27. jun
DEBUT: Jon Fredrik Fikse fra Jessheim slapp boken Pyramidebyggerne i går. Dramaet handler om økonomisk svindel i svært nær fortid.
 
Debuterer med bok om pyramidespill
I kveld lanseres boken Pyramidebyggerne av Jon Fredrik Fikse. Jessheim-mannen har skrevet om økonomisk svindel via pyramidenettverk.

Publisert: 08.nov.2017 16:30
Oppdatert: 08.nov.2017 16:59

- I ti år har jeg drømt om å skrive bok. For to år siden fikk jeg endelig sjansen da jeg fikk en mulighet til å jobbe halv stilling. Da begynte jeg å realisere drømmen min, sier Jon Erik Fikse, som etter 14 måneder nå slipper debutboken Pyramidebyggerne.

Dette skjer under et bokbad i Kulturbanken Kreti & Pleti 8. november. 

SVINDEL

Historien han forteller handler om småsvindleren Ronny fra Øvre Romerike. Han har opparbeidet seg gjeld til MC-klubben Villanos, som nå krever inn pengene sine. Ronny går da sammen med norskiraneren Omid og bygger pyramidenettverket Persian Platinium Society, som tar Norge med storm. Med seg på laget får de norskiraneren Mina, ei tøff dame som blir stjerneselger samtidig med at hun sliter med egne demoner fra barndommen i Iran, og programmereren og ekshacker Kent-Ole som bryter løftet sitt til faren om aldri mer å hacke igjen.

- Det er disse fire personene vi følger gjennom hele boken, i tillegg til mange andre i et fargerikt persongalleri. Det blir til slutt en lang historie i et flettverk av scener, men alt henger sammen med alt, påpeker han.

SEKS GANGER

Fikse har selv bakgrunn som dataprogrammerer og jobber nå som produktutvikler innen betalings- og finansieringsløsninger.

- Jeg er interessert i økonomisk svindel som fagfelt, og så vidt jeg vet er det ikke skrevet en norsk roman med handling fra dette feltet, sier han.

- Hvorfor trekker du inn Iran?

- For noen år tilbake var jeg i Iran seks ganger da jeg var med i en gruppe som lanserte mobile tjenester der. På et tidspunkt var SMSIran landets mest kjente varemerke på mobile tjenester. Til slutt ble vi innhentet av finanskrisen. Jeg har opplevd en del der nede og bruker dette i boken. Blant annet reiser Ronny og Omid til Iran med en forretningside. I boken er det good guys og bad guys på begge sider. Alt jeg har skrevet er basert på ting jeg kan og vet noe om, forteller Fikse.

I tillegg til Iran foregår handlingen i flere andre land.

TILBAKE I TID

Historien er fra en tid før Facebook. Fikse har i sin research gått gjennom mange gamle nettforaer som fortsatt ligger lagret.

- Den gangen var det T5PC, eller The five procent community som herjet markedet for en tid tilbake, sammen med World Games Seven og andre nettverk. I dag er det Bitcoin, Onecoin, crypto 888 og andre. Det meste handler om å lure folk for svært mye penger og le hele veien til banken. Dette er ekte svindel, sier han.

- Hva fant du i de gamle nettforaene?

- Der kan du følge optimismen rundt T5PC, og det er fascinerende å lese om hvor rike de skulle bli og hvor dumme alle andre var som ikke satset penger. Dette er en universell ekte historie som fortsatt pågår, og folk blir stadig svindlet for store beløp, sier han.

GLEDER SEG

Fikse gleder seg til å få boken ut i markedet.

- I den forbindelse har jeg lagt ut en teaser som er vist 9000 ganger på Facebook, og det kommer snart en oppfølger, sier han.

- Men når kan vi vente bok nummer to?

- Jeg har allerede et rammeverk til den, men historien er ikke på plass. Det blir for såvidt ingen oppfølger siden Pyramidejegerne får en avslutning, men det er mange grener å spinne på, sier han. 

Det første ordet i Børre Rognliens bok «Jeg var i rommet» er «Hurdal»: Der startet livet, frivilligkarrieren startet med Eidsvoll Bokseklubb

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no