21. okt
 
Leif Gunnar ble historisk da han fanget øyeblikkene hele Norge satte pris på
Han kjøpte sitt første kamera i 1961 og har fotografert naturopplevelser verden over siden. I 2017 ble Leif Gunnar Bjerke historisk da han stakk av med de to øverste plassene i NRKs «En naturlig helaften».

Publisert: 21.jan.2018 21:00
Oppdatert: 19.jan.2018 15:19

Interessen for dyr og natur har vært der fra tidenes morgen. Det er ikke noe som er tillært, men som av uforklarlige grunner bare var der, sier Bjerke.

Han sitter i sofaen i familiehjemmet på Kløfta. På bordet foran oss står det hjemmelagd kransekake og nytraktet kaffe. Bjerke ble landskjent og historisk under det tradisjonsrike NRK-programmet «En naturlig helaften» i regi av «Ut i Naturen» i romjula. Der leverte han videoene som stakk av med de to øverste plassene: En rådyrunge som gjemmer seg for en sulten rev i en vedstabel (1. plass) og perleuglehekking på hyttetunet i Folldal i en kasse på låveveggen (2. plass).

– Vinnervideoen var tilfeldig. Jeg kjørte sakte for å se etter noe av interesse da rådyret, rådyrkillingen og reven dukket opp, sier han.

Ventet fem-seks timer

– Kameraet lå på passasjersetet klar til bruk. At rådyrkillingen gjemte seg i vedstabelen var det selvsagt litt flaks at jeg fikk med meg. Men det er sånn naturopplevelser kan være, overraskende at det skjer akkurat i det øyeblikket en er der, sier Bjerke. Han tåler trygt beskrivelsen tålmodig. I fem-seks timer satt Leif Gunnar vakt i bilen og ventet. På at noe skulle skje. Reven var nær vedstabelen to ganger på denne tiden. Det var da han fikk filmet det unike klippet der rådyrmammaen jager bort den nærgående reven på jakt etter sine bytter med brøl og spark.

– Ved midnatt dro jeg fra stedet. Selve opptakene av reven som ble jaget tok bare noen sekunder, sier Bjerke. Det var da han kikket gjennom materialet etterpå han forsto at andre kunne ha glede av å se klippene. Det andre klippet måtte han vente i mange år på å få til.

Vant tur til Svalbard

– Perleuglekassen uten bakvegg ble hengt opp på en gammel stabbursvegg med lufteluke på hytta i Folldal. Slik kunne jeg stå på stabburet og filme inn i kassa på 30 centimeters avstand. Det var interessant å følge med på privatlivet til perleuglene. Det tok ti år før uglene valgte denne kassa, og jeg tilbrakte noen timer på stabburet, ikke bare for å filme, men også for å observere, sier Bjerke.

– For begge årets filmer skjønte jeg fort at opptakene var spesielle og egnet for seervideo, sier han.

Juryen delte dette synet. Premien som vinnerfotografen får er en eksklusiv reise for to til Svalbard – med flott innhold og store opplevelser. Det blir både snøscooter- og hundekjøring.

– Det er en stor prestasjon å vinne denne konkurransen. Nå går mange rundt med kamera i lomma, altså mobiltelefonen. Men det betyr likevel ikke at det dukker opp naturdramaer verdt å filme bare man går seg en tur. Da skal det enten godt planlegges eller så skal man ha veldig flaks. Og når det skjer noe fantastisk, så gjelder det å huske å filme også, med mobilen riktig vei, altså horisontalt. Det er mye som skal klaffe, sier Bjørg Langeland og Hanne C. Aass i NRK Natur. De legger til at premien er kjempestor.

– En slik tur til Svalbard koster fryktelig mye penger, og enn så lenge tar vi oss råd til det, smiler de. Langeland og Aaas forteller at det var flere grunner til at Leif Gunnar vant og tok andreplassen:

– Filmen på førsteplassen viser en hel historie. Vi fikk vite hvordan det gikk til slutt, i hvert fall den dagen. Dessuten var hovedkarakteren veldig søt, «høy Bambi-effekt», som vi sier. Hovedkarakteren var jo faktisk en «bambi», altså en rådyrunge. Det var mye action i filmen også, siden reven lusket rundt på jakt etter mat og rådyrmora både skrek og sparket for å jage den vekk. Andreplassen fikk Leif Gunnar fordi det var høy kvalitet på bildene, det vil si; Rolig kamera på stativ og fint lyssatt. Leif Gunnar hadde lagt en betydelig innsats for å få tatt disse opptakene. Han hadde hengt opp denne uglekassa med hull bak og faktisk ventet i ti år på at en ugle plutselig skulle flytte inn. Han hadde rigget med godt lys. Dessuten var det igjen høy «bambi-effekt». Ugleungene var ekstremt søte, sier Aass og Langeland.

– Hva kjennetegner Bjerkes filmer?

– Han er alltid på rett sted til rett tid. Han har rett og slett gjort en god research på forhånd, visst når omtrent ting kunne skje og satt seg til rette med kamera. Opptakene han har sendt oss handler lite om å ha flaks. Han har vært forberedt. Unntaket er kanskje filmen han vant med i år, for da kjørte han på vei til hytta si og kom bare tilfeldigvis over dramaet. Heldigvis hadde han med kamera i bilen. Det har han alltid. Det har ikke skjedd i denne konkurransen tidligere at noen har vunnet både første- og andreplassen, sier Langeland og Aaas.

Filmer hele året

–Jeg filmer mest vår og høst, alt dyreliv om våren og mest elg om høsten. Kameraet er alltid med – uansett årstid. Det fine med NRKs seervideoer er at opplevelser kan deles med andre og ikke bare bli liggende på min egen DVD eller PC, sier Bjerke selv.

Han planlegger aldri en seervideo.

– Det er noe jeg skjønner kan være aktuelt i ettertid da både tema og kvalitet er vurdert, sier han.

Siden 2004 har Kløfta-mannen hatt ni seervideoer i NRK, hvorav to er blitt finalebidrag før årets storeslem. Bjerke har bodd på Kløfta i over 70 år. Han utdannet seg til nevropsykolog. Dette jobbet han som i 25 år, før han de ti siste årene av arbeidslivet var dommer i Trygderetten. Han kjøpte sitt første kamera etter konfirmasjonen i 1961, og anskaffet sitt første speilrefleks med telelinse sju år senere.

– Siden da har dyre- og naturfoto vært hovedinteressen. Utviklingen på fotoområdet har vært betydelig i denne tiden. Framfor å digitalisere speilrefleks, kjøpte jeg meg et semiprofesjonelt videokamera i 2001, sier Bjerke.

Han har hele veien vært mest interessert i levende opptak.

Redigeres på PC

– Disse viser dyrs atferd på en helt annen måte enn stillbilder. Siden 2001 har jeg tatt opp hundrevis av timer med video fra Romerike og andre steder i Norge, sier Bjerke.

Alt redigeres på PC, klippes og brennes på DVD for lettere å kunne spilles av senere. Han innrømmer at det er tidkrevende, men opplever det som en kreativ prosess. Hvert år prøver Bjerke å få til en vår- eller sommertur til en kjent fuglelokalitet.

– Jeg reiser nesten årlig til Hornborgasjøen i Sverige eller andre våtmarker i samme land. Jeg har også reist til Øvre Pasvik og Varangerhalvøya (Hornøya). Ellers har jeg også vært mange steder med en fast guttegjeng, blant annet kano

til Alaska, Sarek, samt mange steder i Sør-Norge.

– Jeg er ingen profesjonell naturfotograf. Filmingen er bare en hobby som kommer attåt naturopplevelsene. Jeg har aldri noen bestemt plan for hva jeg skal filme. Det som skjer, det skjer. Det var for eksempel ikke planlagt at en rakkelhane, krysning mellom storfugl og orrfugl, dukket opp på leiken i Romeriksåsene flere år etter hverandre. Poenget er at videokameraet alltid er med og klart til bruk. Det ligger bare unntaksvis nede i sekken. Da blir det ofte for sent om noe dukker opp, sier Bjerke, som alltid har vært ekstra fascinert av elg.

– I Folldal, der seks av mine seervideoer er tatt opp, er det mye stor elg. De er nesten like store som i Sarek, sier Leif Gunnar Bjerke, før han knipser et par bilder av EUBs fotograf. Det er helt naturlig når du er prisbelønnet fotograf.

Hos NRK kan du se vinnervideoene.

Leif Gunnar Bjerke

Bodd på Kløfta siden 1. november i 1947. Utdannet og jobbet som nevropsykolog i 25 år. De siste ti årene av arbeidslivet som dommer i Trygderetten. Pensjonist fra 2012.

Siden 2001 tatt opp hundrevis av timer med video fra Romerike og andre steder.

I 2004 var han blant fem finalister i samme program. I 2009 endte han på 2. plass med opptak av kvinandunger. Har totalt sendt inn ni seervideoer.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no