21. sep
 
Det viktigste er gode matopplevelser
Nå som det går mot varmere tider kan man nyte stadig flere måltider ute. Man må ikke være en mesterkokk for å lage friske retter som passer til det varme været, ifølge mat- og drikkesjefen ved Hurdalsjøen Hotell.

Publisert: 24.apr.2018 19:00
Oppdatert: 23.apr.2018 11:59

– Det er nok mange som tenker for vanskelig. De blir kanskje så opphengt i at maten skal være så fancy og spesiell, men man må tenke enkelt, sier Bjørn Ivar Nordheim.

Han har ansvaret for mat og drikke som serveres på hotellet, og i samarbeid med kjøkkensjefen Kim Lundin komponeres og serveres det retter som gir gjestene en forsmak på sommeren. Man trenger imidlertid ikke en kokkeutdannelse for å imponere på kjøkkenet.

– Det finnes mange enkle småretter som kan settes midt på bordet. Hvis man for eksempel tar tomater, rødløk, basilikum og lager en dressing har man fort en fin rett, forklarer han.

VIKTIG MED TILBEHØR

Nordheim er opptatt av at det gjerne kan fokuseres mer på ulike former tilbehør. Han påpeker at de fleste butikker har et nokså godt utvalg i grønnsaksdisken, og at det også finnes en rekke ulike måter å tilberede dem på.

– Man kan kjøpe den hovedråvaren man har lyst på, og så lager man det tilbehøret som gjør det spennende, sier Nordheim.

Det å lage en form for dressing trenger heller ikke være så komplisert, og ifølge F&B Manageren handler det først og fremst om å ta utgangspunkt i de smakene man liker for å sette sammen et måltid.

– Det finnes jo eksempler på ting som fysisk ikke passer sammen, men det meste går godt sammen, forklarer han og trekker fram at mango er noe som passer med både kjøtt og fisk.

TILSTEDE I MÅLTIDET

– Det er viktig å bruke tid på å være tilstede under måltidet. Tenk enkelt når du skal invitere folk. Matopplevelsen rundt bordet er alle med på å skape, og det er ikke noe koselig hvis verten står på kjøkkenet hele tiden, påpeker Nordheim.

F&B Manageren er opptatt av at matlagingen ikke skal bli et pes, men at det skal være så lettvint at hele prosessen rundt måltidet blir en god opplevelse.

– Hele hensikten er at du skal ha det koselig og spise god mat. Det blir ikke god mat hvis du prøver å være en superkokk, sier han. Nordheim anbefaler derfor å ta utgangspunkt i lette retter der det er mulig å gjøre mye klart før gjestene kommer. I tillegg til dette bør man benytte de råvarene som er i sesong.

Grillet uer med mangosalat

Ingredienser for 4 personer

  • 800 g uerfilet (eller annen hvit fisk)
  • 2 stk mango
  • 1 stk mellomstor rødløk
  • 1 potte frisk koriander
  • 1 stk rød chili
  • Saften av 2 stk lime
  • 2 stk vårløk
  • ½ dl extra virgin olivenolje
  • Salt og pepper

Tilberedning mangosalat:

1. Kutt mango, rødløk og vårløk i terninger og ha det i en bolle.

2. Tilsett så finkuttet chili og koriander.

3. Hell over olivenolje og lime.

4 Smak til med salt og pepper ev. litt sukker etter smak.

Tilberedning grillet uer:

1. Pass på at skinnet er skrapt fri for skjell.

2. Ha på salt og pepper, og gni litt olje på fileten.

3. Ha god varme på grillen ev. grillpannen

4. Legg filetene med skinnsiden ned på grillen.

Server gjerne med kokt basmatiris

Salsa Verde

Ingredienser for 4 personer

  • 1 stk sjalottløk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ss kapers, grovhakket
  • 1 dl bladpersille, hakket
  • 1 dl basilikum, hakket
  • 1 ss mynte, hakket
  • 3 ss eddik (sherry- eller rødvinseddik)
  • 1 ts rød chili, finhakket
  • 1 dl extra virgin olivenolje
  • salt og pepper etter smak

Tilberedning:

1. Bland sammen sjalottløk, hvitløk, kapers, urter eddik og chili til dressingen.

2. Rør inn oljen litt etter litt og smak til med litt salt og pepper.

Estragonmajones

Ingredienser:

  • ½ bunt estragon
  • ½ sitron
  • 2 dl god majones
  • Salt
  • Pepper

Tilberedning:

1. Plukk estragonbladene fra stilken.

2. Bland majones og urter.

3. Smak til med sitron, salt og pepper.

Urterømme

Ingredienser:

  • 3 dl rømme
  • 2 ss frisk hakket koriander
  • 2 ss frisk hakket basilikum
  • 1 ts friskpresset sitronsaft
  • Salt og pepper

Tilberedning:

1. Plukk urtebladene fra stilken.

2. Rør urtene inn i rømmen.

3. Smak til med sitron, salt og pepper.

Basilikumpesto

Ingredienser for 4 personer

  • 40 g basilikum (bruk en stor potte)
  • 2 fedd hvitløk
  • 3 ss ristede pinjekjerner
  • 3 ss revet parmesanost
  • 1 dl vanlig olivenolje, mild type
  • ½ dl solsikkeolje
  • Salt og pepper etter smak

Tilberedning:

1. Plukk basilikumbladene fra stilken.

2. Skrell og hakk hvitløken.

3.Kjør basilikum, hvitløk og pinjekjerner sammen ved hjelp av en stavmikser eller hurtigmikser.

4.Spe med olje og bland til slutt inn parmesan.

5. Smak til pestoen med salt og pepper.

Balsamicovinaigrette

Ingredienser:

  • 1 ss dijonsennep
  • 0,5 dl balsamico
  • 2 dl olivenolje
  • Salt
  • Nykvernet pepper
  • 1 ts provencekrydder

Tilberedning

Miks alt sammen og hell over på en tom flaske. Ristes godt sammen før bruk.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
GODT TILBEHØR: Kjøkkensjef Kim Lundin, og F&B Manager Bjørn Ivar Nordheim råder folk til å tenke litt mer på enkelt tilbehør og gode dressinger. ?Foto: Marianne Høgmo
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no