20. jul
HURDAL. Kjerkekretsen går inn i en ny vår. Den gamle skolen fylles sakte, men sikkert opp av ymse aktiviteter. Alle hviler på en stødig, økologisk plattform.
 
En ny dans for Kjerkekretsen skole
HURDAL. Kjerkekretsen går inn i en ny vår.

Publisert: 02.mar.2016 09:48
Oppdatert: 27.jan.2017 14:00

Den gamle skolen fylles nå opp av ymse aktiviter, som alle hviler på en økologisk plattform.

Duften fra nystekte kanelsnurrer ligger som et deilig teppe over Kjøkkenhagen. De er bakt i en gedigen, vedfyrt ovn i smias eget bakeri og serveres i den hyggelige kafeen, som tidligere var klasserom. En tømmervegg, som var gjemt bak ordinær panel, er hentet fram for å skape ekstra hygge.

LES OGSÅ:I dag åpner Kjøkkenhagen

FREMTIDSSMIA

Da Hurdal kommune valgte å bygge ny grunnskole, åpnet muligheten seg for økolandsbyen. De kjøpte Kjerkekretsen skole. Det ga dem mulighet til sette drømmen om et økologisk næringssenter ut i livet.

I dag heter stedet Fremtidssmia Økologiske Næringssenter, med 2400 kvadratmeter til disposisjon.

Blant virksomhetene finner du Kjøkkenhagen kafé og bakeri, butikk, mølle, «grønt» legesenter, besøkssenter for økolandsbyen, slyngerom for honning, landsbybutikk, gymsal egnet til foredrag, dans og trening, samt flerbruksrommet Eco Playground. I tillegg er det planer om yogarom, behandlingsrom for terapeuter, lokaler til et mikrobryggeri for ølgruppa i landsbyen, kontorplasser og atelier for kunstnere, rosenterapi og kontorer i andre etasje.

Incita skal også inn i et kontor, det skal legges til rette for kurs, konferanser og selskaper, en mathall er heller ingen umulighet, svømmebassenget i kjelleren, hvor også Hurdal skytterlag har et rom, vurderes å bli til et treningssenter.

LES OGSÅ: Bærekraftfestival med gåavstand

DANS OG ØKOLOGI

Mari Rosman og Silje Krey Nitter gir begge danseundervisning i Fremtidssmia, dog på vidt forskjellige måter.

Rosman har praksisklasser i 5rytmer, som er bevegelse og en filosofi, et perspektiv og en kunstform i en dynamisk bevegelsespraksis. Har du ikke penger til å betale med, kan hun gjerne bytte tjeneste med deg om du har noe hun har behov for.

Krey Nitters tilbud er mer tradisjonelt med blant annet jazz- og barneballett og hiphop. Hun vil også ha treningstimer for voksne, aerobics, styrke og pilates.

Landhandleriet med kun økologiske varer, er det Halvor Torp som har ansvaret for. Han selger også økologiske senger og madrasser, for dem som skulle være interessert i det.

- Alt vi driver med er gjennomsyret av en økologisk tankegang, sier han.

LES OGSÅ: Kan bli næringssenter og bakeri

INVITERER BYGDEBEFOLKNINGEN

Men det er plass til enda flere aktiviteter.

- Vårt mål er å skape et levende sted, og i dag, onsdag, inviterer vi folk fra bygda til å komme på besøk. De kan godt komme av rein nysgjerrighet, eller om de kanskje er på utkikk etter et lokale for å starte opp med noe, sier Kristin Seim Buflod.

Hun var, sammen med sin mann Simen Torp, en av initiativtakerne til realiseringen av økolandsbyen.

LES OGSÅ: Økolandsbyen i NRK

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no