17. jul
STIPEND: Disse to guttene går den klassiske musikkveien. Martin A. Tornquist (foran) skal bli operasanger, mens Sigurd Mosbakk har siktet seg inn på en utdannelse i kirkeorgel. Begge har nå fått stipend.
 
De er unge, de er klassikere og de har fått stipend
Martin August Tornquist (20) er på god vei til å bli operasanger. Sigurd Mosbakk (17) ser for seg framtiden som organist. De to har valgt å gå den klassiske vegen.

Publisert: 30.mai.2018 15:11
Oppdatert: 31.mai.2018 11:59

Martin er 20 år og studerer klassisk sang ved Norges musikkhøgskole. Ved en tilfeldighet er det samme skole som far Peter er rektor og mor Mona Julsrud er professor. Martins mål er bli operasanger. Så langt i utdannelsesløpet har ikke Sigurd kommet ennå. Han er elev ved musikklinja på Lillestrøm videregående skole. Til neste år er han ferdig, og da går «raka vegen» til Oslo og Musikkhøgskolen.

turte ikke å synge for noen

– Jeg vil synge resten av livet. Jeg ser ikke for meg noe annet. Stemmen min er ganske lys og jeg er tenor. Det er få tenorer av natur, og stemmen er ganske etterspurt. Når jeg er ferdig utdannet, vil jeg søke meg ut i verden som frilanser. Det er der de utfordrende og gode jobbene ligger, mener han.

Martin kom ut av «sangskapet» da han var tolv år. Før det turte han ikke å synge for en sjel.

– Mor har hele tiden sagt at jeg har en fin stemme, og hun ville ha meg til å bli med i Sølvguttene. Faktisk prøvde hun å bestikke meg, men jeg sto imot. Jeg så ikke for meg at jeg var flink nok til å synge for noen, heller ikke for mor og far, forteller han.

Da han var fjorten, femten år tok han mot til seg og deltok i UKM, med karaokekomp.

– Det gikk ikke så bra. Det har gått bedre etter det! smiler han.

Så bra har det gått, at han nå har fått Eidsvoll kommunens kulturstipend på 12.000 kroner.

SIGURD OG ORGELET

Sigurd er også «stipendiat». Han har blitt tildelt 15.000 kroner av Drømmestipendet, som er et samarbeid mellom Norsk Tipping og Norsk kulturråd. Det deles ut 100 slike stipend i hele Norge.

– Det har alltid vært mest klassisk for meg. Jeg er inspirert av nyere kunstuttrykk innenfor det klassiske, og tenker at det er mye spennende innen kirkemusikkmiljøet. Noe jeg ønsker å lære meg skikkelig, er improvisasjon.

– Orgel – hvorfor ble det instrumentet ditt?

– Det er ikke uten grunn orgelet kalles kongen av instrumentene. Det er bare flott! Jeg spiller til gudstjeneste én gang iblant – sånn en gang i måneden. Når jeg er ferdig utdannet, vil jeg ut i Europa og spille.

Sigurd innrømmer at han ikke har så veldig mange å snakke med om musikkinteressen sin. – Da passer du inn på musikkhøgskolen. Det er der alle nerdene er, ler Martin.

LES OGSÅ: Stipend til motocrossfører

 
Fakta

To unge eidsvollinger har fått hvert sitt stipend som støtte til videre musikkutdannelse.

Sigurd Mosbakk (17) vil spesialisere seg på orgel. Han ønsker seg inn på Norges musikkhøgskole. Sigurd har fått 15.000 kroner i Drømmestipend.

Martin A. Tornquist har fått Eidsvoll kommunes kulturstipend på 12.000 kroner. Han er studerer ved Norges musikkhøgskole og skal bli operasanger.

Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no