, sier forfatteren, som nylig kom ut med andre boka i det som skal bli en trilogi – «Byens spor». Handlingen er lagt til 1950-tallet og her blir leseren tatt med til Hurdal gjennom Jespers visitt i bygda.

– Det blir en slags hjemreise for hovedpersonen som kommer derfra. Alle i Oslo kommer fra landet, heter det jo. Denne visitten viser seg etter hvert få stor betydning, sier forfatteren.

– Er Jesper deg?

– Jeg ser jo mange trekk som jeg kjenner meg igjen i. Forfattere har det med å bruke sine egne erfaringer og bruke seg selv, svarer han.

– Og nå tar du deg tid til en kjøretur med Buicken?

– Ja. Buicken er en stor metafor og en hyllest til det å reise. Det hele startet med en tur Tom og jeg hadde til USA sammen. Det utviklet seg til et godt samarbeid og nå reiser vi rundt og har det hyggelig sammen, svarer Saabye Christensen.

LES OGSÅ: Buicken til Nannestad bibliotek

 
Fakta

Men Buicken står her fremdeles er et samarbeide mellom flere kunstnere, blant annet Tom Stalsberg og Lars Saabye Christensen.

Buicken oppsto etter at de to var på reise sammen i USA i 2010.

Det har resultert i felles bøker og et årelangt turnesamarbeid, hvor musikere som Amund Maarud, Knut Reiersrud og Mathias Eick er med.

12. september kommer gjengen til Panorama.

Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no