19. aug
variasjon: På kveldsarrangementet på Eidsvollsbygningen på 17. mai skal Marius Lien-trio spille, og Elisabeth Andreassen med band skal opptre. Trygve Slagsvold Vedum er hovedtaler. På presselanseringen mandag, inviterte Andreassen Marius Lien med på et fellesnummer på slutten av konserten.
 
Elisabeth Andreassen er kveldens hovedartist
I fjor var det 15.000 mennesker som besøkte parken ved Eidsvollsbygningen på nasjonaldagen. Eidsvoll 1814 mener at de har enda større navn å by på i årets program, og tror det kommer enda flere i år. Nå krysser de fingrene for fint vær.

Publisert: 06.mai.2019 15:39
Oppdatert: 07.mai.2019 14:11

– Jeg synes vi har fått til en god kombinasjon av tradisjoner og nye opplevelser. Vi har program hele dagen fra flaggheising og bekransning klokka åtte om morgenen til kveldskonsertene på kvelden, sier direktør Bård Frydenlund ved Eidsvoll 1814.

Hovedartisten på kveldsarrangementet er i år Elisabeth Andreassen.

– Hun er en etablert og folkekjær artist som alltid leverer. Vi er veldig glad for at hun vil komme til oss på 17. mai, sier Frydenlund.

Andressen selv sier at det er ærefullt å bli spurt om å opptre.

– Dette er jo hjertet av Norge på 17. mai, sier hun.

– Hva får publikum høre?

– Her blir det både noen norske låter, litt svensk og kanskje noe Wergeland, sier Andreassen.

Hun forteller til Eidsvoll Ullensaker Blad at hun mest sannsynlig kommer til å ha på seg sunnmørsbunaden sin.

– En bra miks

Marius Lien-trio skal også spille og Evelina Moholt, datteren til Katrine Moholt skal synge på kveldskonserten.

– Marius Lien er et ungt bluestalent fra Nes og Evelina Moholt er også en dyktig, ung lokal sanger. Jeg synes vi har fått til et bra miks av artister, slik at det blir noe for enhver smak. Eidsvoll mannskor er 100 år i år og de skal også framføre «Norges Fjelde» som er en klassiker innen korsang, forteller Frydenlund.

Marius Lien gleder seg til å opptre.

– I tillegg til Notodden bluesfestival, er dette noe av det største jeg har gjort, forteller han.

Personlig tale

Årets hovedtaler er leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum. Han har et personlig forhold til Eidsvollsbygningen og er fast gjest ved bygningen ved flere anledninger i løpet av året.

– Det er et privilegium å få lov til å være hovedtaler. Jeg kommer nok til å legge vekt på en ganske personlig og familievennlig 17. mai- tale, sier han.

På kveldsarrangementet vil det også bli tale ved russepresident Sondre Aasen fra Eidsvoll videregående skole.

– Det som blir litt spesielt i år er at kulturprisen i Eidsvoll skal deles ut fra scenen. Denne prisen deles ut bare hvert fjerde år, sier Frydenlund.

omvisninger og rebusløp

Etter barnetoget blir det familieunderholdning fra scenen med elever fra Råholt skole og fra Eidsvoll ballettsenter. I år blir det også noen spesialomvisninger inne i Eidsvollsbygningen.

– Vi har jo utstillingen vår «Bøkene som forandret verden», og på 17. mai blir det en spesialomvisning i forbindelse med utstillingen. Jeg kommer også til å holde 1814- foredrag inne i bygningen om hvorfor 1814 er det viktigste året i norsk historie. Dette er et slags popup-foredrag, så de som har lyst til å høre på er hjertelig velkomne, sier Frydenlund.

Han forteller at de også i år har en utstilling inne i bygningen som går på 17. mai-pynt og hvordan folk har pyntet seg til nasjonaldagen gjennom tidene. I tillegg blir det rebusløp for store og små både ute og inne i Eidsvollsbygningen.

– På 17. mai åpner vi alle rom i bygningen, også de som vanligvis er hemmelige for publikum, forteller direktøren.

– For mange er det tradisjon å besøke Eidsvollsbygningen på 17. mai, og i fjor var det 15.000 mennesker her. Drakttoget er jo også blitt en tradisjon hvor det er bunader fra alle fylker i landet. Toget går fra Eidsvoll verk stasjon til Eidsvollsbygningen, sier Frydenlund.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no