21. nov
OSTEKAKE. En kake, men ikke en kake. En ostekake, men ikke til kakebordet.
 
En kake er ikke alltid en kake, slik som disse små herlighetene av en ostekake
KAKE. Server ostekaken i små biter, sammen med spekemat eller som en liten forrett, skriver Oda Christensen.

Publisert: 27.jan.2017 12:27
Oppdatert: 01.mar.2017 11:04

Mat skaper samhold, men det skaper faktisk også ganske store diskusjoner. En helt uskyldig liten ostekake kan hisse på seg flere enn en skulle tro. Skal en ekte ostekake være bakt i stekeovnen eller skal den være ustekt og basert på ost og gelé? Om det er en av de ostekakene uten sitrongelé i røren og med gelélokk på toppen, kan det da kalles en ostekake?

Ostekaker finnes faktisk i ganske mange varianter. Egentlig er det ganske enkelt; er det en kake laget med ost, kan det fint kalles en ostekake. Det er bare det norske språket som kan være litt begrensende.

Baked cheesecake heter det på engelsk, men begrepet «bakt ostekake» har ikke helt etablert seg på norsk. Dette er en bakt ostekake. I tillegg faktisk en søtsalt ostekake, som sprenger ostekakens grenser utover det tradisjonelle kakebordet. Et smakfullt sjansespill.

LES OGSÅ: Dobbelt kakelykke

Mini-ostekaker med timian Du trenger: Kjeksbunn:

12 stk. grove havrekjeks

¼ ts salt

150 gram smør

Ostefyll:

2 ss hvetemel

1 dl sukker

1 ts salt

1 dl revet smakfull ost, som for eksempel Jarlsberg, hvit fast geitost eller en cheddar

2 ss friske timianblader

Saft og revet skall fra en ½ sitron

200 gram kremost, jeg bruket en Snøfrisk for smaken sin del

2 egg

1 ts vaniljesukker eller vanilje

Til servering:

Flytende honning

Frisk timian

Slik gjør du:

Forvarm ovnen til 200 °C. Legg bakepapir i en ildfast form eller en firkantet kakeform.

Smelt smør. Ha kjeksen i en food processor, og kjør dem til de er helt finknust. Tilsett salt og kjør foodprocessoren litt mer.

Tilsett smøret i kjeks»melet». Hell blandingen over i formen, og trykk den ned godtog jevnt. Sett formen i kjøleskapet mens du lager fyllet.

For å lage fyllet skal du igjen bruke food processor. Skyll den lett under varmt vann.

Ha i mel, sukker, salt, revet ost, timian og sitronskall og puls det et par ganger for å blande alt. Tilsett kremost, sitronsaft og vanilje, og kjøre maskinen til du får en jevn røre.

Tilsett eggene, ett om gangen, mens maskinen går.

Hell blandingen over kjeksbunnen, og stek i 30 minutter. Kantene på ostekaken skal være faste, mens midten av kaken kan være litt «skjelven». Skru av stekeovnen, og la kaken stå i rundt 45 minutter med halvåpen stekeovnsdør.

La ostekaken avkjøles, og la den stå kjølig i ett par timer, slik at den år satt seg.

Server den i biter, med honning og frisk timian.

Denne kaken kan du lage i god tid. Den holder seg i over en uke, om den er oppbevart kjølig.

TIPS: Du kan lage små porsjons ostekaker av denne også. Bruk muffinsform.

LES OGSÅ: Det bor en baker i oss alle. Tro meg!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no