23. jul

IMPONERTE: Hannah Hvale (i midten) imponerte stort da hun guidet elever fra Nes videregående skole rundt i Eidsvollsbygningen under «Ta over 2017». Nå er Eidsvoll 1814 nominert til «Årets museum 2018». Foto: Marit Lunddal Løken
 
Er dette årets museum?
Fylkesvaraordfører Lars Birger Salvesen (KrF) mener Eidsvoll 1814 ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Nå har han nominert de til «Årets museum 2018».

Publisert: 28.jan.2018 09:00
Oppdatert: 25.jan.2018 15:25

– Eidsvoll 1814 er et kjempeflott museum som alle i Eidsvoll og Akershus er stolte av. Jeg synes likevel de ikke får den oppmerksomhet som de fortjener. Jeg ønsker derfor å nominere Eidsvoll 1814 til «Årets museum 2018», sier Salvesen til EUB.

Aktivt og innovativt

Årets museum er en nasjonal museumspris som deles ut årlig i forbindelse med Det nasjonale museumsmøtet. Målet med prisen er å påskjønne godt museumsarbeid og å inspirere museer til innovativ og nyskapende virksomhet av høy kvalitet. Juryen som utpeker prisvinneren består av tre uavhengige medlemmer, og utnevnes av styret i Norges museumsforbund. Årets museum skal gå til et museum i Norge som oppfyller ICOMs museumsdefinisjon og som har vist evne til nyskapende virksomhet og god forankring i samfunnet. Det skal være et museum som arbeider aktivt og innovativt med fornying, forskning, formidling eller forvaltning av samlingene, eller som har vist evne til nytenking om museets samfunnsrolle.

Imponert over kvaliteten

– Jeg tenker særlig på grunn av planleggingen og gjennomføringen av «Ta over 2017» gjør dem kvalifisert til å bli nominert. Dette arrangementet utgjorde et høydepunkt for demokratilæringsprosjektet fra Eidsvoll 1814. I forbindelse med stortingsvalget 2017 tok 80 førstegangsvelgere fra Eidsvoll videregående skole over Eidsvollsbygningen og hele museumsdriften. «Ta over» var i seg selv blant de mest omfattende formidlingstiltakene ved norske museer i fjor, og samtidig den største satsingen på unges medvirkning og co-creation og skape sammen med publikum. Jeg var imponert over kvaliteten og spennet over den jobben som elevene fra Eidsvoll videregående hadde fått til. Alt fra skuespill og debatter, men også kantine og ikke minst sosiale medier, sier Salvesen.

Tidligere vinnere:

2006 Internasjonalt Kultursenter og Museum

2007 Museumssenteret i Salhus

2008 Lillehammer Kunstmuseum

2009 Jærmuseet

2010 NTNU Vitenskapsmuseet

2011 Norsk Teknisk Museum

2012 Vest-Telemark Museum

2013 Popsenteret i Oslo

2014 KODE Kunstmuseene i Bergen

2015 Nynorsk kultursentrum

2016 Vest-Agder-museet

2017 Nordnorsk Kunst-museum

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no