23. jul
NYTT SHOW: Else Kåss Furuseth står nå på scenenmed forestillingen «Gratulerer», en oppfølger etter suksessen «Kondolerer». Foto: Presse
 
Elses nye forestilling med 56 utsolgte hus
Etter stor suksess med Kondolerer, er Else Kåss Furuseth nå tilbake på Nationaltheatret med ny personlig monologforestilling. Den er allerede utsolgt helt til slutten av oktober.

Publisert: 03.feb.2018 15:00
Oppdatert: 03.feb.2018 16:11

Gratulerer hadde urpremiere på Amfiscenen på Nationaltheatret 12. januar, og er oppfølgeren til braksuksessen Kondolerer, som ble kalt en komedie om selvmord. Forestillingen omhandlet livet etter at hun mistet sin mor og bror i selvmord.

– Noen på Nationaltheatret stilte spørsmålet: «Dersom Kondolerer var Illiaden, er Gratulerer Odyseen?» Uten å ha lest noen av verkene, hopper jeg i det og sier ja, forteller Else Kåss Furuseth fra Jessheim.

Leve videre

Nå er hun tilbake med oppfølgeren. Den handler om å leve videre. I Gratulerer har hun valgt å gå til psykolog. Forestillingen handler, med teaterets ord, om «å være god nok akkurat som du er, selv om du er ganske ræva».

– Det siste broren min gjorde før han tok livet sitt, var å gi meg en badevekt og si at jeg måtte gå til psykolog. Han sa at hodet mitt var en gassballong og at jeg alltid måtte trille sykkelen over fartsdumper, ellers ville det eksplodere. Jeg avfeide å gå til psykolog, fordi jeg i all hemmelighet så på mange av dem som gikk i terapi som jålete. Seks år etter at han døde bestemte jeg meg allikevel for å følge hans råd, jeg oppsøkte en psykolog, for å forsikre meg om at hodet ikke skulle eksplodere, forteller Kåss Furuseth om bakgrunnen for forestillingen.

LES OGSÅ: Else Kåss Furuseth foretrekker kulturhuset på Jessheim framfor Nationaltheatret

Utsolgte hus

Teateret hadde 38 forestillinger i salg i begynnelsen av januar, og 2. januar var disse utsolgt. Rett før premieren 12. januar fikk de satt opp 18 ekstraforestillinger frem til oktober, som alle er utsolgt.

- Vi har solgt over 11.000 billetter fordelt på 56 utsolgte hus. Vi jobber nå med å få flere forestillinger i salg, sier produsent Maren Onsaker ved Nationaltheatret.

– Det at Gratulerer er utsolgt sier noe om at forestillingens tematikk er svært aktuell og viktig i vårt samfunn. I tillegg viser det hvilken god formidler Else Kåss Furuset er i måten hun forvalter sine historier og erfaringer på en ekte, ærlig, sår, humoristisk og nær måte. Både hun og forestillingen rører ved et tema som er vanskelig å snakke om for mange. Måten hun balanserer mellom det ufattelig triste og det deilig humoristiske er en kunst i seg selv og berører oss på en måte som åpner øynene for medmenneskers og eget liv, legegr hun til.

Gode anmeldelser

Forestillingen har blitt tatt godt imot av anmelderne. «Gapskrattende komikk og dypt vemod. Det er bare å si «gratulerer» – og hipp hurra! En er fristet til å slenge på et slagord som «Else gir god helse»!», skriver VG og triller en femmer på terningen.

Samme terningkast gir Aftenposten: «(...) rå og sår humor, og en selvironisk innsikt som utløser alt fra humreøyeblikk til lattereksplosjoner».

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no