16. jul
ENIG OG TRO. EUs kommisjonær for kultur, utdanning, ungdom og sport, Tibor Navracsics,(nummer to fra høyre), avlegger enig og tro til Dovre faller-eden. Han står mellom Eidsvoll 1814s direktør, Erik Jondell (t.v.) og historiker og konservator Geir Thomas Risåsen.
 
Eidsvollsbygningen best i Europa
EIDSVOLL VERK. - Eidsvollsbygningen er verdt prisen for beste restaureringsobjekt i Europa.

Publisert: 12.jun.2015 13:27
Oppdatert: 27.jan.2017 13:16

Det slår EUs kommisjonær for kultur, utdanning, ungdom og sport, Tibor Navracsics, fast etter å ha vært på besøk i Grunnlovens hus.

Det var en tydelig interessert kommisjonær som fikk en rask omvisning i Eidsvollsbygningen. Han er på besøk i Norge for å dele ut det gjeve prisen, EUs kulturminnepris/Europa Nostra Award, under en Europa Nostras årlige kongress, som i år er lagt til Oslo. Prisen ble delt ut i et fullsatt Oslo rådhus under en stor kulturminneverntilstelning. Der var også den berømte tenoren Plácido Domingo til stede.

Eidsvollsbygningen deltar også i konkurransen om publikumsprisen. Her er det publikums stemmer som avgjør.

BEST I KLASSEN

Ikke bare kommisjonæren, men også EUs ambassadør til Norge, Helen Campell, viste stor interesse under omvisningen, som ble ledet av Eidsvoll 1814s direktør, Erik Jondell, og konservator og historiker, Geir Thomas Risåsen.

De fortalte om den omfattende restaureringsprosessen i forkant av grunnlovsjubileet i fjor. Kommisjonæren med følge fikk en faglig innføring i teknikkene som ble brukt under restaureringen, han fikk være med i broderringen og avlegge «Dovre-eden» og han fikk gå i trange og mørke baktrapper fra de rikes rom til tjenerskapets mer spartanske forhold i kjelleren.

LES OGSÅ: Hedret for god kvalitet

VERDT PRISEN

Kommisjonæren var ikke i tvil om at Eidsvollsbygningen var verdt å få den høythengende prisen i sterk konkurranse med andre store restaureringsprosjekt rundt om i hele Europa.

- Dette er en veldig fin renovasjon. Bygningen har en unik betydning for Norges befolkning - både historisk og arkitektonisk, sier EUs kommisjonær, Tibor Navracsics, til EUB.

Dette er hans første besøk i Eidsvoll og i Eidsvollsbygningen.

- Jeg var i Norge to ganger på 1990-tallet, men da i Bergen og i Oslo, opplyste han før han ble rushet inn til 1814-lunsj og videre transportert til Oslo for nye møter og prisutdelinger.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no