21. jul
VARIERT. Christian Taalesen er ansvarlig for hva som skjer i Kullturnbanken Kreti & Pleti. Han prøver det han kan for å få til et utested som kan by på med variert kultur fra store og små navn uavhengig av sjangre.
 
Byens kulturbank er kommet for å bli
JESSHEIM. To menn i sin beste alder hadde en drøm. Som nå er oppfylt.

Publisert: 30.mar.2017 18:00
Oppdatert: 31.mar.2017 09:47

Blander man to kulturinteresserte herrer med en mangeårig drøm om en intim byscene og gode kriterier som et velegnet lokale i en svært hurtigvoksende by, kan resultatet bli et sted der musikk og kultur får muligheten til å blomstre.

Det er akkurat det Christian Taalesen og makker Tore Kværner har klart siden de skrittet ut av praten og startet Kulturbanken Kreti & Pleti i 2015.

STORE OG SMÅ

– Hvorfor må ullsokninger dra til Lillestrøm eller Oslo for å gå ut? Det var spørsmålet vi stilte oss, og så prøvde vi konseptet under Jessheimdagene for to år siden, sier Taalesen som er ansvarlig for klubbdriften.

Klubben i Storgata har vært en suksess, sett med kulturøyne. Svaret på herrenes spørsmål er jo nettopp at Jessheim by trenger utesteder som holder folk her. Publikum har stort sett kjent sin besøkelsestid, og både store og små artister har tatt sin nystemte med på den intime scenen.

– Amund Maarud trekker fullt hus, selv med to konserter samme dag. Utfordringen er å få folk hit når vi presenterer mindre og ukjente artister, ikke minst i ukedagene, sier Taalesen som prøver så godt han kan å få kjente navn innimellom de lokale.

– Målet er å presentere alt fra danseband til opera. Vi vil åpne for alle, påpeker han.

– Opera? På et utested?

– Ja, hvorfor ikke? Jeg er ganske sikker på at en operakafé kan bli populært. Det er i alle fall verdt et forsøk. Og stand up. Det er mye vi kan og vil gjøre, sier Taalesen som tror på mangfold.

– Vi har jo presentert temmelig sær jazz her. Og både Jessheim videregående og Romerike folkehøgskole har vært hos oss, påpeker han.

HVER LØRDAG

Opera eller ei, ideene til hvordan forme et utested er mange hos Taalesen.

– Målsettingen er å holde åpent hver lørdag uavhengig om det skjer noe på scenen eller ei. Vi vil ha flere bokbad ala Ambjørnsen og Stalsberg. Slikt passer bra på et intimt sted som dette, og vi har nå fått til et samarbeid med Ark, sier han.

– Hva sier artistene om stedet?

– Maarud, for eksempel, synes det er hyggelig her og trekker frem den trivelige stemningen. Han vil gjerne komme tilbake. Når det er sagt, alle som kommer hit skal bli ivaretatt skikkelig, understreker Taalesen.

BLIR

– Har Kulturbanken Kreti & Pleti kommet for å bli?

– Ja. Vi har ingen andre planer. Men vi vil jo gjerne ha flere folk hit. Derfor utfordrer vi blant annet det lokale kulturlivet og særlig kulturskolen. Her kan unge talenter få prøve seg på en klubbscene, sier Taalesen.

– Blir man rike av å drive en kulturbank?

– Overhodet ikke. Det er selvsagt hyggelig å kunne betale folk og kanskje sitte igjen med noen kroner, men målsettingen vår er å gå i null. Dette har aldri dreid seg om å telle penger, og jeg håper aldri vi kommer dit hen, sier Christian Taalesen.

LES OGSÅ: Kulturbanken Kreti & Pleti offisielt reåpnet

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no