19. jul
 
Det gode liv begynner i gangen
Gangen, eller hallen, er ofte hjemmets problemområde og irritasjonsmoment. Men det finnes gode gangråd.

Publisert: 23.apr.2018 12:00
Oppdatert: 23.apr.2018 11:06

Finnes det i det hele tatt barnefamilier som ikke drømmer om en bedre organisert gang? Anders og Jenny Carlén tapte mange budrunder før endte opp med en enebolig fra 1940-tallet som krevde mye oppussingsinnsats.

– Ingen andre ville ha det, derfor bekymret vi oss først for om huset kunne ha noen feil vi ikke hadde oppdaget. Sannheten var vel at det var så mye synlige feil, overalt, at alle andre klokelig styrte unna, ler Anders Carlén (39).

Huset hadde vært igjennom en stor renovering i 1970, men deretter hadde tiden stoppet. Hallen som møtte familien på visningen, så ut som den ledet inn til en indisk restaurant, med sterke farger og buede døråpninger. Og dette rommet var ikke det eneste som trengte en oppfriskning – familien Carlén har blant annet skiftet ut elanlegget, taket, vinduene, mange gulv og pusset opp fasaden. Men hallen hadde definitivt høy prioritet, ettersom huset for øvrig manglet skap.

– Vi fastslo ganske raskt at målet var at hvert familiemedlem skulle få sitt eget garderobeskap i hallen. Det er klart at det blir rotete i dem uansett, men da vet du i hvert fall i hvilket skap du skal se etter barnevotter om morgenen, sier Anders Carlén.

Innebygde garderobeskap

Løsningen ble å sette fire IKEA-skap på rad og deretter bygge dem inn for å skape et mer solid inntrykk

– Å bygge dem inn har ingen praktisk funksjon, men det blir mye penere. Og med tanke på kostnadene for gulvvarme, nytt gulv og belysning er innbygging av skap en mindre post i budsjettet. Det tok oss to dager og 1500 kroner å bygge inn garderobeskapene med skinner, MDF-plater, sparkel og maling, sier Anders.

Han forteller at de kunne fått plass til ytterligere tre IKEA-skap, men da ville hallen fått karatter av et slags skifterom mer enn en hyggelig gang.

– Jeg tror det er lurt å huske på at gangen er det første rommet man kommer til, derfor bør det være litt innbydende der, sier Anders.

Alle familiemedlemmenes skap er nå bygget opp på samme måte: med skohylle, en skuff for fritidsutstyr (for eksempel leggskinner til fotballtreningen), en skuff for votter og skjerf, en garderobestang for ytterjakker og høyest oppe en hylle for skyggeluer. – Enn så lenge rekker barna bare opp til halvparten av skapet, så vi har også satt noen kroker på utsiden. Det viktigste er at alt har sin faste plass, og at barna vet hvor de skal legge tingene sine.

Om vinteren kan barn legge våte klær rett på gulvet, fordi gulvvarmen bidrar til å tørke dem.

Færre plagg?

Har man for mye sko og yttertøy, vil oppbevaring bli et problem uansett. Altså må man kvitte seg med det man ikke bruker.

– Først må du ta ut alt du eier av klær og legge det på sengen eller på gulvet. Deretter sorterer du alt i fire bunker: Det du skal beholde, det du skal kaste, det du skal gi bort og det du skal selge, har TV-kjendis og ryddebok-forfatter Synnøve Skarbø forklart til NTB.

Tilsynelatende ryddig

Anders Carlén jobber selv med boligmagasiner, og vet derfor mye om hva folk er mest opptatt av i hjemmet.

– Etter kjøkkenet og badet kommer hallen på en god tredjeplass, og i første rekke drømmer folk om en god grunnstruktur her. Hallen skal være praktisk og velfungerende, og på overflaten skal den se ryddig ut. Det kan gjerne være litt mer rot bak skapdørene, så lenge man slipper å se det, mener han.

Det er flere årsaker til at hallen så ofte blir hjemmets problemområde, ifølge Anders. Én ting er at vi ofte har mye mer fritidsutstyr, klær og sko enn da hjemmene våre ble bygget

– En annen ting er at hallen ofte ikke blir prioritert i nybygde hus. Det er kanskje en innebygd garderobe der, men tatt i betraktning at mange av dem som flytter inn, enten har eller vil få barn, er de fleste haller underdimensjonerte. Det er nesten uforståelig hvor mange par sko en familie med to barn kan ha.

Vår og høst

Nå som familiens nye hall har vært i bruk i et par år, mener Anders Carlén at løsningen de satset på, lever opp til forventningene.

– Det viktigste er å finne et grunnleggende system som fungerer, og deretter rydde i alle skapene hver vår og høst. Da har man bare de klærne som skal brukes, hengende i gangen. Det kan høres ut som om vi har oppnådd en perfekt orden hjemme hos oss, men det er nok mest i teorien, ettersom vi fortsatt har julebelysningen framme, sier Anders og ler.

Alt han ønsker å endre på i hallen nå, er å sette inn en rund sittepuff midt i rommet, både for å ha et sted å sette seg ned og for å skape en følelse av et mer «innredet» rom.

– Jenny er skeptisk til det, hun mener det vil se ut som en skobutikk her. Og hun har sannsynligvis rett. Det blir vanligvis best når jeg ikke får helt fritt spill.

Fem gangbare tips

1. Opprett et størst mulig hall-område. Kan du få flere kvadratmeter ved å åpne litt plass under en trapp eller fjerne noen gamle skap? Det er ofte lurt å erstatte eldre garderobeskap med moderne, mer praktiske skap.

2. Sørg for på god belysning, og ha gjerne gulvvarme, i hvert fall nærmest inngangsdøren. Det er en ekte luksusinvestering som gjør livet mye mer komfortabelt.

3. Alt skal ha sin faste plass, og barna skal kunne hjelpe til å holde det ryddig. Lukkede skap er en fordel for et ryddig inntrykk. Men husk at det fortsatt skal se ut som noen bor der.

4. Gjør det enkelt å rengjøre. Få oppbevaringsmodulene opp på veggene, og sats på en veggmontert sittebenk framfor stoler som må flyttes hver gang du skal støvsuge.

5. Ikke glem å ha et par ledige kroker som familien ikke for lov bruke, slik at gjester kan henge opp klærne sine.

 
ORDEN: Valter kan legge sine egne ting på riktig plass. FOTO: Christine Olsson/TT
FAST PLASS: Alt har sin faste plass i de fire garderobeskapene, ett for hvert familiemedlem. FOTO: Christine Olsson/TT /
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no