20. jul
FELLES: Petter Kjærnsbeck og Maren Ylva Nysæther Sørensen har kommet tilbake til hjembygda for sommeren, blant annet for å spille teater langt inn i Gullverkets skoger.
 
Fra det urbane utland til Løntjernbråten i Gullverket
De er unge, har store ambisjoner og har Eidsvoll Amatørteater til felles. Maren Ylva Nysæter Sørensen (24) og Petter Kjærnsbeck (22) har begge dratt til utlandet for å studere teater, men elsker stillheten på småbruket Løntjernbråten.

Publisert: 25.jun.2017 15:00
Oppdatert: 25.jun.2017 07:08

De har truffet hverandre tidligere, men det er mange år siden. Nå har «Gull og gråstein», som i disse dager utspiller seg på Løntjernbråten i Gullverket, brakt Maren Ylva og Petter sammen igjen.

TEATERKURS I eat

– Haha, da var du bare smågutten, ler Maren Ylva.

Hun var 13 år da de to gikk på teaterkurs i regi av Eidsvoll Amatørteater, mens han var 11. I den alderen er to år mye. I dag er de begge voksne mennesker som har tatt godt vare på teaterfrøet som EAT sådde i dem da de var barn.

Maren Ylva har mormor, mor, tante og søster på skuespillersida i amatørteateret og har vært med siden hun brukte smokk, mens Petter har en mamma som jobber med kostymene. Slik sett har de en familiær fot innafor selv når de er langt borte i utdanning – Petter i Cornwall i England og Maren Ylva da hun var i Paris.

Mens Petter debutere i Panorama med «Jungelboken» i 2007, var Maren Ylvas debut som gris i «Svinedrengen» i 2002.

– Jeg hadde tre replikker. Det var «nøff, nøff» og «nøff», ler hun.

STOCKHOLM OG CORNWALL

De har også det store utland og skuespillerstudier til felles, men mens Maren Ylva valgte Paris, ble det Stockholm og Falmouth i Cornwall på Petter. Til høsten går han løs på det tredje året som skal gi ham en bachelor i acting.

– Hvorfor England?

– Mye fordi landet har en god og lang tradisjon på området – filmer, TV-serier og ikke minst skuespillere. Jeg elsker klassiske skuespillere som Christoffer Lee, Gary Oldman og Ian McKellen. De har kvalitet, mener Petter, som la gunnlaget da han gikk dramalinja på videregående.

TEATERHØGSKOLEN

Etter allmennfag ble det Romerike folkehøgskole på Maren Ylva. En av dem hun gikk sammen med, skulle søke KHiO.

– Da tenkte jeg at kanskje skulle søke der, jeg og. Det hørtes jo fint ut å studere på en gresk øy – for det var det jeg trodde det var. Men så er det en forkortelse for Kunsthøgskolen i Oslo. Haha.

Hun søkte teaterhøgskolen – og, jammen ble hun innkalt til prøvespilling.

– Jeg kom til tredje runde, men da var det slutt. Det var vel egentlig til det beste. Jeg var altfor redd og umoden, sier hun i dag.

I stedet ble det ett års studier i teater ved Oslo musikk- og kulturskole, før hun havnet i to år i Paris og Ecole International de Theatre Jaques Lecoq, hvor hun var ferdig i fjor høst. Av hennes kull på 70 elever, kom 30 ut i den andre enden.

– Det var virkelig tøft, med mye prestasjon og press, sier hun.

At hun havnet i Paris, var egentlig ikke planlagt.

– Jeg hadde en drøm om å reise ut, og jeg ville lære meg å snakke fransk. I dag er jeg glad jeg valgte som jeg gjorde, sier hun.

EGET TEATERKOMPANI

Maren Ylva har kommet så langt i karrieren at hun, sammen med fire andre fra den franske skolen, har startet eget teaterkompani – YVA. Det holder hus i Bergen og viser selvlagd og fysisk teater.

– Vi utfordrer publikum, samtidig som vi er litt tradisjonelle. «Nesen» er vår første produksjon, og vi kjørte fire fulle forestillinger i Cornerteateret i Bergen. Vi holder det gående ved å søke offentlige midler og ved å ha gratis sceneleie. En ny forestilling kommer neste år, og i august reiser vi til Summerworks Performance Festival in Toronto i Canada.

– Friteater, Maren Ylva, er jo ganske usikre greier – er det det du aller helst vil gjøre?

– Nei, alle vil jo gjerne ha fast jobb, ikke sant? Jeg drømmer om å spille Ibsen på en av våre nasjonale scener, først og fremst på Nationaltheatret. Det ville vært helt fanatisk!

Petter har fremdeles igjen ett år i England. Selvfølgelig vil han helst spille, men han ser ikke bort fra at andre områder også kan være interessante.

– Jeg vet ikke helt hva jeg vil jobbe med, jeg. Akkurat nå er jeg veldig forvirret om hva jeg vil. Vil jeg jobbe foran kamera? Med fysisk teater eller klassisk teater? Vi får se, sier 22-åringen.

SOMMEREN PÅ LØNTJERNBRÅTEN

Så kom sommeren 2017. Begge har søkt hjem til bygda, til trygge og gode EAT, til familie og venner, til «Gull og gråstein» og skuespilleri på vakre Løntjernbråten.

– Jeg storkoser meg. Det er så trygt og godt å treffe igjen folkene i EAT, mener Petter.

Rollene de har, er ikke de mest framtredende, men som de sier:

– Det finnes ikke små roller. I en teateroppføring spiller alle viktige roller. Hvis rollen ikke hadde betydd noe i sammenhengen, hadde den ikke vært der. Man ser alle like godt, også de som er statister.

– Det hadde jo syntes veldig godt om jeg ikke hadde spilt godt nok gris den gangen i «Svinedrengen», mener Maren Ylva.

– Men det betyr vel mer å ha en hovedrolle enn å spille gris?

– Så klart det gjør det, men hvis man skal snakke om hva alle tilbyr i en slik oppsetning som «Gull og gråstein», så hadde det ikke blitt noe av om de som syr kostymer, de som sminker eller de som instruerer hadde vært der, fastslår hun.

Men siden alle trenger noe så trivielt som penger, må det også jobbes – Petter i produksjonen hos Finsbråten og Maren Ylva ved museet Eidsvoll 1814.

– Jeg synes det er greit hos Finsbråten, jeg. Jeg lar tankene fare og får stadig nye ideer, forteller Petter.

Maren Ylva beskriver sin sommer jobb enkelt og greit: «Jeg bare elsker det».

Fakta Maren Ylva N. Sørensen

 • 24 år. Oppvokst i Eidsvoll.
 • Har vokst opp med Eidsvoll Amatørteater hvor hele slekta i generasjoner er involvert. 
 • Første rolle i «Svinedrengen» i 2002. Spilte rollen som gris og sa nøff tre ganger. 
 • Allmennfag på videregående, Romerike teaterhøgskole, studie i teater ved Oslo musikk- og kulturskole, to år i Paris og Ecole International de Theatre Jaques Lecoq.
 • Sammen med fire andre fra skolen i Paris, har hun nå startet friteateret YVA. Det holder hus i Bergen. 
 • Spiller nå direktørfrue i «Gull og gråstein» på Løntjernbråten i Gullverket. 
 • Sommerjobb ved museet Eidsvoll 1814.

Fakta Petter Kjærnsbeck

 • 22 år. Oppvokst i Nesvegen i Eidsvoll.
 • Startet med å spille teater i Kulturskolen i Eidsvoll og i Eidsvoll Amatørteater. 
 • Første rolle var i «Jungelboken» i 2007 på Panorama. 
 • Dramalinje på videregående, og teaterskole i Stockholm. 
 • Studerer acting ved Universitetet i Falmouth i Cornwall i England. 
 • Blir ferdig skuespiller om ett år.
 • Spiller nå bonde fra Gullverket i «Gull og gråstein» på Løntjernbråten. 
 • Sommerjobb i produksjonen hos Finsbråten i Eidsvoll.

 
ROLLE: Maren Ylva spiller Misses Dickens i «Gull og gråstein». Foto: Frøydis Baukop
BONDEGUTT: Petter Kjærnsbeck gestalter en bondegutt. Foto: Frøydis Baukop
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no