16. nov
FLYGENDE: Sigvald og Kari Engebretsen oppdaget døra som kom flygende.
 
Fallskjermdør falt fra fly og landet på Lie – glidelåsen røk på 13.000 fot
– Først trodde jeg det var en svær fugl, sånn hørtes det ut, sa Sigvald Engebretsen på Lie til Ullensaker Blad 25. august 1993. Da hadde han vært vitne til en fallskjermdør fra et småfly som kom farende over himmelen på Lie.

Publisert: 26.aug.2018 12:00
Oppdatert: 24.aug.2018 10:23

Da EB/UB tok turen til Sigvald og Kari Engebretsen for å ta det «flygende teppet» i øyesyn, hadde ekteparet ennå ikke identifisert gjenstanden.

– Jeg trodde først det var en svær fugl, en gås eller trane, som flakset og kavet. Sånn hørtes det nesten ut, sier Sigvald.

– Men så oppdaget jeg en «haug» med blå farge som kom farende over himmelen. Den kom blafrende over tretoppene her og landet der borte, sier han og peker bort i skogholtet ved boligfeltet på Lie i Ullensaker.

Ekteparet var ganske overbevist om at gjenstanden kom luftvegen fra et småfly, men spekulerte spøkefullt i om det kanskje var arbeidet med Gardermo-utbyggingen som hadde resultert i den luftbårne «gjesten».

LES OGSÅ: Tusenlappene lå strødd etter bombing av nattsafen i banken på Råholt

Gjenstanden viste seg å være en slags fallskjermdør som hadde falt ut av et av småflyene som kretset over Lie-området dagen før.

Døra var om lag 1,5 meter bred og 1,3 meter høy – som en kraftig teltduk med fem, tunge og innfelte metallstenger.

– Den veier over fem kilo. Det ville vært farlig om noen fikk den over seg, konstaterer ekteparet.

Fallskjermdøra viste seg å stamme fra selskapet Ariel Aviation sitt fly Cessna Caravan med plass til 14 fallskjermhoppere om gangen.

– Vi måtte hatt maksimalt med uflaks hvis denne fallskjermdøra skulle skadet noen. Den ble sugd ut under sammenrulling på 13.000 fots høyde fordi glidelåsen som skulle holdt den – røk, sier Trond Erik Torgersen i Ariel Aviation til EB/UB i august 1993.

– Funksjonen til døra er å holde kulda ute. Når vi er i rett høyde åpnes den. I går var det 11–12 minusgrader på hoppehøyden til Hærens Jegerskole. Da er ei slik dør helt påkrevd. Selvsagt skal den ikke falle ut, men når glidelåsen røk, var det ikke mulig å stoppe den, sier Torgersen.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no