18. jan
 
Flyttet til småbruk som hadde stått ubebodd i 50 år
HURDAL. Uten vann, strøm og isolering flyttet Pernille Aker og Samuel Duc til husmannsplassen fra 1800-tallet midt på vinteren. Nå setter de den i stand med støtte fra Kulturminnefondet.

Publisert: 08.des.2019 21:00
Oppdatert: 08.des.2019 22:39

Husene fra begynnelsen av 1800-tallet bærer preg av å ha stått ubrukt i nærmere 50 år. Andre etasje og et tilbygg ble bygd på under andre verdenskrig. Verken vegger eller tak i hovedhuset er isolert, det er ikke innlagt vann, og strøm får de foreløpig fra et aggregat.

– Da vi flyttet inn var det skikkelig kaldt. Vi har siden da bodd i andre etasje. Vi fyrer opp i bare ett rom om vinteren. Det er ikke noe luksus akkurat, men vi klarer oss fint. Vi var ikke så godt vant. Vi har også bodd ett år i telt på Svalbard, sier Pernille.

KULTURMINNEFONDET

Nylig fikk samboerparet inntil 200.000 kroner i støtte til restaurering av 12 vinduer på hovedhuset på Embretsæter. Den jobben er satt bort til Løken Bygg i Oslo.

– Vi synes det er viktig å ta vare på det gamle, og vi prøver å gjenbruke mest mulig. Det er veldig viktig å få dette tilskuddet. Det gir motivasjon når noen støtter oss for det vi gjør, og det hjelper oss til å gjøre de riktige valgene, sier Pernille.

Selv er hun oppvokst på Nøtterøy. Hun er naturforvalter og jobber som landbruksveileder i Nes kommune. Samboer Samuel er fra Frankrike, og er udannet lektor i biologi og geologi. Foreløpig har han fulltidsjobb med restaureringen av småbruket, men jobber noe som nattevakt på Hurdalsjøen Hotell.

– Vi ble interessert i stedet da det ble annonsert. Vi reiste opp for å ta en titt. Taksten var like oppunder én million kroner. Det var flere som ble med på budrunden. Vi endte på 1.750.000 kroner. Dette var vårt absolutt siste bud, og fikk da tilslaget, sier hun.

EGET TØMMER

Eiendommen er på totalt 113 mål, hvorav 14 mål er dyrket mark.

– Vi hogger tømmeret vi trenger til restaureringen i egen skog, og skjærer med en bensindrevet båndsag, forteller Pernille.

Samuel har gått kurs i lafting, og låven og fjøset er på det nærmeste ferdig restaurert. De søkte Akershus fylkeskommune om støtte til dette, og fikk 40.000 kroner. Nå har han søkt om plass på bygningsvernstudie ved Fagskolen Innlandet på Gjøvik.

– Vi startet med fjøs og låve for å ha plass til å lagre materialer og utstyr. Vi har fått enda større interesse for gamle hus etter at vi startet med dette prosjektet, og så lærer vi utrolig mye. Neste prosjekt er å bytte taket på hovedhuset og få isolert det. Vi håper å bli ferdige med det før vinteren. Vi håper også at vinduene er ferdige slik at de kan settes inn før vinterkulda setter inn, sier Pernille.

De har ikke satt seg et mål for når de skal ha alt ferdig.

– Det tør vi ikke, sier hun.

DYR

De har allerede anskaffet seg både høner, sauer og kaniner.

– Det er først og fremst til mat, men det er også mye kos med dem. Det er viktig å ha dyr, sier Pernille.

Foreløpig har de seks søyer av rasen gammelnorsk sau, også kalt villsau.

– Vi tenker å ha flere etter hvert, kanskje rundt 20 vinterfôrede sauer. Sam har vokst opp med sauer i Frankrike, sier Pernille.

De har også en hund.

Planene på sikt er å skaffe seg solcellepaneler med batteribank som energikilde.

– Vi skal lage oss systemer for mest mulig komfort med så lavt energiforbruk som mulig. Vi skal også bore etter eget vann og installere renseanlegg for avløp, sier Pernille.

LES OGSÅ: Lever ut drømmen på småbruket i Hurdal

LES OGSÅ: Tar vare på kulturminner med støtte fra Kulturminnefondet

LES OGSÅ: Flere vil ta vare på egne kulturminner. Eivind skal restaurere et av Hurdals eldste sommerfjøs

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
HÅNDVERKER: Samuel Duc gjør det meste av arbeidet med å bytte ut stokker i bygningene fra begynnelsen av 1800-tallet. Foto: Pernille Aker
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no