21. jul
 
Fikk oppleve jul anno 1814 på historisk grunn
«Falsen-kuler», luttmusikk, julepyntede stuer med salongselskap og en rekke aktiviteter med alt fra baking, juleverksted og julemesse fylte Eidsvollsbygningen og resten av Verket lørdag.

Publisert: 12.des.2017 11:30
Oppdatert: 12.des.2017 11:14

I det krystallklare vinterværet var det en vakker julestemning utendørs, mens det inne i hovedbygningen på duftet nybakte julekaker, og var pyntet til jul i alle rom.

I kjelleren sto Solveig Fiskvik Åmodt og Inger Greni Henriksen, fra Eidsvoll Bygdekvinnelag klare for å gi tips og råd til baking av alle syv slag med julekaker.

– Her får man både smaksprøver, oppskrifter og gode baketips. Blant annet tipper jeg mange kan ha et slikt fint sandkakejern i skuffen, men kanskje ikke vet hva den skal brukes til. Her viser vi hvordan det gjøres, forklarer Henriksen.

JUL ANNO 1814

Ved siden av de mer erfarne julekakebakerne samlet de minste seg til julegodteri-kurs i et eget rom der det ble tryllet frem konfekt og godteri av ulikt slag. Det ble rullet «Falsen-kuler» av ekte marsipan med sjokoladelokk, og konsentrasjonen var på topp hos de minste.

I helgen var også de flotte spisebordene i hovedbygningen pyntet og dekket til julefest for anledningen. Eidsvoll 1814 har gjenopptatt den gamle tradisjonen med å invitere en privatperson til å dekke ett av ordene under vignetten «Jula for meg». I år gikk oppgaven til Karin Michalsen fra Bøn.

– For Eidsvoll 1814 har det vært et begivenhetsrikt år, som nå avrundes med dette tradisjonsrike arrangementet. Vi vil likevel ha åpent for vanlige omvisninger helt frem til julaften, understreker Eidsvoll l1814 direktør, Bård Frydenlund.

LES OGSÅ: Hos Astrid Opsahl på Jessheim samles tre generasjoner på kjøkkenet for å lage hjemmelagde julepølser og sylte. 

FØRJULSAKTIVITETER

Også i Wergelands hus var det full aktivitet, både i kafeen og på juleverkstedet. Dagens kanskje aller mest imponerende julepynt ble tryllet frem av Nicoline Johanne Johansen (13) fra Aurskog Høland, som hadde tatt turen med hele familien for å besøke Eidsvoll Verk i førjulsstria. Hun hadde fått tips til hvordan man med saks og papir kan skape flotte julestjerner til å pynte med hjemme.

– Jeg tegnet først et mønster og klippet litt, avslører hun litt beskjedent.

MANGE TILREISENDE

I Stallgården bidro flinke utøvere fra Romerike musikkteaterskole med både aktiviteter, sang og musikk rundt om på markedsplassen for å skape julestemning.

Julemarked-sjef Jorunn Mathiesen var strålende fornøyd med helgens gjennomføring, og ikke minst med drahjelpen fra de unge musikalske utøverne.

– De har vært helt fantastiske og vi har hatt en virkelig flott helg. Julemarkedet her i Stallgården er en fast tradisjon for mange, og vi ser at det er mange nye ansikter i år, og mange reiser langveis fra for å besøke oss. Det synes vi er veldig trivelig, sier hun.

LES OGSÅ: Ønsker velkommen til julemarked i Sundet

 
BRA JOBBA. Julie Tveitane og Guri Lillegård Bjørnslett fra Romerike musikktaterskole var med på å skape julestemning i Stallgården. I midten: julemarked-sjef Jorunn Mathiesen.
JULESTJERNE: Nicoline Johanne Johansen (13) fikk tips og råd til hvordan man lager hjemmelaget julepynt i juleverkstedet i Wergelands Hus. Til høyre: Pappa Trond Johansen.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no